Hlavní navigace

MSI Slider S20: 11,6" vysouvací ultrabook s Full HD (recenze)

26. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce, porty

Slider S20 je konvertibilní ultrabook typu Slider (překvapivě), tedy s vysouvacím displejem, jež odkryje klávesnici. Můžete jej používat jako tablet a po vysunutí klávesnice i jako ultrabook, k tabletu má však přeci jen blíž. MSI Slider S20 měří pouhých 30 × 20 cm při nízké hmotnosti 1,18 kg, což jej činí srovnatelným se Sony Vaio Duo.


 

Pevná plastová konstrukce v bílém provedení nabídne vzhledem ke své velikosti dostatek portů. Displej o úhlopříčce pouhých 11,6" je ukázkou, že rozlišení Full HD a panel typu IPS lze osadit i do malých ultrabooků a ani cena není překážkou.

parametry
cena kolem 26 000 Kč (1200 $)
zapůjčil MSI
operační systém Windows 8
příslušenství nabíječka, pouzdro
rozměry a hmotnost 30 × 19,5 × 2 cm/ 1,17 kg
hardwarová výbava
displej 11,6", 1920 × 1080 px, IPS, dotykový, lesklý, Gorilla Glass
procesor Intel Core i5-3317U / 1,7 GHz, 2(4) jádra
operační paměť 4 GB DDR3
pevný disk 128 GB SSD
grafický čip Intel HD 4000
baterie
rozhraní
klávesnice nepodsvícená, bez numerického bloku
USB 2× USB 3.0
čtečka karet SD
výstupy na monitor miniHDMI
sítě Wi-Fi 802.11n (2,4 GHz), Bluetooth 4.0
další přední kamera 1 Mpx

V prostředí aero se sice na takto jemném rozlišení můžete prstem strefovat do malých ovládacích prvků o něco hůře, ale jde to. Mizerných 1366 × 768 px na ultrabooky nepatří. Text je při vysokém rozlišení krásně ostrý a svítivost patří k nadprůměru, udává se až 284 luxů. Displej od MSI lze hodnotit jednoznačně kladně.

 
 
 

Pod displejem vedle loga MSI je umístěno klasické tlačítko Home, napravo zapínací tlačítko a na horní straně ovládání hlasitosti se zámkem rotace. Nad displejem je ještě 1Mpx webkamera. Klasická šestiřadá ostrůvková klávesnice má zmenšené klávesy o velikosti 14 mm, přesto se na ní píše dobře. Přídavné klávesy včetně změnu jasu a vypnutí Wi-Fi jsou dostupné přes Fn a v základu jsou aktivní F-tlačítka.


 

 

 

 

Výkon, zhodnocení

Přestože se operační systém Windows 8 ovládá převážně na dotykovém displeji, alespoň pro rozhraní Aero mi docela chyběl alespoň malý touchpad. Ten v této kategorii ultrabooků nabízí pouze o něco větší Toshiba. Když jsme v redakci Slider S20 zkoušeli všichni, polovině z nás nechyběl, proto opravdu záleží na vašich preferencích ovládání.

Bez touchpadu máte displej blíže rukám a lze tak lépe střídat klávesnici s patláním prstem v Metru. Klávesnice české prodejní verze bude mít mírně jiné rozložení, než jsme měli v testu my, očekává se například dvouřádkový enter. Kromě Toshiby, která má klasický (a velmi povedený touchpad) je konkurentem hlavně Sony Vaio Duo, které sice touchpad také nemá, ale nabízí alespoň trackpoint a zmenšená tlačítka "myši".


 

Slider S20 nabídne na levé straně překvapivě plný konektor LAN, vpravo potom dvě USB 3.0, malé HDMI a jack na sluchátka. Vzadu je ještě odkrytý slot na SD karty, který nemá žádnou otravnou krytku, ale přeci jen bych jej raději viděl překrytý dvířky, jako to dělá například Samsung. Porty USB 3.0 mají designově nehezkou světle modrou barvu, zatímco barvou tohoto rozhraní by měla být tmavě modrá, ale to už je jen takový detail.


 

Dva reproduktory na spodní straně nejsou umístěny zcela symetricky, což ovšem na vnímání sterea nemá v praxi u takto drobných repráčků žádný vliv. Hlasitost i čistota zvuku při sledování filmu je úměrná velikosti přístroje a není vůbec špatná.


 
 

Po zapnutí se na ploše nachází velké množství předinstalovaného software, z něhož většina by zde vůbec nemusela být. Hlavně trial verze Nortonu otravuje neustálým vyskakováním. Na ploše je zkrátka již po prvním zapnutí více ikonek, než by bylo zdrávo, ale odinstalování pomůže.


 

Hardware obstarává procesor Intel Core i5-3317U na frekvenci 1,7 GHz, 4 GB paměti a SSD disk o velikosti 128 GB. Raději bych viděl větší 256GB disk, nicméně komponentům a jejich výkonu není u Slideru S20 příliš co vytknout. Grafický čip HD4000 je již evergreen a přestože na hry Slider moc není, na vše ostatní dostačuje.

 

Gigabitovou síť LAN doplňuje n-ková Wi-Fi a Bluetooth 4.0. Na trhu zatím není žádná jiná hardwarová konfigurace. Výkon Slideru S20 je zkrátka pro normální činnost více než dostačující. Jen v grafických testech i přes standardní grafický čip podává slabší výkony.


 

Slider S20 není nikdy zcela tichý, ale ani při zátěži nevydává přehnaný hluk. Ozve se až při dlouhodobějším zatěžování a i tak příliš neruší. Nejen díky stále spuštěnému ventilátoru na nízké otáčky se vůbec nepřehřívá. Výhodou Slideru je relativně vysoká výdrž na akumulátor. Relativně proto, že v malém těle Slideru je také jen malá baterie. V našich náročných testech vydržel přehrávat film téměř čtyři hodiny a surfovat na internetu ještě o hodinu déle.

komplexní testy 
PCMark Vantage (celkem)
PCMark 7 (celkem) 3 954 bodů
Windows Index (nejslabší součást) 5,1 (grafika)
testy procesoru 
Cinebench R11.5 (64b), xCPU 2,46 bodů
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU 0,90 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 14 fps
testy systémového disku 
HDTune čtení průměr 273 MB/s
AS SSD Benchmark 118 bodů
CrystalDiskMark sekvenční čtení 442 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 225 MB/s
CrystalDiskMark čtení 512K 243 MB/s
CrystalDiskMark zápis 512K 26 MB/s
CrystalDiskMark čtení 4K 12,0 MB/s
CrystalDiskMark zápis 4K 11,0 MB/s
testy grafiky 
3DMark Vantage (celkem) 2 684 bodů
3DMark Vantage (GPU/CPU) 2194 / 8199 bodů
3DMark 11 (Performance) 549 bodů
Crysis, max. detaily
World in Conflict, max. detaily 4 fps
Stalker: Call of Pripyat, max. detaily
Trackmania, max. detaily 16 fps
testy výdrže 
web, Wi-Fi, 50% jas (h:mm) 4:42 h
film, bez Wi-Fi, 66% jas (h:mm) 3:50 h

Slider S20 se v zahraničí prodává za 1200 dolarů a u nás se očekává cena kolem 25–26 000 Kč. Je podobný spíše Sony Vaio Duo, které je však mnohem dražší, takže bude vhodnější jej srovnávat s Toshibou: MSI má mnohem lepší displej, ale postrádá touchpad, naopak Toshiba Slider při nízkých 1366 × 768 px nabídne i toto ovládací zařízení.

K rozhodnutí proč si vybrat MSI vás může přesvědčit ještě drobnost, že Toshiba má opravdu nepovedené zapínací tlačítko. Jinak je výbava obou Sliderů téměř shodná, MSI je jen o něco menší. MSI Slider S20 se rozhodně povedl.

MMF24

 

Plusy / mínusy
Full HD displej někomu může chybět touchpad
konektorová výbava
kvalita zvuku
Hodnocení 90 %

Galerie:

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.