Hlavní navigace

MSI slibuje, že jeho desky přetaktují všechna Core i7-7700K na 5,2 GHz

20. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Staromilci a nadšenci z toho asi nejsou dvakrát šťastní, ale je pravda, že přetaktování už dlouho není náročnou záležitostí pro experty, vývoj dražšího hardwaru směřoval k tomu, aby si tuto legraci mohla užít (nebo aspoň zaplatit) i vyložená nemehla. Na přetáčení CPU tak existují různé nástroje „na jedno kliknutí“ a podobná udělátka. Do dalšího stádia to nyní dotáhlo MSI, které těm, kdo snadné přetaktování bez práce preferují, slibuje automatické přetaktování procesorů Kaby Lake na 5,2 GHz. To je stále hodně vysoká hodnota, s těmito CPU je boj už o 5,0 GHz.

Přesněji řečeno, jde o jedno Kaby Lake – procesor Core i7-7700K (výchozí takt 4,2–4,5 GHz). Technici MSI údajně otestovali „stovky“ těchto CPU a vyvinuli automatická nastavení pro vybrané modely desek, které údajně „garantují“, že se s nimi všechna i7-7700K dostanou na oněch 5,2 GHz. Tedy pokud jim uživatel zajistí dostatečné chlazení – požadován je výkonný vodník s uzavřeným okruhem a zřejmě také se zdvojeným radiátorem, tedy nějaký „240mm“ model. Podle MSI s tímto systémem žádný z údajně stovek zkoušených exemplářů daného procesoru neměl s provozem na 5,2 GHz problém – tolik aspoň teorie.

Game Boost nastavený na 11 na MSI Z270 XPower Gaming Titanium Game Boost nastavený na 11 na MSI Z270 XPower Gaming Titanium (Zdroj: Legit Reviews)

Přetaktování funguje z UEFI, kde se aktivuje funkcí „Game Boost“. Ta nabízí nastavení v několika stupních (škála je 1–11, zřejmě dle známého vtipu z filmu Spinal Tap). Nastavení na 11 vytáhne CPU na násobič 52× a tedy takt 5,2 GHz, ovšem s určitými omezeními, jako je například deaktivace úsporných C stavů, což zvyšuje klidovou spotřebu. Podle webu Legit Reviews, který vše vyzkoušel, je to však při velmi vysokém napětí – deska ukazovala 1,507 V, což je i při vodním chlazení docela dost a je otázka, jak dlouho to CPU vydrží. Už v klidu v UEFI mělo 48 stupňů.

Tato funkce je zatím nabízena na třech deskách platformy Z270: modelech Z270 XPower Gaming Titanium (stojící 330 dolarů), Z270 Gaming M7 (250 $) a Z270 MPower Gaming Titanium (239 $). Nicméně ačkoliv se mluví o „automatickém“ přetaktování a ona slova o stovkách otestovaných CPU z ní jako svého druhu garance, v praxi je to komplikovanější. UEFI vás například varuje, že vše podnikáte na vlastní nebezpečí, výsledky se mohou lišit a zejména nikdo neručí za škody, které Game Boost může způsobit.

CS24

MSI Z270 XPower Gaming Titanium MSI Z270 XPower Gaming Titanium

5,2 GHz ano, ale nestabilně

A bohužel se zdá, že dosažení 5,2GHz frekvence není až tak automatické, jak marketing tvrdí – alespoň zatím. Web Legit Reviews 5,2GHz Game Boost vyzkoušel na desce Z270 XPower Gaming Titanium, tedy nejdražším a zřejmě nejbytelnějším modelu z nabídky, ale uspěl jen částečně. Do Windows CPU s výše uvedeným vysokým napětím skutečně naběhlo, což by se dalo považovat za úspěch, jelikož redaktoři prý sami na jiných deskách na tuto „metu“ ještě nedosáhli. Nicméně PC stabilní nebylo – dalo se sice několik hodin používat pod lehkou zátěží typu internetový prohlížeč, ale při zátěži kolabovalo do BSOD.

To je zklamání, jelikož pod „přetaktováním na 5,2 GHz“ asi všichni rozumíme přetaktování stabilní. Když je navíc funkce nazvaná Game Boost, měla by zrychlovat hry, tedy dávat výkon pod zátěží. Je možné, že se MSI podaří nastavení a UEFI ještě vylepšit a stabilita se zlepší, nicméně zatím je oněch „bezproblémových 5,2 GHz na stovkách CPU“ asi jen pro nabootování OS, nikoliv stabilních. Pokud tedy CPU použité webem Legit Reviews není nějak abnormálně špatné nebo narušené předchozím přetáčením. Při 5,2 GHz se údajně nedaly spustit žádné benchmarky, to se podařilo až při nastavení Game Boostu na „10“ (5,1 GHz). Podle Legit Reviews šla teplota přes 90 stupňů, takže by možná mohlo pomoci odstranění rozvaděče tepla nebo nahrazení pasty pod ním.