Hlavní navigace

MSI Wind U115: desetihodinový hybrid

31. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy
+ dvojice disků
+ matný displej
+ výrazně nadstandradní výdrž

- vyšší cena
- horší touchpad
- jen běžná SW výbava

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Atom Z530 (1,6 GHz, 512 KB L2)
Paměť/Rozšiřitelná do 1 GB / 2 GB
Pevný disk/rychlost 8 + 80 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 10,1" / 1 024 x 600
Rozměry 260 × 180 × 19~31mm
Hmotnost 1,3 kg
Cena 14 700 Kč

Hybridní zapojení SSD a HDD, úsporný Atom, kvalitní zpracování a výdrž na baterii značně přesahující 10hodin. Tyto parametry nadchnou snad každého zájemce.

Wítr v plachtách

Klasický vzhled přístroje Wind zůstal zachován. Celkově přístroj zapadá mezi všední netbooky, kdy běžný klávesnice provedená z černého plastu zapadá do stříbrných plastových šasi. Líbí se nám ale horní kryt displeje, který má relativně pěknou povrchovou úpravu - klasická šedá barva je doplněná tmavšími čárkami a vše je navíc přelakováno do vysokého lesku - relativně moderní, avšak líbivá kombinace.

Co je ale na tomto netbooku nejzajímavější, je jeho způsob šetření elektrické energie. Díky hybridnímu systému připojení dvojice disků. V námi testovaném modelu jsme se setkali s 8GB SSD a 80GB HDD, kdy operační systém a všechny nutné součásti jsou přirozeně nainstalovány právě na SSD. V případě potřeby můžete stisknutím tlačítka Fn+F10 odpojit druhý 80GB HDD ze systému a výrazně tím snížit aktuální spotřebu energie.

S příchodem tohoto přístroje bychom ale chtěli poukázat na nový Atom procesor. Standardní takt 1,6GHz konečně již tiká ve zmenšené variantě (13×14mm oproti 22×22mm) , které ale svou spotřebou vyhrávají dokonce nad jedno-jádrovým Atomem N270 (2W místo 2,4W) - to se velmi pozitivně projevilo i na potřebě chlazení. Ve srovnání s jinými netbooky je Wind U115 opravdu tichý. O procesoru si více povíme v patřičné kapitole.

Mezi další přednosti patří fakt, že výrobce jako jeden z mála stále volí matný typ displeje, který na vás nevrhá tolik nežádoucích odlesků, jako některé konkurenční modely. Tato oblast ale hodně závisí na osobitém vkusu a tak necháme rozhodnutí na vás. Relativně kvalitní je i klávesnice, která obsahuje kompletní sadu kláves - některé jsou ale dostupné pouze v kombinaci se stisknutím tlačítka Fn. I přes to se ale jedná o tuhý model s relativně příjemným zdvihem - kvality hliníkové klávesnice u netbooků Hewlett-Packard ale bohužel nedosahuje.

Celkově je ale šasi provedeno velmi šikovně. Pevné klouby displeje, tvrdý plast, který se nikde neprohýbá a perfektně lícující spoje. Přístroj klidně můžete zvedat za jeden roh a nemusíte se bát, ýe se vám nevhodně pokroutí.

Klávesnice, porty

Touchpad s výhradami

Klávesnice je svým provedením velmi podobná té, kterou najdete na modelu ASUS Eee PC 1002HA. Dostatečně velké klávesy s příjemným zdvihem a nízkou hlučností při stisknutí jsou plusovým faktorem při posouzení ergonomie. Každé tlačítko je navíc mírně prohnuté. Oproti EeePC 1002HA ale výrobce zvolil dvojitý Enter, což osobně velice vítám a líbí se mi i dlouhý Backspace. Stále se ale jedná o klávesnici netbooku, která se pro delší psaní prostě nehodí.

Velkým mínusem je ale touchpad. Výrobce osazuje do přístroje model od společnosti Sentelic, který operační systém Windows XP nedokáže rozpoznat a hlásí jej jako běžnou myš zapojenou na PS2 rozhraní. Kvůli tomu touchpadu kompletně chybí možnost skrolování na stránce posouváním prstu po jeho pravé straně. Najít vhodné ovladače je prakticky nemožné a tak nadšencům nezbývá, než si v přístroji vyměnit osazený model například za řešení společnosti Synaptics. Nepochválím ani osazené tlačítka - ty nejsou uprostřed rozdělené a jejich použití není zrovna pohodlné.

