Hlavní navigace

MSI GT80 2QE Titan SLI: herní obr s mechanickou klávesnicí (recenze)

2. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Dnes si posvítíme na pravděpodobně nejdražší sériově vyráběný a prodávaný notebook, co jsme na webech Cnews kdy měli. Zcela jistě potom na nejsilnější, co se univerzálního výkonu týče. MSI GT80 Titan bych bez nadsázky označil za stroj bez kompromisů.

MSI GT80 2QE Titan SLI
MSI GT80 2QE Titan SLI

Design

„Titán“ je nepřehlédnutelný už jen díky své velikosti. 18,4" notebook v obchodech příliš nevídáte, přístroj od MSI navíc k obří úhlopříčce dává i další výrazné proporce. Notebook má celkem čtyři výdechy chlazení a působí opravdu masivně.

MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI 

Dalším vzhledovým prvkem, který vás upoutá, je pohled na základnu otevřeného notebooku. Normálně máte na obdélníkové ploše po celé šířce klávesnici a pod ní touchpad mezi opěrkami. MSI GT80 Titan má silně červeně podsvícenou mechanickou klávesnici na straně nejblíže k vám a na pravé straně najdete touchpad, který slouží i jako numerický blok (vysvětlím v následující kapitole). Za klávesnicí je potom rozsáhlá nevyužitá plocha s jakoby „leptaným“ velkým dračím znakem herní řady MSI.

 

Zpracování

Zpracování je tvořeno převážně hliníkovými pláty, které jsou k sobě spojeny plastovými částmi. Černý hliník je, jak je zvykem, jemně kartáčován. Slícování je kvalitní a prakticky žádná část se neprohýbá. Klouby displeje jdou otevřít až na cca. 130 ° a drží pozici i při zatřesení.

U obřího těžkého notebooku za astronomickou cenu je kvalitní zpracování plně očekávané. Co se hmotnosti týče, není to ovšem tak zlé. 18,4" DTR se dvěma highendovými grafikami vážily typicky kolem či přes 5 kg, MSI GT80 Titan SLI se vejde do 4,5 kg.

MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI 

Příslušenství

K notebooku najdete kromě 330W adaptéru přibalenou i malou krabičku, ve které najdete čtyři kovové krytky na herní klávesový kříž WASD a také kleštičky na odcvaknutí starých krytek. Dále tu máme zhruba 50 cm široký polštářek s logem MSI a s gumovou spodní stranou – ten si můžete položit před notebook na stůl a působí jako velmi příjemná opěrka pro zápěstí.

Specifikace

MSI GT80 2QE Titan SLI
displej 18,4" (1920 × 1080 px), matný IPS, 60 Hz,  120 dpi
procesor Intel Core i7-4980HQ na 2,8 GHz (4,0 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 47 W
grafický čip SLI 2× Nvidia GeForce GTX 980M 8GB GDDR5
Intel Iris Pro Graphics 5200 (integrovaná, 128 MB eDRAM)
přepínatelné - manuálně
RAM 32 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 1024GB Super RAID 3 = 4× 256GB SSD v RAID0, 1000GB pevný disk
optická mechanika BD-RE
akumulátor 75 Wh
rozměry a hmotnost 456 × 330 × 49 mm, 4,5 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě 1Gb/s LAN (Killer), 802.11ac Wi-Fi (Killer), Bluetooth 4.0 (Qualcomm Atheros)
USB 5× USB 3.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI, 2× mini-DisplayPort
další webkamera, 2× 3,5mm jack, optický S/PDIF
Cena a záruka
zahájení prodeje únor 2014
záruka 2 roky
zapůjčil MSI ČR
cena 130 000 Kč vč. DPH

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně najdete výdech chlazení, slot pro zámek Kensington, Blu-ray vypalovačku, slot na paměťové karty, trojici USB 3.0, optický S/PDIF a dva 3,5mm jacky pro připojení zvuku. Přední strana je prázdná až na dvě široké modré kontrolky uprostřed – dobíjení, Wi-Fi a aktivita disku.

Na pravé straně máte další dva porty USB 3.0 a další výdech chlazení. Zadní strana obsahuje opět dva výdechy chlazení, síťový konektor RJ-45, čtyřkolíkový napájecí konektor a výstupy na monitory – HDMI a dva mini-DisplayPorty.

MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI

Máte tu Wi-Fi 802.11ac, a to síťovku Killer Wireless-n/a/ac 1525 a Bluetooth 4.0 + HS – Qualcomm Atheros QCA61x4. Drátovou síťovku zajišťuje Killer v modelu e2200, samozřejmě Ethernet 1Gb/s.

Klávesnice – Cherry MX Brown a zajímavé doplňky

MSI GT80 2QE Titan je prvním a jediným moderním notebookem s mechanickou klávesnicí. Mechanická klávesnice nepoužívá membránu s grafitovými kontakty, ale každá klávesa má svůj vlastní mechanický-elektrický spínač s  (často) pozlacenými kontakty. Psaní je přesnější, pohodlnější a klávesy jsou spolehlivější. Pro hráče jde o obzvláště oblíbenou technologii. Nevýhodou bývá typicky vyšší cena a vyšší hlasitost.

MSI GT80 2QE Titan SLI
MSI GT80 2QE Titan SLI

S vysokým zdvihem 4 mm (k sepnutí stačí 2 mm) tu je klávesnice Steelseries se spínači Cherry MX Brown. Hnědé switche od Cherry nejsou lineární, ale nelze je označit vyloženě za klikací – při cestě k základně musíte překonat lehký měkký odpor. Psaní je tak na mechanickou klávesnici stále tiché. Pokud jde o hlasitost v porovnání s běžnými klávesnicemi na noteboocích – záleží, jak prudké úhozy na klávesnici zadáváte. Opatrně lze psát velice tiše, při rychlém psaní je slyšet jasné cvakání plastových dílů.

Psaní je pohodlné a velmi citlivé. Klávesy jsou měkké a reagují absolutně spolehlivě. Zarážky na klávesnici jsou citelné.

Co do rozložení tu chybí levé Win tlačítko a pravá kontextová klávesa – typická vlastnost herních klávesnic. Klávesnici navíc chybí numerický blok – ten nahrazuje touchpad (viz níže).

Klávesnice je červeně podsvícená. Díky mechanické konstrukci je podsvícení silnější a rovnoměrnější – každá klávesa má minimálně jednu vlastní LED diodu. Intenzitu můžete ladit ve čtyřech stupních + vypnuto. Pruh nad klávesnicí je červeně podsvícen stále a vypnout nejde.

MSI GT80 2QE Titan SLI
MSI GT80 2QE Titan SLI

Z příslušenství najdete v krabici také malé pouzdro s kovovými zlatými klávesami W, S, A a D. S těžkými krytkami může být pohyb ve hrách pro někoho jistější. Zlatá barva na notebooku působí výrazně dekadentně, proto ještě jednou upozorňuji – notebook má v základu všechny klávesy černé. Doplním, že skrz kovové klávesy neprosvítá podsvícení.

V balení najdete také polštářkovou podložku pod zápěstí. Ta má gumovou spodní stranu a spolehlivě tak drží na stole. Mírně vám zvýší úroveň rukou a můžete je tam mít nad klávesnicí položené dlouho a pohodlně.

Touchpad vs. podivný numerický blok

Touchpad používá klasickou konstrukci se dvěma tlačítky, za klasický se ale označit rozhodně nedá. V první řadě je v pravém bližším rohu základny a je obdélníkový v opačném poměru stran než má LCD. S citlivostí jsem byl spokojen, s odezvou tlačítek touchpadu příliš ne – touchpad měl občas problémy sejmout rychlý dvojklik.

MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI

Určitě jste si všimli podsvícení, či alespoň linek pro něj. Kombinací Fn + NumLock můžete přepínat dotykovou plochu mezi touchpadem a numerickým blokem. Na herním notebooku asi příliš čísel psát nebudete, dává to tak smysl.

 

Displej

Obraz má 1920 × 1080 px, tedy Full HD na 18,4" úhlopříčce, samozřejmě s matným povrchem. S „rozlišením“ 120 ppi už ani Full HD není na obrovském panelu příliš jemné rozlišení, není to ovšem zdaleka tak zlé jako například hrůzných 1366 × 768 px na 15,6" ploše. Navíc můžete pohodlně používat 100% dpi ve Windows (ačkoli z výroby je nastaveno 125 %).

