Hlavní navigace

Multimediální souboj: HTPC vs. HD přehrávače

2. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stavět není pro každého

Televize již dávno není jen prostředkem pro sledování běžného televizního vysílání. Cenově dostupné modely s velkou úhlopříčkou do běžných domácností přinesly komfort domácího kina. Ještě před několika lety platily za nejlevnější zdroj filmů DVD přehrávače, které byly dostupné za pár tisíc. O sesazení z trůnu se pokoušely Blu-ray a zaniknuvší HD-DVD. Díky vysokým cenám nosičů i samotných přehrávačů se nic takového nestalo. Nový prostor na trhu se však otevřel výrobcům levných multimediálních přehrávačů, které uživatele oprostí od nutnosti shánět prázdné nosiče a filmy na ně nepohodlně vypalovat. Přenos multimédií většinou probíhá pomocí běžné počítačové sítě, v nejhorším případě prostřednictvím externího disku.

HTPC je nutnost pro geeky, do běžné domácnosti se více hodí jednoduchý HD přehrávač

Souběžně s těmito jednoúčelovými zařízeními se začaly rozvíjet HTPC (Home theater PC). Tedy jakýsi obývákový počítač sloužící jako multimediální centrum postavený z běžných počítačových komponent. HTPC samozřejmě existovala mnohem dříve, avšak jejich stavba většinou byla komplikována cenou dostatečně výkonných komponent. Náklady se pohybovaly v řádech několika desítek tisíc. V současné době je však možné multimediální počítač pořídit za cenu která se blíží zmiňovaným přehrávačům.

Při výběru té či oné varianty je třeba zvážit vaše technické možnosti. Pokud se nepovažujete za pokročilého uživatele počítačů, pravděpodobně pro vás stavba multimediálního počítače nebude tou správnou volbou. Stejně jako každý jiný počítač, i ten do obýváku potřebuje občasnou údržbu a případné neřešitelné technické potíže mohou zkazit nejeden filmový večer. Narozdíl od toho, jednoúčelové multimediální přehrávače, jsou většinou takřka bezúdržbová zařízení, o která stačí pečovat přibližně stejně jako o běžný videorekordér - občas je utřít prachovkou.

HTPC

Celkem logické pak jsou možnosti budoucího rozšiřování obou typů zařízení. Zatímco v HTPC pohodlně vyměníte nedostačující procesor nebo přidáte operační paměť RAM, u multimediálního přehrávače samozřejmě máte smůlu. Jedinou komponentou, kterou vyměníte je pevný disk. Pojďmě si nyní rozebrat, v jakým případech zvolit HTPC a kdy naopak sáhnout po multimediálním přehrávači.

Počítač pod televizi

Před samotnou stavbou domácího multimediálního počítače je třeba vyjasnit si své požadavky, technické dovednosti a finanční možnosti. Existuje mnoho variant toho, jak bude ve finální fázi vaše HTPC vypadat. A to nemluvíme jen o vzhledu, ale především o použitých komponentách. Podrobněji vám nastíníme dvě cesty, kterými se můžete při stavbě počítače k televizi vydat.

ION

Tou první možností je kompletní sestavení počítače, se kterým začnete od píky, tedy od výběru vlastních komponent. V současné době existují dvě možné platformy, na kterých má smysl HTPC postavit. Tou první, starší, je platforma Nvidia ION, která jako výpočetní jednotku používá dvoujádrový procesor Intel Atom a o akceleraci grafiky se stará integrovaná grafická karta Nvidia ION 2. Výhody jsou jasné. Koupíte základní desku, jejíž cena se vejde do limitu pěti tisíc korun a najdete na ní jak integrovanou, poměrně výkonnou grafickou kartu, tak plně dostačující procesor. Navíc ve formátu mini-ITX, který bez problému vměstnáte do skříně o velikosti běžné domácí elektroniky. Rovněž spotřeba se pohybuje na velice nízkých hodnotách - většinou se i při maximální zátěži nedostane nad 40 W.

