Hlavní navigace

MSI ryje do Gigabyte: jeho PCI Express 3.0 je prý falešné

9. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když se objevily první fotografie základních desek pro platformu LGA 1155, u nichž výrobci lákali na podporu PCI Express 3.0, byl jsem k marketingovým prohlášením docela nedůvěřivý – vzhledem k tomu, že PCIe 3.0 přinesou až procesory generace Ivy Bridge, je to i tak trochu klamavá reklama.

Jenže budeme-li věřit MSI, pak podpora rychlejšího PCI Express skutečně obnáší i nějaké změny hardware. A protože tchajwanští výrobci desek do sebe velice rádi navzájem šťouchají (v odkazu si můžete připomenout přestřelky ohledně implementace USB 3.0 a SATA 6 Gb/s), MSI vytvořilo prezentaci zamířenou proti Gigabyte. Ten se chlubí, že jeho motherboardy jsou připraveny na PCIe 3.0, podle svého rivala ovšem lže.

Přestože Gigabyte označuje své desky jako kompatibilní s PCIe 3.0, podle MSI poskytnou x16 sloty na jeho deskách rychlost pouze 16 GB/s.

Gigabyte totiž prý nesplnil nároky, které vyžaduje specifikace PCI Express 3.0. Chybějící podpora v BIOSu by nebyla tak velkým problémem, Gigabyte ale údajně použil nevyhovující kondenzátory a odpory (i s tím by se možná komponenty dokázaly poprat) a hlavně špatné přepínací čipy. Oba výrobci používají „switch chips“ od firmy Pericom. U MSI jsou to čipy série 3400, které jsou stavěné pro PCI Express 3.0. Gigabyte ale na své desky osazuje čipy řady 2400, které podporují pouze PCI Express 2.0.

    

KL24

MSI své obvinění dokládá údajnými testy se vzorkem procesoru Ivy Bridge. Na desce Gigabyte GA-P67A-UD4-B3 testovací utilita hlásí, že aktivních je osm linek PCIe verze 1.0, na MSI Z68A-GD65 (G3) prográmek ukazuje 16 linek verze 3.0. Je to chyba, nějaká úsporná technologie, fušérství Gigabyte, nebo naopak zákeřná lež marketingu MSI? Těžko soudit. MSI dochází k závěru, že jedinou deskou Gigabyte, která PCIe 3.0 skutečně podporuje, je G1.Sniper 2. „Pouze MSI má skutečné PCIe Gen3,“ konstatuje závěrečný slajd.

Celou prezentaci ve formátu PDF můžete shlédnout zde. Obvinění MSI jsou poměrně vážná a tak odhadujeme, že Gigabyte bude hájit svou čest a podobně peprná reakce na sebe nebude dlouho čekat.

Byl pro vás článek přínosný?