Hlavní navigace

MSI GX70: levné herní dělo s AMD+AMD (recenze)

4. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Na recenzi máme MSI GX70, herní 17,3" notebook s dost netradiční vnitřní výbavou. Špička nabídky od AMD, co se grafických karet týče, se dá čekat – je tu Radeon HD 8970M. Nicméně nenajdete tu ani procesor Ivy Bridge, ani Haswell, nýbrž AMD Richland, konkrétně model A10-5750M. Čipy od AMD jsou levné, což cenu hodně srazilo dolů, a herní dělo tak můžete mít i pod 30 tis. Kč včetně DPH.

Čtěte také:

POZNÁMKA: Dnešní recenzi jsem si trochu zjednodušil – nedávno jsem měl na test MSI GT70, bratříčka našeho modelu s procesorem Intel Haswell a grafikou Nvidia GeForce GTX 780M. Šasi obou notebooků je navlas stejné, konektorová výbava, reproduktory, touchpad taktéž, i displej je osazen stejný. Klávesnici chybí podsvícení, jinak opět to samé. Některé části recenze modelu GX70 a fotogalerie jsou proto převzaté z článku o GT70.

MSI GX70
MSI GX70

Design

MSI GX70 nepatří k nejokázalejším herním kreacím, ale určitě je zajímavější než například notebooky Goldmax. Kompromis mezi šílenými barvami nablýskaných plastů a kvalitou/funkčností zpracování tady vidím jako ideální cestu. GX70 je v nové verzi prakticky stejný jako v té starší, vyměnily se jen vnitřní komponenty. To znamená mírně zaoblený design robustního tvaru možná připomínajícího kapotu auta v kompletně matném, černém provedení, včetně matného displeje. Otisky prstů tak nenecháte nikde.

K rozjásání tu jsou jen decentní červené proužky na základně i na touchpadu nebo stříbrný obklad webkamery.

MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70

Zpracování

Kovové pláty jsou zde spojeny velkými plastovými díly, a celkově je notebook robustní nejen designem, ale i provedením. I přes svou velmi vysokou hmotnost (3,9 kg) jej můžete zvednout za roh a neohne se, i displej celkem drží, a to i v krutu. Opěrky jsou jako z kamene, i když klávesnice na plastové podložce trochu pruží a prohýbá se. Více v kapitole o klávesnici samotné.

Klouby víka drží ve své pozici bez klepání, notebook můžete otevřít i jednou rukou a to až na velmi slušných 150 °.

 

Specifikace

MSI GX70-3BE
Cena vč. DPH 30 491 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil MSI
Hardwarová výbava
Procesor AMD A10-5750M
Počet jader (virtuálních) 4 (4)
Frekvence 2,5 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,5 GHz
Operační paměť 8 GB (1× 8 GB DDR3 1600 MHz)
Úložiště (velikost) 750 GB
Úložiště (typ, rychlost) 7200ot./min disk
Optická mechanika DVD-RAM
Displej 17,3", 1920 × 1080 px, matný, TN
Grafická karta AMD Radeon HD 8970M 2GB GDDR5
AMD Radeon HD 8650G (integrovaná)
(přepínatelné)
Rozhraní
Výstupy na monitory HDMI, VGA (D-Sub), mini-DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) 4× 3,5mm audio jack, RJ-45 (1Gb/s Ethernet)
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 3
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
Rozměry, baterie
Rozměry 428 × 288 × 55 mm
Hmotnost 3,9 kg
Baterie 87 Wh, devítičlánková
Napájecí adaptér 180 W
Software
Operační systém Windows 8 (64-bit)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Po levé straně najdete napřed výdech chlazení (který se bude projevovat opravdu důrazně), celkem tři porty USB 3.0, čtečku SD karet a čtyři 3,5mm jacky pro připojení 7.1 reproduktorů. Přední strana je prázdná, jen na čele pod touchpadem najdete pět výrazných oranžových kontrolek.

Pravá strana obsahuje dva porty USB 2.0 a Blu-ray vypalovačku a vzadu je otvor pro zámek, zdířka pro konektor napájecího adaptéru, síťový port RJ-45 a konektory D-Sub (VGA), mini-DisplayPort a HDMI pro připojení externích displejů.

