Hlavní navigace

MSI R5870 Lightning: jaký je 5870 s největším hype?

2. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

K čemu jsou V-check a "super" součástky a jak si karta vede proti konkurenci?/p>

Nejdřív Velký Třesk a teď je tu Blesk

R5870 Lightning se od referenčního Radeonu HD 5870 liší v tolika věcech, že si opravdu můžeme troufnout říci: MSI design ATI/AMD zcela překopala. PCB (i celá karta) je kratší, zato narostla do šířky. Nejvíce změn zaznamenala napájecí kaskáda. Dva šestipinové napájecí konektory byly nahrazeny dvěma osmipinovými (PCIe 2.0) a počet fází by Lightningu mohla závidět leckterá highendová základní deska: napočítáte jich rovnou patnáct. Dvanáct patří GPU, tři potom paměťovým čipům.

Jedním z podstatných rozdílů jsou i osazené součástky. Stejně jako u základních desek i zde MSI sází na Hi-c caps s tantalovým jádrem, solid state chokes (cívky, SSC) a "proadlizer". Více o součástkách v části, ve které se vracíme k cebitové expozici MSI a na níž byly k vidění součástky takříkajíc pod lupou. Další zajímavostí R5870 je délka karty. Ta se sice oproti referenční kartě snížila, Lightning ale nabobtnal zase do šířky. Myslím, že karta těchto rozměrů bude mít ale kolize s různými skříněmi méně často než více 28cm referenční karta.

S napájením souvisí i možnost softwarově zvedat napětí jádra a především snadná kontrola napětí jádra i pamětí multimetrem, který připojíte do připravených vývodů V-check. Úplně jiný je samozřejmě také chladič, referenční plastovou kapotu, pod níž pasiv protkaný heatpipe ochlazuje "turbína" ventilátoru, vystřídal Twin Frozr II. Ten znáte už z dřívějších karet Lightning nebo Super-Pipe, druhá generace byla k vidění třeba na R5770 Hawk.

Twin Frozr II na R5870 Lightning je samozřejmě podstatně větší než
ten na R5770 Hawk, princip zůstává stejný. Na rozdíl od referenčního
chladiče se nepokouší o výfuk teplého vzduchu ven ze skříně, průvan z
ventilátorů směřuje skrze žebra pasivu směrem ke kartě. Od základny
chladiče převádí teplo dále do celé pasivní části také několik heatpipe,
MSI jim díky jejich nadstandardnímu průměru 8 mm říká SuperPipe. Na
pasivu jsou opět nasazeny dva nízkoprofilové ventilátory, a to si
myslím, že je tak trochu kámen úrazu.

Schéma tištěného spoje,
který MSI pokřtila LPL (Lightning Power Layer) najdete v aktualitách,
které jsme o Lightningu psali už dlouho před uvedením (a tehdy také
ještě doufali, že to bude první HD 5870 s taktem 1 GHz pro jádro od
výroby):

 

Zastavme se ještě u přibaleného příslušenství. Jelikož podle MSI Lightning vyžaduje zapojení jednoho osmipinu a jednoho šestipinu, přibaluje raději rozšíření šestipinového napájení PCIe 1.1 na osmipinové PCIe 2.0. Naštěstí rovnou dvakrát, protože testovaný kus s zdrojem Gigabyte Odin GT 800 W protestoval dokud v obou zdířkách nebyly osmipiny.

Multimetr není součástí balení, ale jsou v něm celkem tři vyvedení k V-check. Napětí jádra můžete sledovat na dvou místech, napětí pamětí pak na jednom.

Dlouhá propojka pro CrossFireX je šikovná, kabel s konektory DisplayPort se také může hodit. O softwaru příslušenství není; Afterburner si stejně asi stáhnete ze stránek MSI zcela čerstvý.

Z fotografií krabice jsem tentokrát udělal rozměrnou fotografií také. MSI zadní stranu o víko využila k marketingové prezentace všech lákadel Lightningu, takže krabice

Jak už jsem uvedl výše, testované vzorky Lightningu svým buzzerem protestovaly, jakmile neměly osazeny oba osmipiny. Ověřil jsem to i na dalším zdroji (Enermax Modu82+ 625 W) v počítači, v němž měřím hlučnost:

Dvanáct fází pro GPU je připraveno a vy se můžete v případě otevřené či proskledné bočnice (anebo počítače mimo tradiční skříň) kochat symfonií LED:

GPU-Z shrnuje všechny důležité parametry R5870 Lightning. Od referenčního Radeonu HD 5870 se co do výkonnostních parametrů liší skutečně jen 50 MHz na taktu jádra k dobru. V desktopu bez zátěže frekvence klesají také na 157/300 MHz.

