Hlavní navigace

MSI DKA790GX Platinum: AMD 790GX v akci

5. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vábení v podání MSI 790GX

Hlavním lákadlem by u této desky měla být čipová sada, která představuje poslední výstřel AMD na poli čipsetů. AMD 790GX má vše, co moderní čipová sada pro tuto platformu potřebuje – podporu i nejžravějších (140W) procesorů pro AM2/AM2+ patice, dvanáct USB a šest SATA portů a hlavně novou integrovanou grafiku Radeon HD 3300 s přídavnou SidePort pamětí.

Kromě toho sází MSI na svůj vlastní systém chlazení CircuPipe, který by se měl v tomto případě postarat o chlazení severního a jižního můstku.

pro příznivce taktování si MSI připravilo tlačítka na základní desce pro spuštění, restart a vymazání nastavení BIOSu a manuální přetaktování FSB pomocí DIP přepínače.

Pokud se chcete pokochat schématem čipové sady, můžete tak učinit, lepší ale asi bude, pokud se podívate na recenzi základní desky Gigabyte 790GP-DS4H, kde jsem čipovou sadu rozebíral podrobně.

 

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, základní info

Ve velmi pěkné krabici si kromě základní desky přinesete i tři CD (ovladače a aplikace pro XP, Vistu a Backup disku).

Vzhledem k tomu, že se jedná o desku ze série platinum, tak zde chybí přídavná zvuková karta X-Fi. Najdete tu ale přídavný USB modul, CrossFire můstky, zadní záslepku a M-Connectory. Nechybí ani řádná výbava v podobě SATA a PATA kabelů.

 



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Na první pohled vypadá deska velmi urovnaně a rozložení konektorů není v podstatě co vytknout.

 

 V zadním bloku konektorů najdete už jen jeden PS/2 konektor, druhý nahrazují dva USB. Nechybí ani eSATA, FireWire a kompletní sada videovýstupů včetně HDMI.

 

Ocenil jsem napájecí konektory jsou u okraje desky, stejně jako zahnuté SATA/PATA konektory. Lépe se tak dá udržet pořádek ve skříni.

 Na spodním okraji desky na vás čekají konektory předního panelu, které jsou barevně označené. Navíc na ně můžete narazit M-konektory, čímž si instalaci ještě více ulehčíte. Do zbylé pinové výbavy lze započítat piny pro dalších šest USB konektorů a audiokonektory od integrované zvukovky. 

 

Rozložení rozšiřujících slotů je dobré, i po osazení dvěma dvouslotovými grafikami vám zůstane jeden PCIe ×1 a jeden PCI slot volný. Mezi sloty narazíte na červený přepínač, jímž můžete manuálně nastavit přetaktování FSB. notoriční overclockeři pak určitě ocení integrovaná tlačítka.

Na desce najdete monitorovací čip Fintek, clock generator Relatek RTM880N, který je spjat s manuálním přetaktováním, zvukový čip Realtek ALC 888, FireWire čip JMicron JMB381 a síťovku Realtek RTL8111C. Pro svůj chod používá deska pětifázové napájení.

 

 Po osazení komponenty k žádným nepříjemným kolizím nedochází. Jediná abnormalita je netradičně umístěný napájecí konektor pro procesorový větrák. Stejně jako na jiných deskách AMD, musíte i zde osadit paměťové hned vedle sebe, čímž se zbytečně víc zahřívají.

Systém chlazení

Systém chlazení

Pro chlazení severního a jižního můstkupoužívá MSi svůj systtém CircuPipe, který můžete nalézt i na jiných deskách tohoto výrobce. Na napájecích mosfetech trůní pasiv s nápisem Drmos, který značí, že jsou pod ním osazeny menší rychlejší mosfety s menším zahříváním.

 

 

Pro napájení větráků slouží celkem tři konektory, z nich dva jsou regulovatelné - pro procesor a zadní větrák. Pře regulaci SpeedFanem jsem ale zjistil trochu nemilou věc, že zadní větrák reaguje jen velmi malé rozmezí hodnot. Při nastavení 50 % klesnou otáčky z 1530 jen na 1350 ot./min, po následném snížení na úroveň 45 % pak spadnou až na 468 ot./min. Tato nelinearita znesnadňuje jednoduché ovládání. Kromě SpeedFanu můžete otáčky řídit pomocí teplotních hranic z BIOSu.

