Hlavní navigace

MSI Radeony HD 5800 Lightning a Cyclone

11. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na stánku MicroStar International na CESu byly představeny mimojiné dvě grafické karty, OC edice Radeonů HD 5800.

Silnější ze dvou sester je R5870 Lightning, Radeon HD 5870. Jediný číselný parametr, o kterém víme, že byl změněn, je frekvence jádra, která stoupla na rovný 1 GHz. Doufejme, že přetaktování čeká i paměti, které jsou u karet s jádrem RV870 vždy brzdou. Chlazení je povědomé, jde o známý TwinFrozr II. V pasivu jsou vetknuty dvě osmimilimetrové SuperPipe trubice a tři standardní heatpipe (6mm). Dva 80mm ventilátory mají PWM regulaci. Napájení má ve výsledku patnáct fází a karta s vlastním desetivrstvým PCB má dva přídavné PCIe osmipiny, pro rezervu v taktování.

R5850 Cyclone má samozřejmě pouze 1440 stream procesorů, takty jsou zřejmě také nižší. Pro nakrmení karty stačily dva šestipiny a chlazení je realizováno zřejmě tišším pasivem s jedním 90mm ventilátorem s PWM regulací, která u tohoto modelu dosahuje v klidu takřka neslyšných hodnot.

MMF24

MSI se, podobně jako kdysi u několika karet série GeForce GTX, chlubí osazením součástek "vojenské kvality", jako jsou například pouze pevné Hi-c kondenzátory či 8mm SuperPipe trubice. Obě karty budou jistě velmi dobrou volbou pro overclockery. Cena bohužel není známá, dostupnost se očekává brzy.

Zdroj: Fudzilla

Autor článku