Jde o rychlý IPS panel. Duchů nebo pomalé odezvy jsem si nevšiml a zobrazovací úhly jsou takřka perfektní. Barvy jsou na tom hůře – mírně ustřelená je modrá a zelená, v červené jsme také naměřili odchylky. Teplota barev je tak zvýšená – posunutá jemně do modra. Opět – v porovnání s tím, na co jsme zvyklí ze všech notebooků pod 25 tis. Kč jde o výborný výsledek, na cenovce 130 tis. Kč ovšem musím zmínit i tyto vady.

MSI GT80 2QE Titan SLI

Černá je poměrně kvalitní a kontrast tedy vysoký. Podsvícení je regulováno vcelku lineárně až do naprosto dostačujících 333 cd/m2. 120 cd/m2 se nachází přibližně ve 45 % stupnice.

Svítivost:  17–333 cd/m2
Kontrast: 1:675

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core i7-4980HQ, čtyřjádro Haswell, resp. Crystall Well na 2,8–4,0 GHz. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel Iris Pro Graphics 5200, zejména jsou tu ale dvě Nvidia GeForce GTX 980M zapojené v SLI, grafiky s mírně ořezaným jádrem GM204. To znamená 1536 CUDA jader, takt jádra až 1126 MHz a 8 GB pamětí GDDR5 na 256b sběrnici. Paměti pracují na 5 GHz efektivně, propustnost je tak poměrně vysoká. Grafiky jsou přepínatelné. Máme tu 32 GB pamětí DDR3 na 1600 MHz ve dvoukanálovém zapojení.

 MSI GT80 2QE Titan SLI  MSI GT80 2QE Titan SLI

Úložištěm je SuperRaid3 – v tomto případě čtyři 256GB SSD zapojené v poli RAID0. Celková kapacita pole je tak 1024 GB, resp. prakticky použiotelných 953 GB. Dále je osazen 1000GB 7200otáčkový HDD od Hitachi.

 

MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI

Výkon

Výkon je tu naprosto nevídaný. Procesor je tradiční čtyřjádrový Haswell, v zátěži jednoho jádra takt ovšem dosahuje 4 GHz, což přináší výsledky, které v určitém scénáři předhoní i extrémní Core i7-4930MX. 32 GB RAM není třeba nijak představovat.

Dvě GeForce GTX 980M jsou absolutní špička dnešní nabídky a svým herním výkonem smetou i mnohé drahé stolní počítače. V řadě her si můžete zkusit i částečně interpolovaný chod z 4K, v klasickém Full HD pak frčí všechno jak jen byste si mohli představit. Dobrou ukázkou je nejen Crysis 3, která i ve velmi vysokém nastavení běží nad 70 fps, ale také například BioShock Infinite, který ukazuje, ža jakkoli vyšperkovaný Unreal Engine 3 poběží kolem 200 fps – na notebooku.

Opravdovou třešinkou na dortu tu jsou ale čtyři 256GB SSD v RAIDu. V AS SSD a v některých PCMarcích notebook prolomil absolutní rekordy, které jsme kdy naměřili, chod systému je bleskový, restarty nebo načítání her jsou překvapivě rychlé a například kopírování instalačních souborů z C na C je záležitost na pár sekund.

Celkově je tak výkon notebooku zcela extrémní ve všech ohledech a nezklame žádná součást. Dokonce ani nízkolatenční síťovky Killer.

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

 

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3. Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

MSI GT80 2QE Titan SLIMSI GT80 2QE Titan SLI

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

      MSI GT80 2QE Titan SLI   
 

 

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

MSI GT80 2QE Titan SLI

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

 

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark (2013)

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony. Výsledky bohužel nejsou příliš přesně vypovídající.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows. S výsledky je to stejné jako u Ice Stormu – staré technologie brání reálnému promítnutí výkonu.

3DMark: Sky Diver

Sky Diver je nová část 3DMarku, která vstupuje mezi Fire Strike a Cloud Gate.

 

3DMark: Fire Strike

Pekelně náročná část Fire Strike je pravým nástupcem 3DMarku 11. Spouštíme ji v referenčním nastavení a tedy v rozlišení 1920 × 1080 px.

