Hlavní navigace

MSI P55M-GD45: Nejlevnější základ pro Core i5

22. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti, parametry

První dojmy a hlavní přednosti

I když je vidina výkonného procesoru Intel Core i5 pro řadu uživatelů velmi lákavá, jeho cena stále není z nejnižších. K ceně procesoru je pak nutné také započítat cenu základní desky, která se v případě čipové sady Intel P55 a výše položených modelů pohybuje klidně i kolem 4-5000 Kč. Naštěstí jsou zde i produkty, jejichž cena začíná na částce poloviční. Konečný součet pak za desku s procesorem tak nemusí již být tak hrůzostrašný. Jednou z nich je i dnes testovaná deska MSI P55M-GD45.

Aby se mohla cena desky pohybovat kolem 2100 Kč, muselo se samozřejmě na některých místech šetřit. Ku cti MSI ale nutno hned na začátku říct, že úspory se příliš nedotkly výbavy, ani osazených komponent. I na takto levné desce totiž najde dva eSATA konektory podporované přídavným řadičem i rozhraní FireWire. Nezapomnělo se ani na populárního doktora MOSe, jehož čtyři čipy najdete v napájecí oblasti. Zde se projevily jisté úspory, protože výše pozicované desky obsahují vícefázové napájení.

Své místo na této desce našlo i startovací tlačítko nebo zahnuté SATA konektory. I když deska podporuje technologii OC Genie, tlačítko pro její spuštění zde nenajdete. Funkci lze povolit pouze z BIOSu.

Balení, příslušenství, parametry

Svoji daň si nízká cena vybrala také na dodávaném příslušenství, kde najdete skutečně to nejnutnější, co budete ke zprovoznění desky potřebovat. I tak zde ale narazíte na jednu redukci pro SATA napájení a dva SATA kabely.


Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Rozmístění komponent není moc co vytknout. Všechny konektory jsou při okraji desky a nikde nic nepřekáží. Dokonce i na takové desce najdete dva grafické sloty pro zapojení dvou grafik do režimu CrossFireX. SLI se u této desky nekoná.

Mezi zadními sloty najdete celkem deset USB konektorů, FireWire i eSATA rozhraní. Nechybí ani nestárnoucí PS/2 konektory či šest audiovýstupů. Optiku zde ale nehledejte.

Mezi porty na základní desce najdete i zástupce starých rozhraní, jako je COM, LPT nebo konektor pro disketovou mechaniku. Najdete zde i jeden konektor pro FireWire či TPM modul (není součástí balení).

 

Mezi integrovanými čipy objevíte zvukový kodek Realtek ALC889, řadič jMicron JMB363, FireWire řadič VIA nebo gigabitovou síťovku Realtek.

  

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Také tato deska se vyznačuje velmi pěkně provedenými pasivy, které již daly vale ještě donedávna prosazovaným měděným monstrům v podobě dvouválcového motoru či zakroucené circupipe. Aktuální design je velmi decentní a navíc i velmi funkční. Navíc byl zredukován i počet čipů, takže pasivy najdete jen na mosfetech a čipsetu.

Na desce najdete celkem tři napájecí konektory pro větráky, které se vyznačují dobrou ovladatelností přímo z BIOSu. Není to sice nejvíce, ale pro normální sestavu je tento počet zcela dostačující.

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Naměřené teploty se příliš neodlišovaly od většiny konkurence, snad jen na mosfetech mohl být pasiv trošku větší. Naopak teplota čipsetu byla příjemně nízká.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Spotřeba

Měření spotřeby se neslo v duchu postavení této desky. Minimální spotřeba bez zátěže byla skutečně minimální ze všech testovaných desek pro Core i5. V zátěži se pak projevil menší počet napájecích fází a ani DrMOS neuchránil desku od jen průměrné spotřeby.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Rozložení BIOSu je standardní a ve své podstatě se příliš neliší ani od nejvyššího modelu GD80. Ani zde totiž nechybí vyvolání aktuálního nastavení pamětí a procesoru stiskem kláves F4 a F5.

Úvodní položky asi není třeba nijak zvlášť probírat, proto poskočíme až k regulaci větráků.

Regulovat je možné všechny tři připojené větráky, přičemž podrobná regulace se týká jen procesorového. U systémových větráků můžete nastavit jen úroveň otáček na 100, 75 nebo 50 %.

Přes nastavení Green Power, kde lze vypnout LEDky na základní desce, které signalizují počet využívaných fází, se dostáváme k možnostem taktování, neboli Cell Menu. Zde najdete mimo jiné i funkci OC Genie, která není v tomto případě zastoupena samostatným tlačítkem přímo na desce, ale jen položkou v BIOSu. Po její aktivaci se systém automaticky přetaktuje dle právě osazených komponent. Samotný proces přetaktování je dílem několika sekund, protože deska vychází ze známých výsledků daných komponent.