Máte tu také Wi-Fi 802.11a/b/g/n (2,4 i 5 GHz), a to prémiovou síťovku Killer Wireless-N 1202 a Bluetooth 4.0 + HS značky Qualcomm Atheros, model AR3012. Drátová síťovka je opět něco extra – gigabitový Ethernet tu zprostředkovává Killer e2200.

MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70

Klávesnice

Klávesnici pro herní notebooky MSI vyrábí SteelSeries. Na rozdíl od té v modelu GT70 není podsvícená.

Klávesy jsou jemně matné, černé s průsvitnými bílými popisky a hranaté. Jejich stisk je relativně měkký, na notebook trochu hlubší a tichý, a to i při rychlejším psaní. Podložka klávesnice trochu pruží, nejde o nic hrozného, ale je to znát.

Z každé strany je klávesnice asi o 4 cm odsazená od krajů. Blok šipek nijak extra dobře nenahmatáte, mezi numerickým blokem a zbytkem kláves je sice výraznější mezera a kurzorové klávesy jsou na pomezí, ale to je tak vše. Klávesy Home a End jsou přístupné pouze přes Fn a klávesa Win  je netradičně na pravé straně, kde chybí kontextová klávesa.

MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70

Touchpad

Touchpadem jsem příliš nadšen nebyl. Jeho lichoběžníkový tvar s červenou linkou je sice pěkný, ale jinak mě moc neoslovil. Na takto velký notebook byl malý, popravdě velmi malý, poněvadž ne celá plocha zapuštěná dolů je dotyková - ta je odsazená asi 5 mm od každé strany a tvoří trochu méně zkosený lichoběžník. Dost často se ztratíte v záplavě gest a vytahování nabídek, případně scrollování na malém touchpadu a zjistíte, že vše jezdí jinak, než chcete. Povrch je ale jinak celkem slušný, přesný a prst se na něj nelepí. Je tu také tlačítko pro vypnutí touchpadu. Jen toho prostoru není moc.

Tlačítka jsou navíc dost hlasitá cvakadla. Touchpad je zkrátka slabší stránkou notebooku.

 

Displej

Displej byl výborný. Použitý LCD panel podsvícený LED diodami má na úhlopříčce 17,3" rozlišení 1920 × 1080 px, Full HD. Povrchová úprava je matná, a matrice displeje je sice typu TN, ale šlo o jeden z nejlepších TN panelů, jaké jsem kdy viděl. Pozorovací úhly byly perfektní, jedinou výraznou deformaci barev jste mohli vidět pod velmi ostrým úhlem zespodu. Barvy byly relativně přesné, i když odchylky tu byly. A nejvíce mě překvapila opravdu nádherná černá, ani při maximálním podsvícení jsem nenaměřil světelnost černé nad 0,40 cd/m2. Když mluvíme o podsvícení, to jde regulovat prakticky od nuly až k necelým 300 cd/m2, což v kombinaci s matným povrchem znamená dobrou čitelnost i na slunci.

MSI GX70 – screenshoty

Svítivost:  1-282 cd/m2
Kontrast: ~1:700

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon, CrystalDiskMark, HD Tune

Hardware

Čtěte také:

Nepříliš tradičně tu máme procesor od AMD, APU A10-5750M. Jde o čtyřjádro rodiny Richland, resp. dvoumodulový Piledriver, jádra nejsou zcela plnohodnotná. Základní takt je 2,5 GHz, Turbo Core jej vyšvihá až k 3,5 GHz pro jedno jádro. V procesoru je integrovaná grafická karta Radeon HD 8650G s 384 unifikovanými shadery, ta se ovšem zapíná jen v klidu. Celý čip APU má k dispozici 8 GB RAM typu DDR3 na 1600 MHz v jednokanálovém zapojení.

MSI GX70 – screenshoty

MSI GX70 – screenshoty

Hlavní grafickou kartou je tu AMD Radeon HD 8970M s 28nm jádrem Pitcairn (architektura GCN) s 1280 shadery. Videopaměti jsou tu 2 GB typu GDDR5 na 256bitové sběrnici. Grafika je zhruba o 10 % zpomalenou verzí desktopového Radeonu HD 7870. Jde o nejvýkonnější mobilní grafickou kartu od AMD.

 

Pevným diskem je tu Hitachi HTS727575A9E364 s kapacitou 750 GB, rychlostí 7200 ot./min a 16MB cache.

Výkon

Výkon počítače bych charakterizoval jedním slovem: „nevyvážený“. Pokud bereme v porovnání grafickou kartu a procesor, je rozdíl markantní. Zatímco grafika je skutečné dělo, takřka to nejlepší, co v notebooku dnes můžete mít, procesor příliš neexceluje a grafice nestačí. Jak bude vidět v grafu průměrných výkonů karet, MSI GX70 vychází znatelně hůř, než byste si podle Radeonu tipli.

MSI GX70 – screenshoty

MSI GX70 – screenshoty

Pevný disk asi netřeba komentovat – rádi bychom viděli SSD, v porovnání s ním je výkon tristní, mezi klasickými disky díky vyšší rychlosti otáčení mírně nadprůměrný.

Pojďme se podívat na tentokrát velmi širokou řádku testů:

Cinebench R11.5, x264 Benchmark HD 3.0, x264 Benchmark FHD

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Čtěte také:

Cinebench R11.5 64-bit

Poslední verze benchmarku výkonu v Cinema 4D. Výsledek při renderingu na jediném jádru uvádíme spíše jako teoretickou zajímavost.

 

x264 benchmark HD 3.0

x264 benchmark testuje výkon procesoru při převodu videa v rozlišení 720p s použitím kodeku x264.

 

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete stáhnout třeba z Guru3D (181 MB), archiv stačí rozbalit a už můžete testovat. Na rozdíl od x264 HD benchmarku nepotřebujete ani instalovat Avisynth. O výsledky se můžete podělit už v připraveném vlákněv našem diskuzním fóru.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark Vantage a PCMark 7 jsou relativně podobné nástroje od Futuremarku měřící komplexní výkon počítače z několika aspektů. Výsledkem je řada bodových hodnocení. My zaznamenáváme celkové skóre a také body získané úložištěm.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Coby akcelerátor OpenCL vždy volíme nejvýkonnější grafickou kartu. Jinak nastavení neměníme.

Zatím neuvádím grafy, mám k dispozici jen výsledky několika málo notebooků.

MSI GX70 – screenshotyMSI GX70 – screenshotyMSI GX70 – screenshoty

 

3DMark Vantage

3DMark Vantage

3DMark Vantage z roku 2008 na rozdíl od staršího 3DMarku 06 umí reflektovat skutečný výkon celkem realisticky, použitým API je hlavně DirectX 10, Shader Model 4.0. Podporována je i technologie PhysX, kterou ovládají všechny GeForce od řady 8000, a která u starších verzí přinese extrémní nárůst CPU Score. Test fyziky je totiž míněn jako test procesoru, u GeForce výpočty ale akceleruje grafika. Do celkového průměru jsem proto počítal pouze GPU Score, nikoli celkové body, které jsou výrazně ovlivněny právě proprietární akcelerací PhysX.

Používám základní nastavení v profilu Performance (výsledek tedy odpovídá skóre Pxxxxx), rozlišení 1280 × 1024 px.

 

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows.

 

 

3DMark: Fire Strike

Skutečným nástupcem 3DMarku 11 je ale Fire Strike, nabitý nejnovějšími technologiemi a skutečně pekelně náročný.

Výsledky jsou velmi úzké a nevypovídající, zatím z nich proto nemám moc co vyvodit. Je jen zajímavé vidět, že 3DMark na rozdíl od starších verzí benchmarku škáluje výkon o hodně prudčeji.

Aliens vs. Predator, Battlefield 3

Aliens vs. Predator

Scénu z úvodu hry jsme nově nahradili samostatným benchmarkem, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a je o poznání náročnější než náš původní test.

Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool, tu stačí nastavit takto a spustit test:

Aliens vs. Predator je v naší metodice nový, máme tu tedy jediný výsledek, který s příštím testem highendové grafiky doplníme a srovnáme. Momentálně můžete na srovnání mrknout třeba do recenze GeForce GTX 780 na ExtraHardware.

 


Battlefield 3

Oblíbený Battlefield 3 (DirectX 11) se testuje docela obtížně, FPS jsem měřil Frapsem a testovací běh provedl ručně. Stejně jako Adam Vágner na ExtraHardware jsem měřil první misi (nepočítám tutorial v metru). Benchmark zapínám při prvním slovu v transportéru, po vystoupení počkám, až se objeví za vojáky nápis Follow a jdu rovně po ulici až k vojákovi šacujícímu civilistu. U něj se otočím o 90 ° doprava, jdu k briefingu s poručíkem, obejdu stůl s mapou, zadívám se zpět na ulici, ze které jsem přišel a počkám, než briefing skončí, potom benchmark vypínám. To vše trvá téměř přesně 119-120 s.

Nastavení jako vždy - Ultra, rozlišení 1920 × 1080 px, 4× MSAA.

Rozdíl mezi GeForce GTX 780M a GTX 680M je zde značný, a GTX 780M je opět nejvýkonnější grafickou kartou na trhu, i když hra obecně svědčí mnohem víc AMD.

Crysis 2, Far Cry 2

Crysis 2

CryEngine 3 s DirectX 11 je občas kritizován za přehnanou teselaci, jde ale o relativně populární a náročnou hru, která očividně nijak moc nediskriminuje ani jednu značku, alespoň, co se grafiky týče. Používal jsem Adrenaline Benchmark.

Jako vždy, testoval jsem v 1920 × 1080 px, 4× MSAA a maximálních detailech (Ultra a jednotlivě nastavená maxima), testovací sekvenci Central Park a průměr ze dvou průchodů.

 

Far Cry 2

Far Cry 2 s enginem Dunia na DirectX 10 je starší hrou, v dnešním testu je už pouze ze setrvačnosti. Používal jsem Far Cry 2 Benchmark Tool.

V benchmarku jsem nastavil Ranch Small, 1920 × 1080 px, 4× MSAA, maximální (Ultra) detaily a zapisoval jsem průměr ze dvou průchodů.

World in Conflict

World in Conflict s API DirectX 10 (možno i DirectX 9.0c) už je taky docela stařečkem, ovšem relativně náročným na procesor i grafickou kartu. Testoval jsem ve vestavěném benchmarku.

Nastavil jsem detaily very high, anizotropní filtrování jsem zvedl na 16× a měřil jsem v rozlišení 1920 × 1080 px s 4× MSAA.

Mafia II, Metro: Last Light

Mafia II

Nejen v ČR populární druhý díl Mafie sice staví na DirectX 9.0c, ale i přesto je docela náročný. Navíc je tu podporovaný fyzikální model APEX, který GeForce umí akcelerovat přes PhysX. Do celkového hodnocení jsem počítal pouze výsledky s vypnutým APEXem (první graf).

Rozlišení 1920 × 1080 px, 2× SSAA (zapnutý anti-aliasing ve hře), maximální detaily a APEX vypnuto, resp. na střední hodnotu. Měřil jsem v demoverzi vestavěným benchmarkem, zapisoval jsem druhý průchod.

Metro: Last Light

Nové Metro: Last Light vypadá na maximální detaily s nejvyšší úrovní teselace opravdu dobře, ale co se požadavků na výkon grafické karty týče, je to opravdu zabiják. Testoval jsem ve vestavěném benchmarku z originální hry, v rozlišení 1920 × 1080 px, quality very high, tesselation very high, SSAA off, AF 16×. Ve druhém testu jsem zatrhl i položku Advanced PhysX.

 

 

Výdrž, provozní vlastnosti

Výdrž, hluk a zahřívání

Výdrž mě celkem nepříjemně zklamala. Ačkoli by měl být procesor relativně úsporný a Radeon HD 8970M je přepínatelný a podporuje technologii ZeroCore, notebook má běžnou výdrž jako dvě generace starý stroj s Intelem. Je zase pravda, že je tu veliký 1080p displej, ale očekával bych zejména díky velikému akumulátoru přeci jen o něco více.