 

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

BIOS má standardní rozložení a musím hned na úvod říct, že jsem byl trochu zklamán. Přece jen od desky, která míří do high-endu pro AMD jsem čekal v tomto ohledu mnohem víc. Trochu nechápu politiku výrobce, že např. při provozování integrované grafiky není automaticky zapnuta podpora SidePort paměti, ale musí se povolit ručně. BIOS je také připraven na TPM čip, která už najdete integrovaný na deskách Gigabyte. Zde je TPM čip dodáván v podobě přídavné kartičky, která ale není součástí balení.

Řízení otáček větráků probíhá přes nastavování teplotních hranic. Regulovat můžete procesorový a jeden systémový větrák.

Možnosti taktování jsou trochu omezené a hlavně v tomto ohledu jsem čekal trochu víc. V této části je sice možné přetaktovat integrovanou grafiku, na výsledcích se ale změna frekvence nijak neprojeví (více v kapitole o HD 3300). Děliček pamětí je velmi po skromnu, stejně jako možností napájení. Za zmínku ale rozhodně stojí firemní technologie Memory-Z, díky níž máte kdekoli v BIOSu po stisku klávesy F5 k dispozici SPD informace z paměťových čipů. Nastavení pamětí je narozdíl od zbytku velmi bohaté a paměti je možné nastavit do posledního detailu. Finální nastavení si pak můžete uložit ve dvou profilech.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

 

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

K testování základních desek používáme také ustálenou sestavu testů, které desky prověří po všech stránkách.

Jak sami vidíte, testy se dají rozčlenit do několika základních kategorií:

•    Testy procesoru a paměti
•    Testy propustnosti rozhraní
•    Testy grafiky
•    Práce s multimédii

Do testů procesoru a vůbec celkové propustnosti systému lze počítat i všechny herní testy v nízkém
rozlišení, kde se hry škálují právě podle výkonnosti procesoru a nikoli grafické karty. Více o tom ale v samostatné kapitole.

Přetaktování

Přetaktování

Stejně jako BIOS mne trochu zklamalo i přetaktování. Oproti desce Gigabyte se stejným čipsetem podalo MSI podstatně horší výkon. Na frekvenci FSB je rozíl 320 MHz vs. 365 MHz, u frekvence procesoru pak 3210 MHz vs. 3330 MHz. Nárůst výkonu při přetaktování si můžete prohlédnout v grafu PCMarku Vantage.

Taktování můžete vyzkoušet také pomocí CoreCenter z prostředí Windows. V tomto případě jsou ale výsledky podstatně horší a k zatuhnutí počítače dochází už kolem hranice 250 MHz pro FSB. Další možností je svednutí FSB pomocí malého červeného přepínače na základní desce. Různými kombinacemi můžete FSB zvednout buďto o 10, 15 nebo 20 %. Při nastavení pomocí DIP přepínače je pak ignorováno nastavení frekvence FSB v BIOSu. Při přetaktování o 20 % pak získáte výslednou frekvenci FSB 240 MHz. Smysl tohoto řešení, když jde vše nastavit pohodlně v BIOSu mi ale není zcela znám. Navíc při přepínání poloh musí být počítač vypnutý, takže ani teorie s přetaktováním za chodu zde neuspěje.  

Radeon HD 3300 – nejrychlejší integrovaná grafika

O Radeonu HD 3300 jsem již psal v recenzi základní desky Gigabyte 790GP-DS4H, kde je otestován i její výkon při nejrůznějších nastaveních. Udělal jsem na této desce kontrolní měření a odchylky jsou od Gigabytu minimální. Proto se v tomto směru omezím jen na několik postřehů, na které jsem během testování narazil.

Tím asi nejdůležitějším je, že v případdě MSI nefunguje přetaktování této grafiky z BIOSu. Ať nastavíte frekvenci jakou chcete, ve výsledku se to v GPU-Z projeví jen jako změna doporučené frekvence a s výsledky měření to ani nehne.

Druhou záludností, která také souvisí s BIOSem je fakt, že při zapnutí se grafika spustí bez aktivované SidePort paměti, kterou je nutné v BIOSu samostatně zapnout. Zbytečně tak MSI připravuje nezkušené uživatele o značnou část grafického výkonu, viz ukázkový graf z 3DMarku05.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací a pak při přetaktování. V případě testovacího procesoru Athlon 64 X2 6000+ je to frekvence 3,00 a 3,22 GHz, které je dosaženo zvednutím FSB na 215 MHz. Při přetaktování je zvednuté i napětí procesoru na 1,475 V, aby se ukázalo, jestli se nebude deska přehřívat a jak vysoké teploty se při tomto nastavení naměří. Za normálních podmínek by procesor mohl na této frekvenci běžet s podstatně nižším napětím.

