Hlavní navigace

MSI uvádí Z97I Gaming ACK s M.2, Killer a 802,11ac Wi-Fi. Co víc si přát?

22. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Desek formátu mini-ITX je vždy po skromnu. Většinou nejsou zrovna levné, ani výhodné. Každopádně kvůli rozměrům jsou rok od roku oblíbenější. MSI doplňuje chudou nabídku o nejvyšší model Z97I Gaming ACK s nejnovějšími funkcemi, které jsou pro Z97 typické.

Největší změnou je ale uspořádání komponent na desce, které nebrání montáži větších chladičů při kombinaci s dedikovanou grafickou kartou. Nynější desky od MSI mají patici osazenou zhruba ve středu desky, přičemž PCH (jižní můstek) je v horní části a PCIe nalepené těsně na procesor. Gaming ACK má už klasické uspořádání – napájení procesoru v horní části a PCH osazené mezi procesorem a slotem PCIe. 

Psali jsme o mini-ITX deskách s chipsetem Z97:

 

Z97I Gaming ACK nově přináší slot M.2 na zadní straně desky s rychlostí 10 Gb/s a gigabitovou síťovku Atheros Killer E2200 s Wi-Fi nejnovějšího standardu 802.11ac. Výrobci se tradičně chlubí vylepšeným zvukem, v tomto případě tzv. Audio boost 2 není nic jiného než D/A převodník Realtek ALC1150.

MSI opět klame neznalé zákazníky, kteří si desku koupí s domněkou, že jde o zvukovku Creative Sound Blaster – jenže od Creative jsou pouze ovladače a utilita pro nastavení ekvalizéru a zvukových efektů. Převodník je doplněn o sluchátkový zesilovač (pravděpodobně NE5532), který dokáže vybudit sluchátka s impedancí 600 Ω. Napětí filtruje šestice kondenzátorů od Nichiconu z audio série (řada FW nebo „Fine Gold“). Dalším tahákem je pozlacení analogových jacků na zadním panelu a zlepšení stabilizace napětí pro vybraná USB určená pro externí DAC převodníky. 

 

Konektorová výbava je bohatá, kromě zmíněného M.2 slotu zde naleznete čtveřici SATA 6 Gb/s a na zadním panelu dokonce dva HDMI. Obrazové výstupy jsou taktéž doplněny o DisplayPort. USB konektorů je celkem osm, z toho čtyři jsou verze 3.0, samozřejmě nechybí ani starý PS/2. Mimo dvou konektorů BNC pro Wi-Fi a tlačítka ClearCMOS nechybí rovněž plné osazení analogových audio výstupů. Osazen nebyl jen digitální koax. 

KL24

Dostupnost je zatím neznámá, cena se bude pohybovat kolem pěti tisíc. Z97I Gaming ACK bude přímo konkurovat Impactu od Asusu.

Zdroje: MSI, KitGuru