Flashback: Lightning na CeBITu

Hannoverské výstaviště bylo první pořádnou možností si bájný Lightning prohlédnout ve finální podobě a dozvědět se detaily o jeho konstrukci. Následující galerie vám připomene všechnu tu modernu ohledně součástek, napájení a návrhu PCB.

Radeon HD 5870 Lightning, jak jste jej mohli
vidět v naší cebitové reportáži

Hlučnost

Prvními měřeními, které jsem s Lightningem provedl byly testy hlučnosti. Při startu vás nečeká žádné roztočení ventilátoru naplno, ale tiché rozběhnutí dvou nízkoprofilových větráků na necelých 2000 ot./min. Nízká hlučnost se přenese až do desktopu, otáčky můžete navíc pomocí MSI Aftreburner trochu zregulovat. Teploty GPU v desktopu budou stále dost nízké.

Se zátěží je to trochu problematičtější. Nízkoprofilové větráky nemají vysoký průtok vzduchu a přetaktovaný R5870 se v plné zátěži přece jen dost zahřívá a potřebuje chladit. Nezbývá než nasadit vysoké otáčky a v zátěži je Lightning daleko hlučnější než referenčí HD 5870. Ve hrách je teplota GPU typicky nižší než s referenčním chladičem, v kontinuální maximální zátěži (Furmark, Kombustor, OCCT GPU, ...) je pak Twin Frozr II referenčním chladičem předstihnut i co se výkonu týče.

O něco přehlednější bude možná srovnání pouze se současným highendem, ve všech případech kromě Lightningu se jedná o referenční provedení karet.

Spotřeba, teploty, výkon a výkon/watt ve srovnání s dnešním highendem

Spotřeba

Teplota GPU

Otáčky ventilátoru

Výkon

 

Výkon/watt

Srovnání s ref. provedením, extrémní zátěž, V-check

Po stránce provozních vlastností jsem Lightning srovnával s Radeonem HD 5870 od Sapphire. Jedná se do puntíku o referenční provedení, proto je v tabulce označeno jako ATI. Takt 900 MHz pro GPU je u Lightningu základem, u referenční karty jsem tuto frekvenci nastavil v CCC OverdDrive. Všimněte si, že oba Lightningy se od sebe dost lišily především nastavením otáček pro desktop.

ATI Radeon HD 5870, 850/4800 MHz,
1024 MB
ATI Radeon HD 5870, 900/4800 MHz,
1024 MB
MSI R5870 Lightning, 900/4800
MHz,
1024 MB
MSI R5870 Lightning (první
vzorek)
Spotřeba PC (wattmetr) v desktopu Windows 7 (Aero) 162 162 170 170

v Crysis Warhead 342 348 350 356

ve Far Cry 2 328 331 336
Teplota GPU v desktopu Windows 7 (Aero) 41 41 33 40

v Crysis Warhead 79 82 67 80
Otáčky ventilátoru v desktopu Windows 7 (Aero) 21 21 40 34
(procenta) v Crysis Warhead 32 33 77 90
Otáčky ventilátoru v desktopu Windows 7 (Aero) 1200 1200 2280 1820
(rpm) v Crysis Warhead 1933 1880 3821 3800
Výkon v Crysis Warhead 35,7 36,6 36,6 36,6

ve Far Cry 2 77,4 78,5 78,5 78,5
Výkon/watt  v Crysis Warhead 0,10 0,11 0,10 0,10
(celé PC, vyšší je lepší) ve Far Cry 2 0,24 0,24 0,23
Výkon/watt  v Crysis Warhead 0,17 0,17 0,17 0,16
(jen GPU – odhad, vyšší je
lepší)
ve Far Cry 2 0,39 0,39 0,38

 

Buď má české zastoupení MSI čich na problematické vzorky hardwaru, nebo
se v tom opravdu jen nadstandardně (rozuměj oproti magazínům v jiných
zemích) šťouráme, ale ani v tomto případě nevyšel test Lightningu hned
napoprvé. První vzorek byl nemocný o něco více, než by se slušelo.
Zatímco herní testy byly bez problémů, u přetaktování jsem těžce
narazil. Jak jeden subtest pro ověření stability jsem totiž chtěl použít
MSI Kombustor a tento převlečný FurMark dokázal kartu ze stejné stáje
přivést až k artefaktům a zatuhnutí (někde u teplot kolem 92 °C).