Od HTPC můžete čekat to stejné jako od běžného PC. Výborné možnosti rozšíření a správy, ale i pády a modré obrazovky smrti.

Druhou platformou, která nabídne větší výkon, avšak za cenu vyšších pořizovacích nákladů je poměrně čerstvá novinka AMD LIano. Tyto APU (tedy procesor, který v sobě skrývá i integrovaný grafický čip) mohou nabídnout výkon čtyřjádrového procesoru a integrované grafické karty, která svým výkonem předčí druhou revizi Nvidia ION.
Další otazníky při kompletní stavbě HTPC visí nad typem použitého pevného disku. Pokud doma máte síťové úložiště (NAS) a zároveň hodláte vybavit multimediální počítač běžným operačním systémem Windows, můžete zvážit koupi SSD. Ten se postará o svižný chod systému a veškerá multimédia budou přehrávána ze vzdáleného úložiště. Pokud NASům nevěříte a chcete mít všechna data na lokálním disku, můžete zvolit kombinaci SSD a "zeleného" disku s 5 400 otáčkami za minutu.
Nezbytnou periferií HTPC jsou dálkové ovládání počítače. Volit můžete z běžných dálkových ovladačů, které jsou certifikovány pro Windows Media Center a které se postarají i o zapnutí počítače nebo multimediálních klávesnic. Ty specializované nabízí dokonce i integrovaný touchpad a odpadá tak starost s nákupem běžné bezdrátové myši, kterou byste u HTPC využívali minimálně. Dalším příslušenstvím, které se může hodit je DVB-T tuner. I když běžně používáte televizní přijímač v televizi, tuner v počítači vám umožní záznam oblíbených pořadů. Druhý tuner vám navíc umožní bezproblémové sledování rozdílného multiplexu, než na kterém probíhá nahrávání pořadu. Při výběru HTPC je také volba skříně - tento počítač bude pravděpodobně sídlit uprostřed vašeho obýváku. je tedy potřeba aby byl tichý a designově zapadal do vašeho interiéru.

htpc_case

Nechcete-li spoléhat na své technické umění a stavět si multimediální počítač svépomocí, na trhu se objevují poměrně zdařilé modely, které zaujmou výkonem i vzhledem. Jedním z nejpovedenějších je Boxee Box, který pochází z dílen D-Linku. Tato krychle, která klame tělem a vydává se za běžný HD přehrávač, v sobě ve skutečnosti skrývá běžnou počítačovou architekturu s procesorem Intel Atom. Jako uživatelské rozhraní zde velice dobře slouží Boxee, o němž se dočtete v dalším odstavci. Tato komerční zařízení v sobě snoubí výhody "běžného" počítače (především stoprocentní podporu video formátů) a jednoduchost multimediálního přehrávače. Podobným projektem je Xtreamer Ultra (twstovaný v minulém čísle), který navíc nabízí na výběr mnoho ovládacích rozhraní.

lianli

Důležitou volbou, kterou u multimediálních přehrávačů nemusíte řešit, je softwarová výbava. V případě, že chcete HTPC používat kromě přehrávání filmů i na občasné brouzdání po webu nebo k jiným, méně multimediálním účelům, pravděpodobně bude nejrozumnější volbou dospělý systém Windows 7 Home Premium. Klasické Windows jsou také lepší pro sledování a nahrávání televize. Pokud však budete počítač používat výhradně jako přehrávač, ideálním řešením budou speciální multimediální centra. V současnosti pravděpodobně nejpovedenější je Boxee, které nabízí opravdu komfortní správu domácí videotéky, výborné grafické rozhraní, pokročilé možnosti při práci s filmy (jako je automatické vyhledávání titulků) nebo třeba možnost přehrávat internetovou hudbu z Groovesharku. Mezi oblíbené systémy patří v redakci také XBMC. Tato rozhraní, na rozdíl od Windows, snadno ovládnete jen pomocí dálkového ovladače - tedy bez myši nebo touchpadu.
Do stavby multimediálního počítače se pouštějte, pokud pro vás není problém údržba běžného počítače. V opačném případě se můžete obrátit na služby komerčních HTPC, která sice nenabídnou běžný operační systém, ale mají výhody běžného počítače. Pokud si netroufáte ani na to, zvolte "hloupý" multimediální HD přehrávač.