V těchto testech dopadalo MSI velmi dobře a ve většině případů se umístilo na špici mezi deskami pro AMD.

 

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Do těchto testů zahrnuji propustnost SATA a USB rozhraní měřenou HD Tachem na interním a externím pevném disku a kvalitu integrované zvukové karty měřenou pomocí RightMark Audio Analyzeru a hlavně nově pomocí zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29.

I v tomto případě se deska držela výkonů konkurence. Propustnost USB se pohybuje kolem 33 MB/s, což je pořád o cca 5 MB méně než u desek s čipsety Intel nebo Nvidia.

Po zvukové stránce odvedl integrovaná Realtek ALC 888 celkem dobrou práci, která jen mírně zaostávala za dedikovými zvukovkami. Nemůžete od něj však chtít podporu EAX a dalších specializovaných efektů. Pro obyčejný poslech na sluchátkách však dostačuje.


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Frekvenční odezva


Harmonické zkreslení

Testy grafiky

Testy grafiky

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili v nejnižším možném rozlišení (nejčastěji v 640 × 480) bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vysokém rozlišení 1 600 × 1200 nebo 1 280 × 1 024 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním.

Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří v prvé řadě kódování videa do DivX a XviD. Zatímco DivX ve verzi 6.8 podporuje vícevláknové zpracování, a výsledky se tak neškálují jen podle frekvence procesoru ale i počtu jeho jader, XviD ve verzi 1.11 zatím stále zvládá pouze jednovláknové zpracování. Výsledky v XviD tak čistě záleží na frekvenci procesoru a jeho schopnostech. Již sice uvolněný XviD ve verzi 1.12, který vícevláknové zpracování podporuje, nicméně je stále nestabilní, a proto jej pro testování nepoužívám.

Do této části se pak jistě řadí i kódování do MP3 pomocí lame 3.97. Převáděn je v tomto případě 200MB WAV soubor. Posledním testem v této kategorii je pak provádění grafických operacích v Paint.NET. Při tomto testu se měří, za jak dlouho dokáže systém požadovaný sled úkonů provést.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Po stránce zahřívání si deska nevedla vůbec špatně. Systém CircuPipe tentokrát fungoval jak má a teploty na severním i jižním můstku se držely na nízkých úrovních. To samé platilo o mosfetech i cívkách v napájecím obvodu procesoru.

Trochu mne ale zklamala spotřeba základní desky bez zátěže, která bylao 6 W vyšší než u srovnatelné desky Gigabyte. Vyšší spotřeba se projevovala také při používání jen integrované grafiky, kde byla bez zátěže vyšší o celých 10 W (41 W vs. 51 W).

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

MSI zapracovalo i na dodávaných aplikacích a k této desce tak dostanete poslední verzi CoreCentra. Ta umožňuje nastavovat napětí nejdůležitějších komponent, měnit frekvenci FSB i GPU a otáčky tří větráků. Na dalším CD pak dostanete aplikaci HDD Backup pro snadné zálohování dat. Jedná se o jednoduchý linuxový prográmek, který nabootujete po startu systému. Umožňuje zálohovat a obnovovat vybrané pevné disky.

 

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

MSI DKA790GX Platinum má některá svá nesporná pozitiva, ale bohužel i několik nemilých vlastností, které můřou potenciální zájemce, zvláště při srovnání s konkurencí od Gigabytu, odradit. Hlavním problémem bude, že za více peněz (Gigabyte je cca o 400 Kč levnější) nepřináší tato deska nic navíc. Zpracování není špatné, ale dosažené výsledku mu trochu neodpovídají. Přetaktování FSB i procesoru bylo slabší a možnosti BIOSu jsou také chudší.

 

+ výkon integrované grafiky
+ rozložení komponent
+ výbava SB750
+ SidePort paměť pro grafiku
+ tlačítka pro start, restart a ClearCMOS

- chudší BIOS
- nefunguje přetaktování grafiky
- vyšší spotřeba bez zátěže
- HDMI jen ve verzi 1.2

 

Za zapůjčení základní desky MSI DKA790GX Platinum děkujeme společnosti MSI.

CS24

Kompletní galerie

Galerie všech snímků