Výbava? Klasická‚Ķ

Z pohledu portů se zde nic zásadního nekoná. Tři USB 2.0 porty (dva na pravém a jeden na levém boku) doplňuje VGA konektor spolu s RJ45 portem pro připojení kabelového Ethernetu. K tomu se přidává dvojice 3,5mm mini-jacků na připojení sluchátek a mikrofonu a tím celý výčet končí. Opravdu základní sada, která ale pro jakékoliv běžné použití plně postačuje.

Výbava je doplněna o standardní čtečku karet, která je vyvedena na pravé straně přístroje. Nabídka je klasická a nemusíte se bát, že byste se svou paměťovou kartou neuspěli. Bohužel výrobce nevyvedl ani jeden port na zadní stranu - především konektor pro připojení kabelové sítě by se v zadu vyjímal podstatně lépe.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Bez lesku!

Jako jeden z mála produktů v kategorii netbooků je MSI Wind U115 vybaven matným displejem, což zcela jistě potěší spousty nadšenců, kterým se z lesklého provedení dělá špatně. Rozlišení 1024×600 s LED podsvícením přináší průměrné kvality. Barvy, jas i pozorovací úhly jsou na zcela klasických hodnotách. U netbooku ale tyto hodnoty nejsou zcela jistě příliš důležité.

O hudební podání se stará dvojice reproduktorů, které jsou umístěny za plastovou mřížkou ve spodních rozích přístroje. Jejich kvalita ale postačuje spíše jen pro zvuky operačního systému, než pro přehrávání hudby nebo sledování filmu - nikdo snad ale od podobného přístroje nečeká audio požitek.

HDD či SSD - vyberte si za chodu

O hybridním způsobu zapojení pevných disků jsem se zmínil již v úvodu. Výrobce nabízí svým zákazníkům několik různých konfigurací, kdy si mohou vybrat z 8GB SSD / 80GB HDD, 16GB SSD / 120GB HDD nebo 32GB SSD / 160GB HDD. Ať už se ale rozhodne pro jakékoliv řešení, na SSD je vždy nainstalován operační systém s dalšími potřebnými soubory a HDD slouží pouze jako běžné datové úložiště. Hlavní výhodou je ale právě zvolená kombinace SSD a HDD, kdy každý disk ideálně využijete z pohledu jeho vlastností.

Na SSD nainstalujete operační systém, který pak poběží takřka rychlostí blesku díky velmi krátkým reakčním dobám a na HDD s "velkou" kapacitou nahrajete potřebné soubory, které ale nejsou nutné pro běh systému. V případě, kdy například jen surfujete nebo čtete maily, můžete pohodlně odpojit pevný disk stiskem tlačítek Fn+F10 a získat tím více než hodinu dalšího provozu.

Osobně tuto kombinaci velmi chválím, i když na druhou stranu je třeba podotknout, že toto hybridní řešení se projevilo na výsledném výkonu počítače, který je ve vybraných testech o něco málo pomalejší.

Výkon, provozní hluk a chlazení

U této kapitoly prakticky nemáme moc co rozebírat.

Nový, tichý, chladný‚Ķ

Nový Atom se velmi dobře projevuje především z pohledu spotřeby a tím pádem i produkce zbytkového tepla. Celý přístroj se i při opravdu dlouhém provozu prakticky na žádné části nepřehřívá a uchovává si příjemný chlad - a to i při práci na klíně, kdy jsou zakryté ventilační otvory na spodní straně.

S těmito nízkými teplotami přímo souvisí i provozní hlučnost. Větrák se často sice točí na plné otáčky, ale ani to není překážkou v tom, aby přístroj zůstal opravdu tichý - pevný disk je možné občas zaslechnout při jeho dlouhém swapování apod. Při běžném provozu si ale žádné hlučnosti nemáte šanci všimnout.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Citlivost velmi dobrá

Pro připojení k bezdrátové síti slouží miniPCIExpress WiFi adaptér pracující se standardy 802.11b/g/n. Výkon tohoto řešení patří k lehce nad-průměrným - kvalita signálu se drží na únosné hranici i v místech, kde se některé mobilní přístroje nepřipojí. Samozřejmě nechybí ani Bluetooth přijímač - obě dvě bezdrátová rozhraní je možné za chodu odpojovat či připojovat zcela nezávisle skrze kombinaci tlačítek Fn+F11.