S druhým vzorkem byla už situace o hodně lepší. Teploty byly celkově nižší, teplota GPU v idle nebyla dokonce ani nízkých 40 °C jako u prvního vzorku, ale pouze 33 °C (na tom měly podíl vyšší nastavené otáčky v desktopu).

Druhý Lightning už MSI Kombustor zvládal bez problémů. Teploty ale nepotěšily

Takto vypadá „křivka ochlazování“ po vypnutí Kombustoru a návratu do desktopu:

Provedl jsem na Lightningu několik testů a po jednom startu PC, kdy jsem se chystal na kartu flashnout novější BIOS, který mi z MSI zaslali proto, že jsem multimetrem ověřil, že zvyšování napětí skrze Afterburner vlastně nefunguje, tak se náhle už při startu Windows objevil na obrazovce vodorovný zelený pruh a za chvíli už karta z žádného výstupu nezobrazovala nic než černou obrazovku. Asi chudinka dostala z chystané změny videobiosu strach. Třetí vzorek jsem si z MSI už nevyžádal a rozhodl se popsat alespoň už získané zkušenosti a podělit se o měření hlučnosti, spotřeby apod.

 

Zatímco u referenčního Radeonu HD 5870 je v zátěži nastaveno 1,125 V (pro jádro), multimetr u Lightningu ukazoval 1,19 V v Crysis Warhead. Pro paměti GDDR5 pak 1,60 V. V idle jsem odečetl hodnoty 0,95 V pro jádro a 1,59 V pro paměti.

 

Pár slov k přetaktování, verdikt

Přetaktování

Přetaktování a Lightning, to byl nečekaný kříž. První vzorek, jak jsem už řekl, nebyl schopen přežít MSI Kombustor ani na základním taktu 900/4800 MHz. Přetaktování většinou stejně ověřuji jen ve hrách, takže zde jsem třeba v Crysis Warhead zkusil alespoň 950 MHz pro jádro. I to znamenalo po chvíli herní zátěže modrou smrt. Chtěl jsem tedy pomocí MSI Afterburner zvýšit napětí, ale výsledky byl i s nastavenými 1,3 V pro jádro pořád stejný. Pak jsem pomocí V-check a multimeteru zjistil, že napětí je pořád stejné a Afterburner s kartou nefunguje. To byla verze 1.6.0 Beta 4.

Poté jsem od MSI dostal další vzorek a měl jsem vyzkoušet Afterburner 1.6.0  Beta 5. S ním už změny napětí fungovaly, jenže Afterburner změnil napětí jádra na oněch kýžených 1,3 V pouze pro desktop, v zátěži jsem opět na multimetru připojeném do V-check viděl 1,19 V. Bez fungující změny napětí se dá sotva počítat s více než 950 MHz pro jádro a takové přetaktování není nikterak zajímavé a také nebude důvodem pro koupi příplatkové karty. Proto jsem ještě od MSI dostal pro druhou kartu BIOS, který měl problémy řešit, ale jak jsem už psal o něco dříve, karta zemřela dříve, než jsem měl šanci jej přehrát.

Obrátil jsem se tedy na zahraniční recenze R5870 Lightning a zkušenosti overclockerů  „z povolání“. Potvrdilo se, že bez změny napětí nemůžete čekat více než 950 MHz pro jádro Cypress XT, web Guru3D se svým tradičně nadstandardním kusem dosáhl 975 MHz pro GPU a 5488 MHz efektivně pro paměti. Na HardwareZone údajně změna napětí fungovala a po nastavení 1,25 V bylo dosaženo frekvencí 1000 MHz pro jádro a 5000 MHz efektivně pro paměti. Stabilních alespoň v 3DMark Vantage.

Na R5870 je díky jeho možnostem napájení a robustnímu návrhu PCB, součástek i napájecí kaskády ale daleko zajímavější extrémní overclocking. Tedy s modifikací napětí (voltmod), pořádným chlazením (kapalný dusík) a zkušeným overclockerem. Tím Řek s přezdívkou hipro5 určitě a se vším tím v minulé větě zmíněným dosáhl na frekvence 1404/5508 MHz a udělal několik světových rekordů. Později byl Lightning v mnohém překonán kartou 5870 Matrix od Asusu, ale to už není tak podstatné. Zajímavější je asi použité napětí jádra Cypress XT pro takovou frekvenci: 1,75 V.

