Hlavní navigace

Názory k článku MSI X360: ultratenký zázrak

  • 18. 3. 2010 20:04

    MaP (neregistrovaný)

    Á tady někdo nečte primární prameny (http://seekingalpha.com/article/189155-nvidia-corporation-f4q10-qtr-end-01-30-10-earnings-call-transcript?page=3). Jen-Hsun Huang slíbil investorům (a těm a mamince se přece nelže) 40nm MCP-89. Že by 40nm ION1?
    Vůbec se mi zdá, že veškeré magazíny věnunující se počítačům ignorují zprávy pro investory - častokrát se tam člověk doví nejvíc pravdivých věcí. Například úryvky (o dostupnosti Fermi) z této tisk. konference se ojevily asi až po třech dnech na computerbase.de a odtuď (špatně přeložené + nesmyslné závěry) na jednom "nejmenovaném" českém webu.
    Edit - tenhle povzdech o využívání zdrojů je směřován spíš na EHW ne na ENTB

  • 18. 3. 2010 20:42

    Lukáš Fiala (neregistrovaný)

    Máte pravdu, článek na SeekingAlpha mi opravdu unikl. Nicméně, že investorům se nelže? S tím zásadně nesouhlasím. V září loňského roku Huang před investory mával maketou Fermi a z počítače, který nikdo neviděl, se pouštěla tech-dema, a kromě toho, že to lidé z nVidie tvrdili, nebyl žádný důkaz o tom, že to běží na nových čipech. Ještě z dřívějška má vrcholový management nVidie na krku žalobu, že akcionářům zatajili problémy s mobilními GPU (tzv. "bumpgate").


    Mimochodem, o chystaných MCP jsme na EHW psali, jednou v srpnu:
    http://www.extrahardware.cz/nvidia-mcp99-pro-nove-nehalemy
    a poté ještě v listopadu
    http://www.extrahardware.cz/nvidia-oficialne-fermi-az-v-roce-2010
    Bohužel nenosím v hlavě všechny novinky, které na EHW vyšly před několika měsíci.
    Nicméně Q1 se pomalu chýlí ke konci a o MCP89 nemáme ani paper launch, takže kdo ví, jak to s ním nakonec dopadne.

  • 18. 3. 2010 22:31

    tralalák (neregistrovaný)

    Tak to som zvedavý či sa výrobcovia dosiek budú masovo orientovať na nové čipsety nvidie pre soc.775.

    Ak je pre nich AMD nezaujímavá platforma z hľadiska podielu na trhu tak čo predstavuje soc. 775?

    Ešte by sme tam mohli zahrnúť CULV radu a teoreticky aj VIA Nano.

    Čo je CULV + VIA Nano v porovnaní s AMD platformou?
    Prvú gen IONu + Atom N2x0/330 už nerátam pretože ich nahradzuje druhá generácia Atomu a druhá generácia IONu čo je len GPU (s pamätovým radičom)

    Ak by sme však zobrali tieto dve množiny soc.775 + CULV + VIA Nano tak to už niečo znamená.

    Lenže: Každý týždeň/mesiac čo sa oddaluje uvedenie resp. reálne nasadenie MCP89 do reálnej výroby je voda na mlyn Intelu, naproti tomu Nvidia to vie. Kludne sa môže stať, že MCP89 nikdy sa nemusí objaviť tak ako sa nikdy neobjavili VIA PT960/PM960.

    Pretože: Core i3 a i5 processory sa čoraz viac presadzujú a ich cena postupne klesá veď Pentium DC G6950 stojí už teraz niečo cez 2000 CZK. Tým pádom sa drahšie dvojjadrá pre soc.775 už vonkoncom neoplatia a tam sú aj tie vyššie marže.

    Akonáhle nV vypustí MCP89, odpoveď Intelu bude zrejme razantná v podobe, že ohlási veľkú časť cpu pre soc.775 ako dopredaj. Low-end nechá, ten ešte predsa musí mať dozvuky. Samozrejme tieto skutočnosti budú hneď signálom pre výrobcov MB a soc.775 takpovediac skončí. Samozrejme bude to mať svoju zotrvačnosť. Ale v takom segmente sa asi nejaký high bussines robiť nedá hlavne keď nie je perspektíva.

    V CULV segmente je to podobné naviac tam sa Nvidia sama poslala do dGPU svojim Optimusom.
    Nepredpokladam, že CULV sa ION nejak rozšíri a ak by tomu tam malo začať byť tak opäť tam Intel má náhradu v podobe mobilných Ci3/5 a nV Optimus už predsa nie je čipsetová divízia.

    VIA Nano: Pokiaľ nV nepričúchne k akciám Centaur Technology co by licencii VIA tak nepotrebuje niečo pre Nano dávať. Nepotrebuje aby VIA dosahovala vyššie obraty a teda zisk. A aj u samotnej VIA sa situácia zmenila pretože má vlastnú čipsetovú a grafickú divíziu, ktorej plody sa priamo premietajú do nanovšieho čipsetu VN1000 pre desktop (Mini-ITX a nižšie) a VX900 pre ultramobilný mobilný segment.

    Potom sú tu ešte žaloby: 1. nV vs. Intel a 2. Federalny protimonopolny úrad vs. Intel
    Ale na to sa spoliehať nedá, že motyka vystrelí a ak by aj vystrelila je otázne kedy právoplatne vystrelí. A čas hrá proti čipsetovej divízii.

    Takže je logické, že TEGRA tím je s ION tímom. Koľko im to vydrží v 650tich je otázne.

  • 19. 3. 2010 14:14

    Lukáš Fiala (neregistrovaný)

    Co se týče Intelu: ten je momentálně v takové schizofrenní situaci, kdy má platformu navrženou s ohledem na nízkou cenu (LGA 1156 - dva čipy namísto třech) a přesto nejlevnější produkty jsou na LGA 775. Tohle přece nemůže vydržet věčně.