Inteligentní hlupáci

Zatímco v případě stavby multimediálního počítače můžete vybírat z rozličných základních desek, procesorů a operačních pamětí, v oblasti přehrávačů se tento výběr zmenšil prakticky jen na dvě platformy. První pomyslnou kategorií jsou přehrávače, které jako svůj výpočetní základ mají čipset Realtek. Jedná se o variantu, kterou najdete v těch nejnižších cenových kategoriích. Nákup takového kusu elektroniky je pro výrobce extrémně výhodný. Čínské továrny je chrlí v milionech kusů za několik desítek dolarů.
Nižší cena se samozřejmě podepíše na výkonu a kvalitě tohoto řešení. Ač přehrávače s touto výbavou v drtivé většině přehrají převážnou část exisutjících video formátů, se snímky s vysokým datovým tokem a náročným kodérem si neporadí. Výrobce k této platformě navíc přidává i generické uživatelské rozhraní, které naleznete prakticky na všech těchto přehrávačích v nezměněné podobě. Po grafické stránce se nejedná o výslovný propadák, avšak ergonomií ani krásou příliš neoplývá. Protože má toto rozhraní otevřený zdrojový kód, výrobci se jej snadno snaží alespoň po vizuální stránce upravit tak, aby se odlišili od konkurenčních přístrojů. V drtivé většině případů však najdete maximálně změněná loga, ikony a rámečky kolem nabídek.

WD TV Live Hub

Po funkční stránce se často setkáte s méně či více běžnými záseky. Zvláště nepraktické jsou například živé náhledy videa při procházení složky s videosoubory. Pokud se jedná o film v HD rozlišení, menu se po dobu načítání náhledu jednoduše zasekne. Naštěstí je ve většině případů možnost živé náhledy video souborů vypnout. Často kritizovanou vlastností je chybějící možnost zvolit si oblíbené umístění na pevném disku či vzdáleném síťovém úložišti. Pokud se rozhodnete pustit si film umístěný v několika složkách na NAS serveru, nezbývá vám nic jiného, než se celou strukturou složek znovu a znovu prokousávat.

Pokud zvolíte přehrávač na platformě Sigma, jeho komfort a možnosti se budou blížit multimediálním PC.

Pokud výrobce neopomene implementovat všechny dostupné komponenty, neměli byste se setkat s žádnými výraznými problémy, které by mohli ohrozit běžné funkce přehrávače. Ani kódování titulků už většinou pro nejlevnější přehrávače nebývá zádrhelem.
Druhou platformou, na které je postavena menší část multimediálních přehrávačů, je čipset Sigma. Jedná se o dokonalejší a výkonnější řešení, které si poradí snad se všemi možnými formáty, kodeky a konejnery video souborů. (Tento čip většinou nadete v Blu-ray přehrávačích.) Vzhledem k tomu, že tato platforma nemá žádné výchozí uživatelské rozhraní, které by mohli výrobci použít, musí se vrhnout do vývoje svého prostředí. V naprosté většině je to rozhraní, které může směle konkurovat Windows Media Centru nebo multimediálním přeborníkům XBMC a Boxee. Zářným příkladem mohou být přehrávače WD. Ty nabízí přehledné rozhraní, které se kromě běžných multimediálních možností mohou pochlubit i pokročilými možnostmi jako je procházení Facebooku, instalování vlastních aplikací a především integrovaný webový prohlížeč. Přehrávače s touto platformou samozřejmě spadají do jiné cenové kategorie. Investice do nich se však vyplatí.