 

Aliens vs. Predator, Batman: Arkham Origins

Aliens vs. Predator

Pro testy používáme benchmark, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a jde o test, který není ani zdaleka limitovaný procesorem a dobře v něm škálují i řešení postavená na multi-GPU. Průběh testu na videu (YouTube EHW).

Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool, tu stačí nastavit takto a spustit test:

Batman: Arkham Origins


Trochu kontroverzní titul používající knihovny Nvidia GameWorks je jediným zástupcem už notně obaleného a v neuvěřitelném množství her použitého Unreal 3 engine. Grafické karty srovnáváme bez HW PhysX.

 

Battlefield 3, Bioshock Infinite

Battlefield 3

Oblíbený Battlefield 3 (DirectX 11) se testuje docela obtížně, FPS jsem měřil Frapsem a testovací běh provedl ručně. Stejně jako Adam Vágner na ExtraHardware jsem měřil první misi (nepočítám tutorial v metru). Benchmark zapínám při prvním slovu v transportéru, po vystoupení počkám, až se objeví za vojáky nápis Follow a jdu rovně po ulici až k vojákovi šacujícímu civilistu. U něj se otočím o 90 ° doprava, jdu k briefingu s poručíkem, obejdu stůl s mapou, zadívám se zpět na ulici, ze které jsem přišel a počkám, než briefing skončí, potom benchmark vypínám. To vše trvá téměř přesně 119-120 s.

Nastavení jako vždy - Ultra, rozlišení 1920 × 1080 px, 4× MSAA.

Bioshock Infinite

Stejně jako další nové hry z AMD Game Evolved (či přímo Never Settle) i BioShock Infinite obsahuje docela hezký zabudovaný benchmark, který odzkouší několik lokací. Nastavení Ultra (DX11) zajistí využití všech moderních ve hře využitých technologií kromě DDOF (Diffusion Depth Of Field). Výsledkem v grafu jsou průměrná fps napříč všemi lokacemi (průměr průměrných fps). Testujeme s detaily nastavenými na maximum.

 

     

Crysis 2, Crysis 3

Crysis 2

CryEngine 3 s DirectX 11 je občas kritizován za přehnanou teselaci, jde ale o relativně populární a náročnou hru, která očividně nijak moc nediskriminuje ani jednu značku, alespoň, co se grafiky týče. Používal jsem Adrenaline Benchmark.

Jako vždy, testoval jsem v 1920 × 1080 px, 4× MSAA a maximálních detailech (Ultra a jednotlivě nastavená maxima), testovací sekvenci Central Park a průměr ze dvou průchodů.

 

Crysis 3

V Crysis 3 používám FRAPS a měřím sekvenci na začátku hry (kromě tutorialu). Benchmark zapínám, když začínám běžet za Psychem a vypínám, jakmile vyběhneme po schodech nahoru do první místnosti. Měřím tři průchody a zaznamenávám průměr.

Rozlišení 1920 × 1080 px, rozlišení textur i specifikace systému velmi vysoké. Antialiasing SMAA střední.

Metro: Last Light, Sleeping Dogs

Metro: Last Light

Metro testuji pomocí vestavěného benchmarku, který je velmi náročný (přinejmenším je náročnější než několik úvodních hodin hry pro jednoho hráče). Průběh testu (i s proužky pro FCAT) si můžete prohlédnout na videu v našem kanálu na YT.

 

 

Sleeping Dogs (+ hi-res texture pack)

Také Sleeping Dogs nemohli být oproštěni od zabudovaného benchmarku. Textury ve vysokém rozlišení si můžete na Steamu do hry stáhnout jako DLC a s ním dává hra už zabrat nejedné dnešní grafice.

    

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat, Tomb Raider

Stalker: Call of Pripyat


Ke třetímu dílu Stalkera naštěstí existuje volně šiřitelný benchmark, v něm používáme k testům pouze čtvrtou, nejnáročnější část (nastavení se slunečními paprsky – SunShafts). Vše je nastaveno na naprosté maximum (DX11 funkce jako teselace nebo CHS), MSAA pak na stupeň 4×.

