Hlavní navigace

MSI GT740: herní notebook s Core i7

27. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy

+ přijatelně nízká výška

+ sladěný výkon procesoru a grafické karty

+ na herní notebook slušná výdrž

+ bohaté příslušenství

- hlučnější chlazení

- cena bez OS

Notebook společnosti MSI s číselným označením GT740 není ve své řadě samo, okupuje ji společně se svým sourozencem, modelem GT640. Ve své podstatě jsou oba stroje vzhledově i hardwarově srovnatelné a navzájem se liší vlastně jen úhlopříčkou. Zatímco námi testovaný model MSI GT740 nabízí sedmnáctipalcovou úhlopříčku displeje, menší MSI G640 má úhlopříčku pouze šestnáct palců. Tudíž vše řečené na následujících řádcích může být bez obav aplikováno také na model GT640.

Velký, ale elegantní

Sedmnáctiplacový notebook nemůže být žádným střízlíkem, právě naopak: jedná se o poctivý kus techniky. Stejně jako u předchozí řady herních notebooků tohoto výrobce zůstává zachován vzhled šasi i základní volba materiálu.

Tělo notebooku je plastové s vnitřním vyztužením a vzhledem k úhlopříčce je solidně pevné. Prostor pro dlaně před klávesnicí je stejně jako horní část víka displeje pokryta vrstvou broušeného hliníku. Tento materiál působí zajímavě a vlastně i elegantně a navíc působí příjemně na ruce. Uchycení displeje ve dvojici kloubů by mohlo být pevnější, na vymezeném místě ale displej bez vnějšího zásahu setrvá.

Celkově lze tedy dílenské zpracování hodnotit jako dostatečné, někomu však mohou překážet ostřejší hrany okolo některých konektorů.. Potěšují je pak poměrně nízká tloušťka notebooku, která se u herních strojů stejné kategorie často pohybuje i na dvojnásobku tloušťky MSI GT740.

¨

Klávesnice, porty

Klávesnice je plnohodnotná včetně numerického bloku, který není od samotného alfanumerického bloku výrazněji oddělen. V zájmu úspory prostoru musela klávesa nula ustoupit kurzorovým klávesám, která však jsou díky tomu běžně velká a výborně ovladatelná. U herního notebooku je to jednoznačné plus.

Klávesnice má sice mírně hlučnější chod, který vyvažuje optimálním zdvihem a velmi přesným vedením. Zaměření na hráče odpovídá také značení kláves W-S-A-D často používaným k ovládání především stříleček. Náruživé psavce může zamrzet nepřirozeně zmenšený mezerník, náruživé hráče pak prohození tlačítkem Fn a Ctrl.

Touchpad je dostatečně velký i přijatelně citliví, s povděkem jsme přivítali jeho širokoúhlý poměr stran: není totiž nic nepříjemnějšího, než ovládat notebook se širokoúhlým displejem klasickým čtvercovým touchpadem. Touchpadu naopak zcela chybí třetí/prostřední tlačítko, někdo by mohl postrádat také nenaznačení zón pro rolování obsahu.

V sekci o touchpadu se sluší zmínit také profesionální herní myš, která je součástí balení notebooku. Jedná se o velmi povedenou myš s laserovým snímačem, kterou navíc můžete pomocí dodávaných závažíček zcela přizpůsobit svým požadavkům.

Slušná nálož

Velké tělo notebooku MSI GT740 dává mnoho prostoru pro všemožné porty, proto se nemusíte bát nedostatku přípojných bodů. Pro externí karty máte k dispozici rozhraní ExpressCard/54, pro paměťové karty pak kombinovanou čtečku SD/MMC karet, čtyři rychlé USB porty a po jednom portu pro rozhraní e-SATA a FireWire (zde bohužel jen ve variantě FW400).

Běžnou bižuterii pak již dodává pouze konektor pro připojení kabelové sítě, analogového modemu (ten dnes ještě někdo používá?) a výstup pro anténu DVB-T tuneru (u našeho modelu nebyl tuner osazen). Audiovizuální konektivitu zajišťuje čtveřice analogových zvukový vstupů a výstupů, digitální HDMI a analogový D-Sub.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Testovaný notebook je osazen displejem s úhlopříčkou sedmnáct palců s rozlišením 1 680 x 1050 bodů. Zobrazení je tak přijatelně jemné a ani při delší práci netrápí oči. A hlavně toto rozlišení dovoluje nejen pohodlné sledování filmů ve vysokém rozlišení, ale i práci.

Zvukové schopnosti nás překvapily. Výrobce uvádí osazení reproduktorů s označením SRS 4.1 a předvedené výkony tomu spíše odpovídaly. Zvuk byl dostatečně hlasitý, sytý a výraznějšími basy.