MMF24

boxee

Kromě použitých platforem můžeme multimediální přehrávače rozdělit podle toho, zda nabízejí možnost připojení pevného disku, nebo jsou odkázány na přehrávání ze sítě nebo externího média. Při výběru je tedy dobré zvážit svoje možnosti. Pokud doma používáte síťové úložiště (NAS), pak se můžete bez problémů obrátit na služby bezdiskového přehrávače. Prostřednictvím něj budete pouze streamovat multimedální obsah. Data přitom mohou téct jak klasickým metalickým vedením, tak bezdrátově.
V případě, že ničím jako je síťové úložiště neoplýváte, je dobré zvážit investici do přehrávače s diskem. Pokud byste tak neučinili, filmy, hudbu a fotky byste museli do přehrávače dostat na externím disku nebo USB klíčence. Toto řešení je určitě nejméně pohodlné.
Naopak při koupi diskového přehrávače se vám u některých modelů dostane možnosti z tohoto přehrávače síťové úložiště vytvořit. Výrobci totiž často nabízí možnost síťového přístupu na interní pevný disk pomocí běžného síťového protokolou Samba. A to i v případě, že je přehrávač v režimu Stand-by. Z multimediálního přehrávače pak máte navíc i NAS server.
Po multimediálním přehrávači sáhněte, pokud chcete levné, prakticky bezúdržbové zařízení, od kterého toho neočekáváte o mnoho víc, než co název napovídá. Jste-li počítačovým nadšencem, který musí mít každý kousek software i hardware pod drobnohledem, zvolte raději HTPC.

Srovnání platforem

  Sestavené HTPC Komerční HTPC Multimediální přehrávač (Sigma) Multimediální přehrávač (Realtek)
  Platforma AMD LIano D-Link Boxee Box WD TV Live Hub Evolve Blade
Specifikace    
Procesor AMD A6-3650 (2.6 GHz) Intel Atom CE4100 (1.2 GHz) Sigma Vantage 8654 Realtek 1073DD (400 MHz)
RAM 2x 4GB 1 GB 256 MB 128 MB
Grafický čip AMD Radeon 6350D (integrovaný) PowerVR SGX535 SMP8654 Realtek
Pevný disk 64 GB SSD + 1 TB HDD (5 400 ot/min.) 1 GB NAND paměť 1 TB 1 TB
Operační systém/grafické rozhraní Windows 7 Home Preimum 64bit Boxee WD Live Realtek
Cena 14 350 Kč 5 200 Kč 4 200 Kč 3 500 Kč
         
Přehrávané formáty videa (více je lépe)    
WMV9 HD star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5
MPEG-2 HD star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
MPEG-4 AVC (H.264) star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
MPEG-4 ASP star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
MPEG-4 AVC (x264) @ 39.7 Mbps star5star5star5 star5star5star5 star5star5 star5
MPEG-4 DivX star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
Youtube HD 1080p star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
DVD (ISO) star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
DVD (VOB) star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5
titulky v MKV star5star5star5 star5star5star5 star5star5 star5
         
Přehrávané formáty zvuku (více je lépe)     
OGG Vorbis star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
DTS star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
         
Hodnocení (více je lépe)    
Potřebné technické znalosti star5 star5star5 star5star5star5 star5star5star5
Jednoduchost zprovoznění star5 star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
Intuitivnost rozhraní star5star5 star5star5star5 star5star5star5 star5star5star5
Podporované formáty star5star5star5 star5star5star5 star5star5 star5
Další funkce (např. web) star5star5star5 star5star5star5 star5star5 star5
Možné vylepšení výkonu star5star5star5 star5
Doinstalování aplikací star5star5star5 star5star5 star5
AV konektory star5 star5star5 star5star5 star5star5
Spotřeba star5 star5star5 star5star5 star5star5star5