U herního notebooku ale výdrž zřejmě nebude prioritou, a navíc nejde o žádné katastrofální hodnoty, proto necelé tři hodnoty mínusu ujdou.

  • Web (ExtraNotebook.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, poloviční jas): 2:58 h
  • Film (smyčka 720p Pulp Fiction v Media Player Classic, hlasitost 20 %, Wi-Fi, poloviční jas): 2:41 h

Na spotřebě se možná podepsal i ventilátor, který běžel neustále. Notebook byl docela hlučný, a co mi vadilo nejvíce, v klidu měl větrák jakoby mírně vrčivý zvuk. V zátěži se rozfučel celkem hlasitě a vrčení ustalo. Nicméně ve srovnání s extrémní konfigurací MSI GT70, co jsme testovali v červnu, jde takřka o tichošlápka, a je dost možné, že vrčení je vada kusu, protože stejně konstruovaný model GT70 tímto netrpěl.

 

Teploty byly dílem spíše grafiky než procesoru, APU se zahřálo v prudké zátěži jen asi na 70 °C, jádro Pitcairn tradičně atakovalo 90 °C (běžná hodnota u grafiky v herním notebooku), bohužel však kvůli nekorektně fungujícímu FurMarku nemohu toto doložit screenshotem.

MSI GX70 – screenshoty
Teploty v klidu

MSI GX70 – screenshoty
Teploty v zátěži

Zvuk

Reproduktory notebook nezahanbují. Jsou zde v konfiguraci 2.1, tedy i s malým subwooferem, od firmy Dynaudio. Subwoofer sice pochopitelně kvůli své velikosti nezvládá žádné nízké basy, jinak jsou ale reproduktory velmi kvalitní a podávají slušné středy, výšky i vyšší oblast basů. Z robustního šasi vibrace cítíte. Hlasitost je také docela slušná, a je volena tak, aby ani na 100 % nezněl zvuk plechově, což je rozhodně fajn.

MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70

Software

Operačním systémem je tu Microsoft Windows 8 v 64-bitové verzi. K němu řada předinstalovaného softwaru, včetně otravného antiviru Norton Internet Security (nezavřitelná okna, co po vás chtějí aktivaci produktu, jsou ne na denním, ale na hodinovém pořádku) a obvyklého softwaru v Modern UI.

MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70

K notebooku se dodává hra Crysis 3, například u CZC.cz potom navíc i třeba hra Sleeping Dogs.

Výsledky testů a screenshoty

Výsledky benchmarků

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage n/a
PCMark 7 1 712; Lightweight: 1 943, Productivity: 1 375, Entertainment: 2 218, Creativity: 3 922, Computation: 5 222, Storage: 1 576, Raw storage: 348
PCMark 8 Home: 3 401; Creative: n/a (nepodařilo se dokončit); Work: 3 693; Storage:
2 053
Windows Experience Index 3,3; CPU: 6,5, RAM: 6,9, 2D: 3,3, 3D: 5,8, HDD: 5,9
Herní testy a benchmarky
3DMark Vantage P11537; GPU: 17 050, CPU: 5 856
3DMark 11 P4968; Graphics: 6 819, Physics: 2 826, Combined: 2 618
3DMark Ice Storm: 54 872, Cloud Gate: 7 676, Fire Strike: 3 888
Aliens vs. Predator (1080p) 41,4 fps
Battlefield 3 (1080p) 33,0 fps
Crysis 2 (1080p) 46,1 fps
Far Cry 2 (1080p) 53,2 fps
Mafia II (1080p) 53,8 fps
Mafia II (1080p, APEX medium) 15,7 fps
Metro: Last Light (1080p) 20,3 fps
Metro: Last Light (1080p, Adv. PhysX) 12,3 fps
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat (1080p)  n/a
World in Conflict (1080p) 40 fps
Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5 xCPU: 2,25 pts., 1CPU: 0,81 pts., OpenGL: 40,82 fps
x264 Benchmark HD 3.0 14,36 fps
x264 Benchmark FHD 64-bit 7,86 fps
WinRAR 4.20 64-bit 3 273 kB/s
TrueCrypt 7.1a 313,8 MB/s
Zoner Photo Studio 15 64-bit 254 s
Lame Encoder – WAV do MP3 131 s
Testy výkonu pevného disku
CrystalDiskMark 3 (čtení) Seq: 121,2 MB/s, 512k: 43,44 MB/s, 4k: 0,542 MB/s, 4k QD32: 0,754 MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis)