Data odsýpají hezky svižně

Opravdu rychlý je použitý pevný disk od společnosti Seagate. Jeho plotny rotují rychlost 7 200 otáček za minutu a celkem nabízí kapacitu 500 GB. Disk je velmi rychlý, a přestože je v počítači jen jeden (abyste rozuměli: někteří výrobci do notebooků těchto rozměrů osazují hned dvojici disků), nijak uživatele neomezuje jak výkonem, tak dostupným prostorem.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Co se hardwaru týče, model velmi příjemně překvapuje. Na čipsetu PM55 je osazen procesor Core i7 720QM, čtyřjádro (virtuální osmijádro) pracující v základu na 1,6 GHz, v zátěži se ovšem automaticky přetaktuje až ke 2,8 GHz. Na nedostatek procesorového výkonu si tak bude asi naříkat málokdo, navíc máte k dispozici tlačítko Turbo, které dynamicky zvýší výkon ještě přibližně o patnáct procent.

2× 2 GB pamětí DDR3 je standard, ne tak grafická karta od Nvidie, GeForce GTS 250M a 1GB vlastní paměti. Karta stačí na zmiňovaném rozlišení na drtivou většinu her při nejvyšších detailech při nativním rozlišení monitoru. Ano, zde hodnotíme kombinaci použitého procesoru a grafické karty jako velmi vhodné.

Chladit zkrátka potřebuje

Výkon zavřený v takhle úzkém těle je zkrátka třeba chladit a je pravda, že chlazení má MSI GT740 opravdu účinné. Při běžné desktopové práci je příjemně tichý, při náročných herních akcích si dokáže opravdu mohutně odfukovat, na druhou stranu se však ničím neodlišuje od ostatních herních notebooků na trhu. Zkrátka a dobře jsou herní notebooky v zátěži pěkně ufoukané bestie bez ohledu na značku.

Někteří uživatelé - především ti, zvyklí hrát přilepeni nosem na displeji a operující myší hned vedle pantů displeje - si stěžují na výstup chladícího vzduchu právě na pravou stranu a ofukující tak ruku držící myš. Osobně jsem se s tímto problémem nesetkal, chápu však jako povinnost na něj upozornit. Záleží tedy na tom, jakým způsobem myš u notebooku používáte.

Bezdrátová konektivita, napájení a výdrž, zhodnocení

Bluetooth ve verzi 2.1 s rozšířením EDR patří k slušnému standardu, Wi-Fi však již představuje nadstandardní komunikační možnosti. Kromě komunikace v obligátním pásmu 2,4 Ghz se dokáže přeladit i na daleko výhodnější frekvenci 5 Ghz. Z toho vyplývá také podpora komunikačních standardů, z nich podporuje plnou rodinu IEEE 802.11a/b/g/n.

S devítičlánkem vydrží

Co se výdrže týče, notebook jsme měli k dispozici s akumulátorem o velikosti 7 800 mAh. Ta dokáže napájet notebook přibližně tři hodiny při běžné kancelářské práci, při hraní her se můžete pohybovat kousek pod hranicí dvou hodin v závislosti na jasu displeje. Grafická karta je sice výkonná, ale je vyrobena 40nm postupem, tudíž je její spotřeba velmi slušná. Procesor ovšem není nejúspornější, jeho TDP je 45 W. S hmotností 3,2 kg notebook samozřejmě není nijak ultramobilní, ale to se od něj ani moc nečeká.

Část o dodávaném softwaru bude velmi chudá: nic. Výrobce dodává notebook zcela prostý operačního systému i dalších utilit, přiloženo je pouze cédéčko s ovladači.

Sklušňák s herním srdcem

Pokud hledáte vyladěný herní notebooku, který nevypadá jako útočný tank z béčkového vědeckofantastického filmu, pak jste u modelu MSI GT740 na správné adrese. Především v modelu vybaveném devítičlánkovým akumulátorem, jako jsme měli my, získáte navíc i zajímavou výdrž při práci na akumulátor - i když již z povahy věci nepatří notebooky této třídy mezi ultrapřenosná zařízení. Cenu hodnotíme vzhledem k bohatému dodávanému příslušenství jako spíše odpovídající, zamrzí jen absence operačního systému přímo v dodávce. Samozřejmě si ale umíte také představit, že by mohl tento zajímavý notebook v průběhu času ještě o něco málo zlevnit.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

MSI GT740

Cena

39 587 Kč

Zapůjčil

MSI, cz.msi.eu

 

MMF24

Specifikace

Procesor

Intel Core i7 7200QM, 2,8 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

7 200

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD-RW

Velikost displeje (palců)

17

Rozlišení displeje

1 680 × 1 050

Grafická karta

Nvidia GeForce GTS 250M

Grafická paměť

1 GB

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

2.1

Mobilní komunikace

není

Operační systém

není

Porty (s výjimkou USB)

1× D-Sub, 1× HDMI, 4× audio, 1× eSATA, 1× FireWire/400

Počet USB portů

4

Slot pro karty1

1× SD/MMC, 1× ExpressCard/54

Rozměry

395 × 278 × 35 mm

Hmotnost

3,5 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

28 563

3DMark03 (body)

24 587

3DMark05 (body)

14 358

3DMark06 (body)

7 412

PCMark05 (body)

7 563

HDTune (MB/s; ms)

79,5; 17,6

CrystalDiskMark (MB/s)

85,4/83,2

Výdrž web* (čas)

2:37

Výdrž kancelář** (čas)

3:04

Výdrž multimédia*** (čas)

1:37

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní