Hlavní navigace

MSI Wind U100 jde Eee PC po krku

27. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Úvod, specifikace a výhody]MSI Wind U100 je novým hráčem na trhu levných mini notebooků. S hezkým designem, rovnou čtyřmi dostupnými barvami a dobře vyváženými parametry jde o silného konkurenta dominantního Eee PC. Ze začátku bude nabízen v dvou konfiguracích, které se liší hlavně použitým operačním systémem, kapacitou paměti, velikostí baterie a také integrovaným Bluetooth modulem. Svou oficiální premiéru si odbije na nadcházejícím Computexu v Tchajwanském Taipei.


S hezkou cenou

Ohlášená cena (399 a 549 dolarů) dává tušit, že MSI se myšlenky levných strojů pro masy ujalo správným způsobem. Na rozdíl od toho Asus některé své příznivce zřejmě zklame s ohlášenou cenou Eee PC 901 postaveném rovněž na Atomu. Celý 650 dolarů zaplatíte za stroj s ekvivalentní výbavou a spíše horšími vlastnostmi. Srovnejte si ohlášených 650 $ s prapůvodními vyhlášeními, které původnímu Eeečku přisuzovali cenovku 200 $.

Z úspěchu Asusu a jeho Eee PC se vhodně poučilo mnoho výrobců. Uvádějí a připravují své vlastní produkty, které mají drobné 701čce nebo i novému modelu 900 či 901 konkurovat. Mnoho z nich se naštěstí poučilo i z chyb, které současné Eee PC má a nabízejí tak dokonalejší produkty za podobné ceny. MSI Wind se zdá být výborným příkladem produktu, který se snaží napravit všechny citelné nedostatky, jenž má původní 7" i nové 8,9" Eee PC.


Konečně použitelný displej

Nejcitelnějším nedostatkem prvního Eeečka je nepochybně miniaturní displej s nedostatečným rozlišením. Při 800 × 480 bodech je prohlížení mnoha internetových stránek docela nepříjemné a celková manipulace s rozhraním má daleko k ideálu. Tento neduh opravuje až model 90x s 8,9" displejem a také Wind U100 s ještě větším - 10" displejem. Díky rozlišení 1 024 × 600 bodů, lze tyto přístroj druhé generace považovat za dostatečné pro většinu webů a aplikací.

S velikostí displeje pak souvisí i celkové rozměry přístroje. Původní Eee PC 70x mělo mnohem větší půdorys, než tak malý displej vůbec potřeboval hlavně z důvodu zachování alespoň základní klávesnice a také aby displej nepůsobil tak extrémně malý. Použitá klávesnice však není zdaleka ideální kvůli velmi malým klávesám a rozestupům mezi nimi není příliš vhodná pro psaní "všemi deseti". Nový model 90x toto vůbec neřeší. I v tomto ohledu nabízí Wind o něco víc - s větším půdorysem má i výrazně větší klávesnici, která by dle prvních správ měla být pro rychlé psaní pohodlnější. Pochvalu si zaslouží úplné využití dostupného prostoru - klávesnice je skutečně od kraje po kraj.

Atomový pohon = úspora

Pro mobilní počítače je vždy klíčová i výdrž na baterie a i s tou se Wind popral docela dobře. Díky modernímu základu v podobě Intel Atom nabídne 5 až 7 hodin výdrže se 6-článkovou baterií (58 Wh) v závislosti na způsobu použití (jas displeje, Wi-Fi, vytížení atp.). Tyto hodnoty jsou dostačující i pro náročnější uživatele, který si jistě zvolí vyšší konfigurací, která tuto baterii obsahuje.

Levnější verze s Linuxem bude totiž obsahovat poloviční baterii, která by měla logicky nabídnout přibližně poloviční výdrž - 3 hodiny. Pro srovnání Eee PC 70x s větší baterií (38,5 Wh) jen těžko překračuje 3,5 hodiny a nový model 901 se 41 Wh baterií také Wind zcela jistě nepřekoná. Ve světě již dostupný model 900 přitom ve výdrži docela zaostává - ULV Celeron M nemůže Atomu ve spotřebě konkurovat.



 

[pagebreak title=Velikost, operační systém, pevný disk, výkon a hodnocení]

Větší, ale přesto malý

Lehkou mystifikaci způsobují velmi hezké fotografie Wind přímo od MSI, které jej ukazují výhradně s menší baterií. Ta totiž netrčí z těla notebooku. Dražší konfigurace s Windows XP přitom obsahuje větší baterii se 6-ti články, která nejenže zvýšila hmotnost notebooku, ale také jeho tloušťku. Fotografie, které ukazují Wind s větší baterií jsme objevili v recenzi na čínském serveru pchome.net.



Napájecí adaptér je naštěstí docela malý

Několikrát zmíněný 10" displej má kromě pozitiv i své stinné stránky. Jeho nasazení nafouklo MSI Wind U100 na rozměry, které se blíží malým notebookům s klasickým 12" displejem a výrazně tak přesahuje plochu, jenž zabírá Eee PC. Názorné srovnání velikosti MSI Wind U100 proti konkurencí. Zvýšila se i hmotnost, která s větší baterií dosahuje 1,17 kg - Eee PC 90x se vejde do 1 kg. Je již příliš velký, nebo těžký? To bude záviset na individuálních požadavcích uživatelů - rozdíl pár gramů a milimetrů nemusí být důležitý, kdežto získaná ergonomie má cenu pro každého. Wind proto považujeme za mininotebook stejné třídy, jakou Eee PC nedávno vytvořilo - prostě malé a levné notebooky.


Srovnání velikosti s Asus EEE PC 900


Srovnání velikost s Lenovo ThinkPad X61

Plotny proti čipům

Docela zásadním rozdílem mezi Windem a všemi dostupnými i nadcházejícími Eeečkami je i v použitém disku. Flash paměť s malou kapacitou proti standardnímu 2,5" disku. Z pohledu výkonu to velký rozdíl není - SSD disk v Eee PC není žádný rychlík (v starších 70x i v nových 90x). U kapacity samozřejmě vyhrává klasický disk, hned vzápětí ale prohraje u hodnocení odolnosti. Flash paměti vůbec nevadí otřesy nebo pohyby, kdežto pevný disk se může při větším zrychlení velmi lehce poškodit.

Použití standardního disku v MSI Wind má zřejmě i marketingový důvod, protože více GB kapacity se jistě lépe prodá masám než nějaké podivné elektronické čipy s kapacitou menší než mají větší USB disky. Ačkoliv mají SSD disky mnoho výhod a čeká je světlá budoucnost, tak jejich použití není vždy nejlepší nápad. Hlavně nejrozšířenější disky prvních generací (tedy i ty levné v mininoteboocích typu Eee PC) jsou v mnoha směrech spíše pomalejší než běžné disky a jako jediná výhoda tak zůstává jejich vysoká odolnost proti otřesům.

Úsporný procesor se starým čipsetem

Srdcem MSI Wind U100 je procesor Intel Atom Z530 s frekvencí 1,6 GHz, 512 kB L2 cache a TDP pouhých 2,2 W. Čipová sada Intel 945GMS Express samozřejmě zabezpečuje i grafické operace za pomoci Intel GMA 950, což je starší generace integrovaných grafik Intel. Použitý procesor navíc podporuje Hyper-threading Technology, která simuluje dva procesory na jediném fyzickém jádře. Použitá kombinace procesoru a čipové sady je docela komická díky fyzické velikosti severního i jižního můstku a také spotřebě - čipová sada zabírá 1 690 mm2, kdežto samotný Atom pouhých 182 mm2. V otázkách spotřeby není rozdíl naštěstí tak propastný - TDP 945GMS je 5,5 W. Mnohem zajímavější bude pozdější nasazení celé platformy Centrino Atom bude zajímavější díky novému jednočipovému řešení pro grafiku i všechny ostatní funkce, jenž běžně zabezpečují současné čipové sady.



V omezeném množství bude kromě růžové, černé, bílé a stříbrné dostupná i modrá varianta nazvaná baby blue

XP s plnou výbavou

Ve výbavě vyššího modelu zaujme nejen vyšší kapacita paměti, která je zřejmě realizována přidáním 512 MB so-DIMM modulu k 512 MB paměti přímo na desce, ale i integrovaný bluetooth. Tato dražší konfigurace s Windows XP a větší baterií by mohla oslovit náročnější uživatele, kteří tyto možnosti navíc ocení a využijí. V českých obchodech se však objevuje i podivná konfigurace, která odpovídá dražší "Windows verzi", ale neobsahuje Windows XP což způsobilo snížení ceny o dalších 1 000 Kč.

Nabídka operačních systémů pro Wind zahrnuje tzv. "Novell Linux (SUSE)" a Windows XP Home. Pod šalamounským označením použité distribuce Linuxu si lze představit buďto SUSE Enterprise Linux neboli SLED, který používá i Lenovo nebo openSUSE. Rozdíl mezi nimi je hlavně v ceně - SLED není zdarma a MSI by jej muselo licencovat, proto předpokládáme použití openSUSE. Hodnotit, zdali je Xandros v Eee PC lepší či horší než openSUSE je bez přímých zkušeností předčasné - rozdíly budou zřejmě hlavně v použitém GUI, které v základu na Eee připomíná spíše mobilní telefon a hodí spíše pro nezkušené uživatele.


Pouzdro bude zřejmě běžnou součástí výbavy

Splní očekávání?

O novém Wind U100 bylo popsáno ve světě již hodně článků, z kterých byli čerpány informace v tomto článku. Když bychom z nich vycházeli, tak působí nový bojovník na trhu malých a levných notebooků velmi atraktivně. V obou ohlášených konfiguracích má co nabídnou pro šetřivé i náročné uživatele. Díky modernímu procesoru má také velmi dobrou výdrž na baterie a dle správ ze světa i nízké zahřívání a hlučnost. Sympatická je i velikost displeje, díky které bylo možné použít i lepší klávesnici. Očekávání jsou tedy velké a předběžné sympatie snad ještě vyšší - nyní již zůstává jen počkat na dostupnost pro český trh.

MMF24

Nepřehlédněte - První dojmy z české verze MSI Wind U100

Fotogalerie černého modelu

Fotogalerie růžového modelu

Fotogalerie bílého modelu

Ostatní fotografie