Verdikt

Než jsem se pustil do vykřikování nějakých mouder, prozkoumal jsem v e-shopu www.alfacomp.cz cenové relace různých Radeonů HD 5870. Od průzkumu cen do zveřejnění článku uplynulo pár dní, takže možná nejsou na korunu přesné, ale takhle nějak to je:

  • Asus Radeon HD 5870, 1 GB GDDR5, referenční chladič, 850/4800 MHz – 8590 Kč
  • Gigabyte Radeon HD 5870, 1 GB GDDR5, "Ultra Durable VGA", 850/4800 MHz – 9637 Kč
  • MSI Radeon HD 5870, 1 GB GDDR5, referenční chladič, 850/4800 MHz – 10 201 Kč
  • Sapphire Radeon HD 5870 Vapor-X, 1 GB GDDR5, "Vapor cooling", 870/5000 MHz –
    10 530 Kč
  • MSI Radeon HD 5870, 1 GB GDDR5, referenční chladič, 850/4800 MHz –
    10 201 Kč
  • Gigabyte Radeon HD 5870, 1 GB GDDR5, "Ultra Durable VGA", 870/4800 MHz – 10 855 Kč
  • MSI Radeon HD 5870 Lightning, 1 GB GDDR5, Twin Frozr II, 900/4800 MHz – 11 190 Kč
  • Sapphire Radeon HD 5870 Vapor-X, 2 GB GDDR5, "Vapor cooling", 870/5000
    MHz –
    11 840 Kč
  • Asus Radeon HD 5870 Matrix, 2 GB GDDR5, upravený ref. chladič, 894/4800
    MHz – 12 160 Kč
  • Sapphire Radeon HD 5870 EyeFinity-6, 2 GB GDDR5, referenční chladič, 850/4800 MHz – 12 325 Kč

Verdikt se nebude příznivcům značky MSI a všem, kdo na Lightning třebas čekali, číst bůhvíjak příjemně. Přestože hodnocení na základě dvou nepříliš vydařených vzorků může vypadat jako nefér, případnou plamennou diskuzi si dovolím uhasit předem: hodnotím na základě zjištěných vlastností, na které nemělo zejména odumření druhého vzorku žádný vliv a přihlížím také k souboru přečtených recenzí zahraničních kolegů.

Pro běžného uživatele je nákup R5870 Lightning naprosto nesmyslnou akcí. Tedy alespoň dokud se bude jednat o příplatkovou edici. Jediný důvod, který mě pro roli „normální člověk“ napadá je vlastnictví skříně, do níž se přesně tak akorát vejde zkrácený Lightning, ale už ne 27cm Vapor-X či více jak 28cm referenční HD 5870. Přetaktování od MSI je podobně opatrné jako přetaktování další OC edicí 5870 a samotný chladič mi nepřipadá dostatečně výkonný pro chlazení přetaktovaného Cypressu XT. Snad by se dal vymyslet ještě jeden trochu za vlasy přitažený důvod: počítač, u kterého by vadila trošku vyšší hlučnost ref. HD 5870 při startu. V desktopu jsou totiž rozdíly malé a v zátěži je Lightning hlučnější.

Běžný Franta Uživatel by tak stále měl vybírat mezi nejlevnějším referenčním provedením HD 5870 a Sapphire Vapor-X. První případ je doporučenou volbou, druhý pak pro všechny, co chtějí za každou cenu "něco lepšího". Příplatek za Vapor-X se sice s časem mění, pořád je ale dost citelný. Tak, jak v současnosti na úrovni HD 5770 podle mě Vapor-X ve výhodnosti koupě s R5770 Hawk prohrává, u 5870 Sapphire vrací úder a 5870 Vapor-X je bezesporu pro drtivou většinu uživatelů lepší volbou než bleskový HD 5870.

Trochu jiný pohled na R5870 Lightning přinese možná hodnocení ze strany overclockera. Zde opravdu klidně odhlédnu od nešťastných vzorků pro Českou republiku a řeknu, že zde má MSI se svou robustností návrhu 5870 konkurenci jen v edici Matrix od Asusu. Tyto dvě řady Radeonů HD 5870 se také přetahují o celou řadu světových rekordů. Jestliže tedy hodláte na HD 5870 nasazovat LN2 pot (či alespoň vodní chlazení) a následně trápit přetaktováním, může být R5870 Lightning správnou volbou.

MMF24

MSI R5870 Lightning, 1024 MB

+ nízká hlučnost v desktopu i při startu PC
+ nízké teploty v desktopu a při běžné herní zátěži
+ připraven pro extrémní přetaktování: 15 fází, kontrola napětí a až 375 W příkonu
+ kratší PCB

– vysoká cena srovnatelná s 2GB modely konkurence
– chladič je v zátěži dost hlučný (nutné vysoké otáčky)
– chladič není vhodný pro přetaktování či extrémní zátěž