Hlavní navigace

Mufin Player: doslova galaxie hudebních nahrávek

23. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

I když můžete Mufin Player začít používat okamžitě bez větších průtahů, bezplatná registrace vám odemkne několik zajímavých funkcí (a možná vás pak zláká i ke koupi verze placené). Bezplatně můžete přehrávač stahovat zde.

Během instalace vám bude nabídnuta synchronizace s některými audio formáty (nastavení můžete později kdykoliv změnit v nabídce File > Options >File Formats) a ihned po spuštění vás aplikace navede na import hudby z lokálního úložiště nebo z iTunes. Pro následnou registraci klikněte na odkaz Register now! v pravé části dialogu. Tento krok můžete i přeskočit výběrem možnosti Continue without registering, některé funkce (zejména webové rozhraní) vám tak ovšem zůstanou zapovězeny. My se budeme dále věnovat popisu služby po úspěšné registraci.

Obligátní registrační formulář najdete zde, pro úspěšné zvládnutí registrace stačí zadat platnou emailovou adresu, na níž následně obdržíte potvrzovací zprávu. Následujícím krokem je pak seznámení se s webovým rozhraním přehrávače – jako majitelé Mufin účtu máte přístup k propracovanému vyhledávacímu systému pro poslech hudebního audia a videa jak v bezplatné podobě (extrakce buď ořezaných nebo volně dostupných nahrávek), tak ve formě stažitelné skladby, která už ovšem stojí nějaký ten dolar – přehrávač je propojen s vyhledáváním na iTunes a na Amazonu.

Vizualizace nálady? Jsme snad ve sci-fi filmu?

Webové rozhraní poskytuje i poměrně slušnou informační základnu o skladbách, albech a interpretech, organizaci skladeb vám pak usnadní možnost automatické tvorby playlistů na základě příbuznosti zvolených žánrů/interpretů (odkaz Auto-Playlist u konkrétní skladby), nebo jak tvrdí autoři projektu – na základě „podobné atmosféry skladeb“. S atmosférou má co do činění především další funkce, která se skrývá pod odkazem Vision.

Funkce Vision před vámi otevře prostor (opravdu trojrozměrný prostor, nikoliv plochu), v němž jsou zobrazena alba příbuzná vašemu stylu, přičemž jejich pozice v tomto „vesmíru“ (vizualizace skladeb nemálo připomíná právě hvězdy zasazené do trojrozměrného vesmírného prostoru) je určena charakterem jejich „atmosféry“. Podle x-ové osy jsou odlišeny skladby na pozitivní a negativní, nebo chcete-li na veselé a smutné – čím více vpravo se pohybujete, tím je nálada alba „sluníčkovější“ – podle y-ových souřadnic se pak pohybujete na škále synthetic – acoustic, tj. jak moc prošla skladba testem použití umělých zvukových prvků.

Vlastní souhvězdí z oblíbených skladeb

Možnosti nabízené webovou službou jsou bezpochyby novátorské, pravý potenciál funkce mood visualization ovšem doceníte až v desktopové aplikaci. Po spuštění Mufin playeru se přihlaste pod stejnými údaji jako na web. Skladby se buď automaticky importují (podle toho, zda jste využili služeb průvodce), nebo je můžete přidat pomocí rozhraní panelu umístěného v levé části okna – k dispozici je kromě pevných disků a lokálních úložišť (USB, CD/DVD, přehrávače apod.) opět i internetová databáze.

Vizualizaci rozhraní pro procházení skladeb zapnete obdobně jako na webu kliknutím na tlačítko Vision. Algoritmus aplikace se postará o setřídění všech skladeb v databázi podle dostupných informací, přičemž tentokrát máte k dispozici tvorbu tzv. souhvězdí relevantních nahrávek – kliknutím na nahrávku (symbolizovanou kolečkem) a volbou druhého tlačítka zleva (tj. funkce Select or remove track as source track for similarity list) propojíte skladbu se všemi příbuznými nahrávkami, které by vás, podle mufinního algoritmu, mohly rovněž zajímat.

Vedle sdružování skladeb podobného charakteru do souhvězdí můžete měnit i podobu celé galaxie – jiného uspořádání docílíte změnou atributů, podle nichž Mufin umisťuje skladby na osách. Tato funkce je bohužel k dispozici jen v placené verzi – jako neplatící se musíte spokojit s výchozí podobou „galaxie“.

Skladbu ve vizualizovaném prostředí spustíte jednoduše dvojklikem, využít můžete i propojení nahrávek na základě shodnosti interpreta (volba Show all tracks by artist v kontextové nabídce hvězdy-skladby) nebo alba (volba Show all album tracks). Skladby efektivně vytřídíte i v klasickém ne-vesmírném prostředí – pomocí funkce Filter. Ta rozřadí nahrávky jak podle hudebních žánrů (nebojí se jít i do detailních rozlišení jako je Stoner Metal nebo Euro House), tak podle umělců a alb.

MMF24

Majitelé dotykových displejů budou navíc odměněni benefitem v podobě možnosti ovládání galaxie pomocí prstů. Ovládání funguje podobně jako na klasických mobilních dotykových zařízeních, tj. přiblížení např. provedete pohybem dvou prstů směrem od sebe, viz tlačítko Touch na horním panelu. Nechybí dnes už vcelku obvyklá podpora sdílení pomocí Twitteru, Facebooku nebo posílání na e-mail.

Zajímavým bonusem, zejména vzhledem k možnosti propojení s mobilními zařízeními, je možnost přímé konverze skladeb mezi několika základními formáty včetně např. i normalizace hlasitosti (kontextová nabídka nad vybranými skladbami > položka Convert – musíte se nacházet v rozhraní seznamu, tj. tlačítko Details na horní liště). Rychlé vypálení na optické médium nebo nahrání do přenosného přehrávače provedete prostřednictvím volby Send to > CD burning, resp. Portable player.