Tomb Raider (2013)

S loňským Tomb Raiderem jste se mohli setkat už ve dvou testech podrobných měření s nástrojem FCAT (viz např. FCAT a testy (ne)plynulosti: když se nehraje jen na průměry), takže jste s teselovanou Larou jistě obeznámeni. 

    

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

V notebooku je vestavěný akumulátor s kapacitou 75 Wh. Grafické karty jsou přepínané ručně, Optimus s SLI dvou karet nefunguje příliš korektně. Přesto není výdrž při zapnutí obou velkých grafik nijak kritická. Přepínání je zprostředkováno tlačítkem a vyžaduje restart systému.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, jas 120 cd/m2): 2:24 h
  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, jas 120 cd/m2, IGP): 3:35 h

Chlazení zajišťují dva ventilátory. Každá grafika má svůj chladící okruh, každý okruh má dva pasivy a dva výdechy, přes které ventilátor vydechuje (dozadu a do strany). Oba okruhy jsou propojeny přes heatpipe s chladičem na procesoru. 

V klidu běží oba větráky na poměrně nízkých otáčkách a notebook je tichý. V zátěži procesoru je hluk stále velmi únosný, ovšem po pár minutách herní zátěže stoupá na opravdu extrémní hodnoty. Nedá se říct, že by bylo chlazení zbytečně hlasité – dvě jádra GM204 zkrátka vygenerují tolik tepla, že i dva ventilátory přes čtyři výdechy mají hodně práce. Regulace chlazení je příjemně pozvolná, proto například v zátěži CPU vystřelí teploty na jádře k 90 °C a po pár sekundách klesnou.

Nad klávesnicí najdete tlačítko pro vynucení 100% otáček na obou ventilátorech.

Notebook má systém „řazení“ výkonu pod výmluvným názvem MSI Shift – můžete si vybrat mezi módy Eco, Comfort a Sport. Přizpůsobuje se spotřeba a hluk notebooku a samozřejmě výkon. Testovali jsme v režimu Sport, za uvážení ovšem stojí i dva další režimy, notebook může běžet o něco tišeji se vcelku zanedbatelnou ztrátou výkonu.

MSI GT72 2QE

Spotřebu notebooku jsme bohužel z technických důvodů nemohli změřit, máme ale naměřený velmi podobný Eurocom X7, který má také dvě GeForce GTX 980M v SLI. V balení najdete 330W adaptér a spotřeba v zátěži přesahuje 250 W. Při hraní na baterku vám může pomoct technologie Nvidia Battery Boost, záleží ale na hře a i tak to nebude ani na hodinu.

MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI

Zvuk

Máme tu reproduktory 2.1 značky Dynaudio. Oba jsou nad klávesnicí až u displeje v poměrně široké mřížce, malinký subwoofer je pak na spodní straně notebooku. Maximální hlasitost je velmi vysoká, notebook bez problému ozvučí pokoj. Zvuk je průměrně čistý, zachovává si však kvalitu i při vysokých úrovních a subwoofer zajistí i slabší basové podbarvení.

 

Software

Operačním systémem je tu Microsoft Windows 8.1 v 64-bitové verzi.

Softwarem pro monitoring a ovládání notebooku je MSI Dragon Gaming Center. Nejen v něm můžete navíc notebook i „řadit“. MSI Shift vám dovolí pouhým dvouhmatem přeřadit výkon grafiky mezi třemi různě výkonnými a žravými stupni, které se liší limitem TDP pro GPU.

MSI GT72 2QE

Zmíním určitě GeForce Experience, jednoduchý nástroj pro správu grafiky. Kromě aktualizace ovladačů snadnou formou v něm můžete třeba jedním kliknutím nastavit nejvhodnější nastavení pro danou hru. Nechybí ani funkce Battery Boost, která několika mechanismy automaticky optimalizuje hru pro zvýšení výdrže na baterku při hraní.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

S hodnocením jsem přemýšlel dlouho. MSI GT80 Titan je nejvýkonnějším ryze sériovým notebookem, který jsme na EHW kdy testovali, stejně tak nejdražším. Zaslouží si notebook za 130 000 Kč ocenění, bez ohledu na to, jak dobrý je? A má vůbec smysl dávat za herní notebook tolik peněz?