Seq: 115,9 MB/s, 512k: 43,80 MB/s, 4k: 0,793 MB/s, 4k QD32: 0,584 MB/s

HD Tune Pro 5.00 Min: 55,8 MB/s, Max: 104,5 MB/s, Avg: 89,5 MB/s, přístupová doba: 17,4 ms
AS SSD Copy Benchmark ISO: 74,72 MB/s, Program: 33,07 MB/s, Game: 60,68 MB/s
Testy výdrže
Výdrž web (čas) 2:58 h
Výdrž video (čas) 2:41 h

 

MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty MSI GX70 – screenshoty

Závěr, plusy a mínusy

Závěr

Čtěte také:

MSI GX70 stojí a padá se svým procesorem. Aplikační výkon nejsilnějšího APU od AMD je vyloženě bídný, a grafika je ve hrách hodně bržděna. Pokud ale beru notebook v jeho položení a ceně, doporučit jej určitě mohu. Průměrný herní výkon sice zdaleka nedosahuje hodnot, jaké by grafika podávala s pořádným procesorem od Intelu, ale za 30 tis. Kč pořád vše pojede více než adekvátně plynule.

MSI GX70
MSI GX70

Jinými slovy – díky procesoru od AMD je notebook celkově o dost pomalejší, ale také o hodně levnější, a poměr výkon/cena je ve hrách stále příznivý. Pokud vezmeme v úvahu, že v ceně máte i minimálně Crysis 3, situaci to ještě vylepší.

Pokud se dívám na další aspekty, než je procesor, grafika a cena – mínusem je určitě pevný disk v nižších konfiguracích, ale nestojí to mnoho a můžete k němu mít i SSD. Naše základní verze GX70 je však kvůli disku obecně dost pomalá. Výdrž ani hluk nejsou nijak hvězdnými parametry, a stejně jako u GT70 si musím postěžovat na touchpad. Plusem je potom kvalitní 1080p matný displej.

 

Plusy / mínusy
špičková grafická karta velmi pomalý procesor
vysoký herní výkon za nízkou cenu pomalý disk v nižších konfiguracích
kvalitní matný displej horší touchpad
pevné matné zpracování výdrž a hluk by mohly být lepší
Crysis 3 v ceně
slušný zvuk
Hodnocení: 75 %

 

KL24

Specifikace

MSI GX70-3BE
Cena vč. DPH 30 491 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil MSI
Hardwarová výbava
Procesor AMD A10-5750M
Počet jader (virtuálních) 4 (4)
Frekvence 2,5 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,5 GHz
Operační paměť 8 GB (1× 8 GB DDR3 1600 MHz)
Úložiště (velikost) 750 GB
Úložiště (typ, rychlost) 7200ot./min disk
Optická mechanika DVD-RAM
Displej 17,3", 1920 × 1080 px, matný, TN
Grafická karta AMD Radeon HD 8970M 2GB GDDR5
AMD Radeon HD 8650G (integrovaná)
(přepínatelné)
Rozhraní
Výstupy na monitory HDMI, VGA (D-Sub), mini-DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) 4× 3,5mm audio jack, RJ-45 (1Gb/s Ethernet)
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 3
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
Rozměry, baterie
Rozměry 428 × 288 × 55 mm
Hmotnost 3,9 kg
Baterie 87 Wh, devítičlánková
Napájecí adaptér 180 W
Software
Operační systém Windows 8 (64-bit)

Galerie fotografií (MSI GT70)

MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70 MSI GX70

Byl pro vás článek přínosný?