Hlavní navigace

MSI představilo malou 17cm GeForce GTX 760 a mini-ITX desku Z87I Gaming AC

5. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma týdny jsme zde psali o mini-ITX základní desce Z87I Gaming od společnosti MSI, a také grafické kartě GeForce GTX 760 s krátkým PCB od téhož výrobce. Firma MSI nyní oba produkty oficiálně představila, takže už kromě fotografií máme i detailní specifikace.

Základní deska formátu Mini-ITX ze série Gaming nakonec dostala označení Z87I Gaming AC. Tento model je zřejmě určen pro ty, kdo i v počítači s malými rozměry chtějí mít základovku v highendovém provedení. Jde samozřejmě o desku s čipovou sadou Z87 pro CPU Haswell do socketu LGA 1150. Jak již asi tušíte z názvu, je vybavena bezdrátovým modulem s podporou Wi-Fi 802.11 ac (tedy nejnovější a nejrychlejší revize tohoto standardu), kombinovaném také s Bluetooth 4.0. Konkrétně by se mělo jednat o kartu Intel Dual Band Wireless-AC 7260 ve slotu mini PCI Express. Deska je osazena nadstandardními komponenty (cívkami a kondenzátory), které MSI označuje Military Class 4.

Základní deska MSI Z87I Gaming AC
Základní deska MSI Z87I Gaming AC

Náruživým hráčům slibuje tento model obvyklé propriety série základních desek MSI Gaming. Nachází se na ní tedy síťový adaptér Killer E2200. Port PS/2 a sousedící USB na zadním panelu mají být speciálně pozlacené pro co nejpřesnější chod hráčských myší s vysokou snímací frekvencí (v marketingové mluvě MSI se jedná „Gaming Device Port“) .

Základní deska MSI Z87I Gaming AC (Zdroj: Hexus)
Základní deska MSI Z87I Gaming AC (Zdroj: Hexus)

Deska nese nadstandardní integrovanou zvukovou kartu Audio Boost, založenou na kodeku Realtek ALC1150 a operačním zesilovači TI OPA1652. Ta má být s to vybudit i sluchátka s vysokou impedancí (až 600 Ω). MSI ale zároveň pod sloganem „USB Audio Power“ slibuje stabilní a nerušené 5V napájení portů USB pro účely připojení externích zvukovek a DAC (samozřejmě je ale otázka, jak daleký efekt to bude skutečně mít). Pro potřeby digitálního zvukového výstup lze ale také použít optický S/PDIF.

 

Z87I Gaming AC má pro připojení disků či SSD pět portů SATA 6 Gb/s, plus jeden port eSATA na zadním panelu. Na tom se také nachází čtyři porty USB 3.0 (další dva poskytuje interní vývod), pochopitelně port RJ-45 síťového adaptéru a také tlačítko pro vymazání nastavení BIOSu. Vyvedeny jsou také dva konektory pro antény bezdrátové karty. Pro obrazový výstup z integrovaného GPU procesoru má deska jak HDMI a DVI (zřejmě však jen single-link), tak i DisplayPort 1.2.

Grafická karta MSI GeForce GTX 760 Gaming ITX je (jak již víte) modelem s krátkým PCB, s délkou 17 cm v podstatě střiženým namítu pro instalaci do desek formátu Mini-ITX. Ačkoliv má pasiv omezené velikosti a jen jediný ventilátor, je karta z továrny přetaktovaná: GPU GK104 s 1152 stream procesory běží v základu na 1006 MHz, s Boostem na 1072 MHz. Paměť GDDR5 o kapacitě 2 GB přetaktovaná není, zůstala na efektivním taktu 6,0 GHz. Pro napájení má karta jeden osmipinový konektor a na hřbetě se také nacházejí dva konektory pro SLI. Spřáhnout se dají rovnou tři karty – pochopitelně ale ne v desce formátu Mini-ITX.

Grafická karta MSI GeForce GTX 760 Gaming ITX (Zdroj: Hexus)

Grafická karta MSI GeForce GTX 760 Gaming ITX (Zdroj: Hexus)
Grafická karta MSI GeForce GTX 760 Gaming ITX (Zdroj: Hexus)

Celá konstrukce karty spolu s rozměry velmi připomíná řešení krátké GeForce GTX 760 DirectCU Mini od Asusu, při bližším ohledání ale najdete odlišnosti. Dvouslotový chladič používá ventilátor převážně axiálního typu, zároveň ale fouká i radiálně, pročež ho MSI označuje termínem „radax“. Tento ventilátor tedy částečně fouká směrem dolů do pasivu, částečně ale také vyfukuje vzduch ven záslepkou (MSI osadilo dva mini DisplayPorty, HDMI a jen jedno DVI, takže celé jedno patro záslepky je perforované). Většina ohřátého vzduchu však uteče po stranách zpět do skříně, jelikož pasiv není kompletně krytý.

Grafická karta MSI GeForce GTX 760 Gaming ITX (Zdroj: The Tech Report)
Chladič karty MSI GeForce GTX 760 Gaming ITX (Zdroj: The Tech Report)

KL24

Právě v tomto axiálně-radiálním ventilátoru se MSI od Asusu liší nejvíce. I konkurenční karta má sice kombinovaný ventilátor, ten od Asusu ale má lopatky působící radiálně ve středu, v podstatě mezi lopatkami s axiální funkcí. MSI na to šlo přesně naopak. „Radax“ je prakticky čistě axiální, ale po obvodu má plastovou obruč, na jejíž vnější straně se nacházejí mělké lopatky, foukající radiálně. Díky tomu se oba směry proudění nebijí. Jinak také karta od MSI má poměrně tlustou základnu chladiče, MSI ale na webu nikde neuvádí, že by karta měla používat technologii vapour chamber jako chladič DirectCU Mini od Asusu.

Zdroje: MSI (1, 2, 3), The Tech Report, Hexus (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?