Kapacita především

Pro napájení slouží velice příjemný adaptér kompaktních rozměrů s nízkou hmotností, který napájí šesti článkovou baterii. Hlavní ale je, že osazená baterie disponuje kapacitou 58Wh, což přístroji propůjčuje neuvěřitelně dlouhou dobu provozu na jedno nabití.

Kompletní nabití vybitého přístroje trvá přibližně dvě hodiny při vypnutém přístroji a naopak v zapnutém stavu musíte počkat asi o hodinu déle - doba to sice není zdaleka nejkratší, ale získáte za to opravdu úctyhodnou dobu na práci bez zásuvky. Bohužel má ale velká baterie svá úskalí - prvním je samozřejmě její vyšší hmotnost, což by ale až tak nevadilo - uživatel s tím musí při nákupu počítat. Horším faktem je, že velká baterie na zadní straně často způsobuje, že otevřené víko displeje ji převáží a celý netbook si tak vlastně "lehne" na zadní část baterie a na horní hranu víka.

Linux, Dodávaný software, Zhodnocení

Také s pouzdrem

Přístroj je standardně dodáván s operačním systémem Windows XP, což rozhodně chválíme - není nic horšího, než pokusy s Windows Vista apod. Bohužel, co se týče dodatkové výbavy, tak se musíte spokojit s drobným programem pro práci s web-kamerou a s multimediálním přehrávačem GOM Player. Žádné zkušební verze kancelářských aplikací nebo anti-virů.

Za drobný bonus považuji přítomnost látkového pouzdra provedeného v kombinaci černého a šedého materiálu. Do přední kapsy se vám se štěstím může podařit vtěsnat i napájecí adaptér, tužku a nějaké pouzdro s vizitkami - vše je pak ale opravdu na těsno a můžete mít problémy zapnout krycí suchý zip.

Jedinečná výdrž pro nadšence

Jste-li profesionál, který hledá netbook s nejvyšší výdrží na trhu a nevadí vám si trochu připlatit, pak je zde jedinečné řešení. Hybridní systém pevných disků, úsporný procesor Atom Z530, LED podsvícení a velká 6-ti článková baterie, sami o sobě napovídají, že se snadno přehoupnete i přes jeden celý pracovní den bez elektrické zásuvky.

Za zmínku opět stojí slušně provedené šasi, matný displej a hlavně prakticky neslyšitelný provoz spolu s nízkými teplotami. Na druhou stranu ale trošku zamrzí problémy s překlápěním přístroje nebo tolik zmiňovaný problematický touchpad - výrobce tuto oblast ošidil a přitom je na trhu tolik alternativních řešení, kterými se mohl těchto drobností snadno a rychle zbavit.

Poznámka: omluvte prosím kvalitu fotografií v tomto testu, z technických dovodů nedosahují obvyklé kvality. Děkujeme za pochopení.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

KL24

MSI Wind U115

Cena 14 600
Zapůjčil MSI (cz.msi.com)
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.

Specifikace

Procesor Intel Atom Z530 (1,6GHz, 533MHz FSB)
Operační paměť (vestavěná) 1 GB (DDR2, 667 MHz)
Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB
Pevný disk (velikost) 8GB SSD a 80GB HDD
Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
Pevný disk (typ připojení) SATA
Optická mechanika (typ) není
Optická mechanika (rychlost) není
Velikost displeje (palců) 10,1
Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 600
Grafická karta Intel GMA950
Grafická paměť sdílená
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 2.1 (+EDR)
Mobilní komunikace není
Operační systém Windows XP Home
Porty (s výjimkou USB) 1x miniVGA, 1x RJ-45, 2x audio
Počet USB portů 3
Slot pro karty 1x SD/SDHC/MMC
Rozměry 260 × 180 × 19~31mm
Hmotnost 1 314 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 2 961
3DMark03 (body) 490
3DMark05 (body) 128
3DMark06 (body) 81
PCMark05 (body) 1 731
HDTune (MB/s; ms) HDD (55,2; 17,0), SSD (54,8; 0,9)
CrystalDiskMark (MB/s) HDD (62,1 čtení / 7,4 zápis), SSD (63,7 čtení / 48,5 zápis)
SuperPI 1M (čas) 1:35
Cinebench R10 (body) 826
Sandra 2009 (procesor, body) 3 506
Sandra 2009 (multimédia, body) 24 371
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 2,50 GB/s
Výdrž web* (čas) 9:31
Výdrž kancelář** (čas) 10:58
Výdrž multimédia*** (čas) 9:47

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?