Nastavení pamětí je poměrně podrobné, nicméně mi zde trochu scházelo zobrazení základního nastavení. Také počet děliček pamětí mohl být trochu vyšší. Naopak dostatečné jsou rozsahy napájení, bohužel nastavení napětí procesoru je zobrazeno pouze přírůstkem a nikoli konkrétní hodnotou. Dobře zafungoval při aktualizaci BIOSu nástroj M-Flash, který umožňuje BIOSy i ukládat na USB disk, případně nabootovat BIOS z USB disku. Nastavení si pak můžete uložit do jednoho z šesti profilů.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Za poskytnutí procesoru Intel Core i5 750, i7 920, C2D Q6600 a E8500 děkujeme společnosti Intel

Přetaktování

Přetaktování

Po stránce přetaktování dopadla deska přesně dle očekávání. Za nízkou cenu a nelze očekávat úplné zázraky, nicméně i v tomto směru má deska rozhodně co nabídnout. Frekvence základní sběrnice se po troše snažení zastavila na 219 MHz, což na takovou desku není vůbec špatné. Na taktování procesorů i s uzamčeným násobičem tak budete mít rezervu dostatečnou. Na této frekvenci byla ale hranice mezi stabilitou a nestabilitou velmi tenká a tak bych jako pevné maximum viděl frekvenci kolem 215 MHz.

U frekvence procesoru se pomyslná hranice zastavila na 3,61 GHz, přičemž dále již nepomáhalo ani zvyšování napětí.

V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou Nvidia GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Nyní se můžete podívat na celkové nárůsty frekvence sběrnice, procesoru i celkové hodnocení přetaktování.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 se zapnutým C1E i EIST. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz. Paměti jsou nastaveny na frekvenci 800 MHz a časování 5-5-5-15. V případě desky s čipsetem X58 jsou testy provedeny s procesorem Core i7 920 na základní frekvenci 2,66 GHz se zapnutým Turbo režimem a pamětmi DDR3-1066 s časováním 7-7-7-20. To samé platí i pro nově přidaný procesor Intel Core i5 750, jehož
pracovní frekvence je shodná s Core i7 920, tedy 2,66 GHz. Na rozdíl od
něj ale nepodporuje HyperThreading, což se na výsledcích testů také
významně podepsalo.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu procesoru a pamětí. V grafu jsou porovnány všechny výše naměřené výsledky a výsledky z testu pamětí. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen jednak v HD Tachu.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Jak se zdá, MSI se během posledního roku v oblasti desek řádně zvetilo a uvádí jednu zajímavou desku za druhou. A netýká se to jen výše pozicovaných modelů, ale i dnes testovaného low-endu P55M-GD45. MSI na své soky útočí nejen po stránce výbavy, ale kvalitou zpracování. Budete se ale muset smířit s trochu chudším příslušenstvím, které lze ale v případě potřeby za pár korun dokoupit.

Za něco málo přes 2000 Kč (na internetu lze běžně pořídit kolem 2100 Kč) deska nabízí solidní možnosti taktování (zázraky ale od čtyřfázového napájení nečekejte) i solidní výkon pro běžný provoz. Pokud potřebujete více rozšiřujících slotů , bude pro vás jistě velmi zajímavou alternativou deska MSI P55-CD53. Ta za příplatek cca 300 Kč přináší 3× PCI a 3× PCI ×1 sloty, které doplňuje jeden grafický. Nenajdete u ní ale rozhraní FireWire nebo eSATA.

Pokud se poohlédneme po nejbližší konkurenci, tak tu představuje Gigabyte GA-P55M-UD2. Tato deska přichází za velmi podobnou cenu s velmi podobnou výbavou i rozložením komponent. Mezi zadními porty u ní ale najdete S/PDIF výstupy (cinch + optika), na druhou strnu jí ale schází jakékoli chlazení napájecích mosfetů.

Za podobně pozicovanou desku Asus P7P55-M pak zaplatíte o cca 400 Kč
více, přičemž na MSI ztrácí hlavně po stránce výbavy. Deska nepodporuje
CrossFireX a nenajdete na ní ani eSATA rozhraní. Také zadní blok konektorů působí podstatně řidším dojmem.

Je potřeba si uvědomit, že tato deska není stvořena do serverů nebo high-endových hráčských mašin, ale pro lidi
prahnoucích hlavně po Core i5/i7 za co nejnižší cenu. A těm má v
porovnání s konkurencí skutečně co nabídnout.

Vzhledem ke všem těmto skutečnostem si tak od nás odnáší deska MSI P55M-GD45 ocenění SmartBuy.

Plusy a mínusy

+ vynikající cena
+ výbava oproti konkurenci
+ OC Genie
+ podpora starých rozhraní
+ slušné přetaktování
+ spotřeba bez zátěže

- chudé příslušenství
- nastavení napětí procesoru přírůstkem
- chybí S/PDIF výstup

CS24

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti  MSI.