Hlavní navigace

Na Bloggeru můžete zapnout komentáře z Google+. Dostanou se i na další weby?

19. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na spoustě webů jste se už určitě setkali s komentářovým systémem založeným na Facebooku. Provozovatel stránky se nemusí starat o diskuze ani registrace; čtenáři píšou, mají-li účet na Zuckerbergově síti. Svou odpověď teď připravil i Google, který nabídl diskuzní modul založený na Googlu+. Prozatím funguje jen na Bloggeru, tedy bloggerské komunitě přímo od Googlu. Funkci lze ručně aktivovat v Dashboardu.

 

Komentáře skutečně fungují jako diskuze přímo na síti Google+. Systém má několik vychytávek:

  • Komentáře můžete sdílet pouze na dané stránce, nebo jej i poslat na svou zeď v Googlu+ (tato možnost je nastavena jako výchozí).
  • Příspěvky můžete cílit veřejně, nebo jen určitým osobám/kruhům.
  • Pokud na Googlu+ vložíte odkaz na stránky využívající tyto diskuze, na daném webu se váš příspěvek a odpovědi objeví jako nové vlákno.
  • S příspěvky se zachází stejně jako na G+. Ostatní diskutéry si můžete přidat do kruhů, blokovat je apod. Příspěvky můžete označkovat tlačítkem +1. Reakce na váš příspěvek lze také deaktivovat.

Technickou dokonalost ale přebíjí roztříštěnost diskuzí, protože na výsledném webu pak uvidíte spousty „duplicitních“ příspěvků. Běžně by v diskuzi někdo založil vlákno na jedno téma a přibývaly by odpovědi jen po ním. Jenže teď mohou být vláken tisíce (když odkaz sdílí tisíce lidí). Asi i proto Google přidal dvě šikovné funkce. Můžete veřejnou diskuzi přepnout na „kruhovou“. Uvidíte pouze vlákna lidí, které sledujete. Kromě toho ještě lze příspěvky řadit podle času nebo hodnocení (pomocí +1).

Komentáře už nikdy nebudou jako dřív. A nepřekvapilo by nás, kdyby Google později tento modul uvolnil i pro externí stránky, aby jej mohl použít kdokoliv jako alternativu facebookového systému. Jedním z prvních, kdo si diskuzi přes Google+ aktivoval i u nás, je Franta Fuka na FFFilmu.

Oživeno: Komentáře z G+ lze pomocí triku použít i na webech mimo Blogger. Jak toho dosáhnout, najdete na Maxiorel.cz.

MMF24

Komentáře z Google+ na Bloggeru 

Zdroj: Google