Osobně bych si tento obří přístroj nikdy nekoupil. Což je pochopitelné – nejsem cílová skupina. Pokud se ale vžiji do situace, že mám téměř neomezený rozpočet, nevadí mi dát kolem 100 tis. Kč za notebook a sháním herní přístroj, jedná se v podstatě o část ceny nad onu kulatou hranici. Vyplatí se dát 130 tis. Kč, když dvě GeForce GTX 980M v SLI se dají v notebooku pořídit už kolem 90 tis. Kč?

MSI GT80 2QE Titan SLI
MSI GT80 2QE Titan SLI

Pokud uvažujeme v takovýchto číslech, rozhodně vyplatí. Poměr kvalita/cena je zde úplně někde jinde než například u Eurocomu X7. Nejenže je zpracování bytelné, důležité jsou speciality notebooku. Mechanická klávesnice zní jako reklamní klišé, ale po chvíli práce s ní se nebudete chtít vrátit ke klasickým membránovým typům, psaní je navíc mnohem pohodlnější tím, že je klávesnice hned zkraje notebooku. 

Celá situace se dá shrnout tím, že MSI GT80 si opravdu nehraje na kompromisy. Pokud klávesnici, tak mechanickou. Pokud displej, tak 18,4". Pokud grafiku, tak dvě GeForce GTX 980M. Pokud procesor, tak čtyřjádro akcelerující k 4 GHz. Pokud úložiště, tak ohromné RAID pole čtyř SSD. K použitelnosti herního notebooku nestačí jen výkon a zejména velikost a klávesnice ukazují, že na Titanu si zahrajete v jistých ohledech stejně jako na desktopu.

Ze záporů notebooku zmíním možná trochu podivný touchpad křížený s numerickým blokem – technologicky jde o zajímavý nápad, nemusí ale sednout každému, navíc mají tlačítka touchpadu mírně prodloužený efekt.

MSI GT80 2QE Titan SLI
MSI GT80 2QE Titan SLI

Pokud se rozhodujete o koupi notebooku kolem 100 tis. Kč, mohu jednoduše říct, že připlatit si ještě notné peníze navrch za GT80 Titan se rozhodně vyplatí. Přirážka vám pořídí notebook, který se vymyká herním modelům, jak je známe. Proto uděluji MSI GT80 2QE Titan SLI ocenění We want it!. Za nevídanou cenu notebook přináší nevídané vlastnosti.

Hodnocení není plných 100 %, ale vzhledem k tomu, že zaokrouhlujeme na stupnici po pěti procentech, sedí – vysoká cena i hluk jsou na daný stroj pochopitelné a za touchpad notebooku strhneme minimální body.

Plusy / mínusy
  bezkonkurenční herní výkon
  obří RAID čtyř SSD – extrémní aplikační výkon
  výborná mechanická klávesnice
  velmi vysoká cena
  hlučné chlazení při max. výkonu
  touchpad/numerický blok nemusí vyhovovat každému
Cena 130 000 Kč (vč. DPH)
Hodnocení: 100 %

 

Specifikace

MSI GT80 2QE Titan SLI
displej 18,4" (1920 × 1080 px), matný IPS, 60 Hz,  120 dpi
procesor Intel Core i7-4980HQ na 2,8 GHz (4,0 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 47 W
grafický čip SLI 2× Nvidia GeForce GTX 980M 8GB GDDR5
Intel Iris Pro Graphics 5200 (integrovaná, 128 MB eDRAM)
přepínatelné - manuálně
RAM 32 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 1024GB Super RAID 3 = 4× 256GB SSD v RAID0, 1000GB pevný disk
optická mechanika BD-RE
akumulátor 75 Wh
rozměry a hmotnost 456 × 330 × 49 mm, 4,5 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě 1Gb/s LAN (Killer), 802.11ac Wi-Fi (Killer), Bluetooth 4.0 (Qualcomm Atheros)
USB 5× USB 3.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI, 2× mini-DisplayPort
další webkamera, 2× 3,5mm jack, optický S/PDIF
Cena a záruka
zahájení prodeje únor 2014
záruka 2 roky
zapůjčil MSI ČR
cena 130 000 Kč vč. DPH

Galerie fotografií, screenshoty

MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI

KL24

 

MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI MSI GT80 2QE Titan SLI

Byl pro vás článek přínosný?