Hlavní navigace

Na 20nm procesu TSMC už prý začala výroba procesorů Apple A8 pro iPhone 6

6. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někdy v uplynulých týdnech se v závodech tchajwanské společnosti TSMC rozjela komerční výroba na 20nm linkách. Nový proces po letech, kdy byly čipy odkázány na 28nm postup, opět přinese možnost zvýšit výkon či srazit spotřebu. Dle zákulisních zpráv bude v čele přechodu na 20nm výrobu figurovat společnost Apple se zatím neuvedeným procesorem A8, jenž najde uplatnění v příští generaci telefonů a tabletů této značky.

Rozjezd výroby čipu A8 (jenž je následníkem generace A7, která přinesla 64bitovou architekturu ARM) se údajně uskutečnil ještě v únoru (februári), uvedly ve středu tchajwanské Commercial Times. V tuto chvíli by tedy již mělo vše běžet. Tuto informaci údajně prozradily zdroje z okruhu tamních dodavatelů komponent a hardwaru. Zařízení založená na čipu A8 (spekuluje se o iPhonu 6) by se pak údajně měla na trhu objevit snad již začátkem třetího kvartálu – není ale jasné, zda v tomto případě jde o skutečně o reálnou informaci o plánech Applu, či pouze spekulaci odvozenou načasování výrobního cyklu.

Ostrý provoz 20 nm procesu s masovou komerční výrobou odstartoval v TSMC podle výroků představitelů společnosti v lednu (januári). Apple je tak jedním z prvních uživatelů 20nm linek.

Procesor A7 současné generace vyrábí Apple na 28nm výrobním procesu
Procesor A7 současné generace vyrábí Apple na 28nm výrobním procesu

TSMC má podle jiných tchajwanských zdrojů být jediným dodavatelem procesorů A8. Apple tedy věří, že u TSMC nenarazí na problémy s výtěžností či kapacitou produkce a nenechal si záložní možnost vyrábět část potřebného objemu čipů u osvědčeného Samsungu. Apple snaží jednak diverzifikovat sestavu svých dodavatelů, vedle toho ale také hraje fakt, že na trhu mobilních zařízení je nyní Samsung jeho úhlavním konkurentem. Navíc spolu tyto bohaté firmy vedou rozsáhlé soudní bitvy zejména o patenty a vzhled výrobků. Samsung také díky dodavatelskému vztahu měl cenné informace o tom, co Apple chystá v budoucích výrobcích.

 

MMF24

Apple se zřejmě o možnost vyrábět své čipy u TSMC ucházelo delší dobu, definitivně se ale údajně věci potvrdily až v loňském létě. Vzhledem ke „kupní síle“ Applu je pravděpodobné, že mezi zákazníky TSMC se tato společnost bude těšit přednostnímu zacházení. Oproti typu A8 zatím výroba dalších (v současnosti užívaných) čipů zůstává u Samsungu, takže přechod k TSMC ještě zdaleka není definitivní. TSMC prý ale kromě výroby A8 získalo také zakázky na další čipy, které zřejmě Apple použije v příští generaci zařízené – údajně má jít například o elektroniku starající se o správu napájení.

Zdroj: VR-Zone