Hlavní navigace

Na co se těšit na CESu? Hlavně na ultrabooky

10. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už v roce 1967 na prvním CESu byly v hledáčku zejména televize, a ač je to neuvěřitelné, letos budou zase. Jedná se o jeden z nejúspěšnějích přístrojů historie – v západním světě jej vlastní 90 % domácností. Kam se televize posouvají? Po příchodu digitální televize přišlo HD, poté ploché televize a následně čím dál tenší modely. Dnes jsou to především čím dál tenčí rámečky – ideálem je samozřejmě rámeček úplně eliminovat – to je ale technologicky náročné a drahé.

CES 2012Důležitým trendem prvního CESu pořádaného v roce 1967 byly televize. Ani po čtyřiceti pěti letech ale zájem neopadl

Další důležitý krok bude autostereoskopie, tedy 3D bez brýlí. Podle názoru mnoha analytiků nemůže 3D plně uspět, dokud se nezbaví brýlí. No a pak jsou tu samozřejmě chytré televize – s těmi se běžně potkáváme i v Česku, v provozu jsou dokonce i internetové videopůjčovny, je možné brouzdat po internetu. V této fázi, kdy jsou už moderní televize vlastně tak trochu počítače, záleží zejména na kvalitě aplikací, které budou provozovat – to je další důležitý nejen televizní trend. Dnešní smartphony, tablety či počítače mají téměř neomezené možnosti – záleží jen na představivosti lidí a vývojářů aplikací.

CES 2012Také letos uvidíme spoustu zařízení, která je možné ovládat pomocí chytrých telefonů a také tabletů

Čeho budou na výstavišti opravdu hromady, jsou příslušenství pro smartphony i tablety. K dispozici jsou nejrůznější senzory – frčí zejména čidla hlídající zdravý a aktivní životní styl. Hodně je také obalů s přidanou hodnotou, některé obsahují baterie, které zdvojnásobí výdrž, jiné nabízejí zabezpečení nebo přidávají extrémní odolnost.

CES 2012Velmi populární jsou různé senzory, které můžete připojit ke svým chytrým telefonům

Raketový vzestup zažívají všemožné dokovací stanice (zejména pro applovské telefony a přehrávače) a bezdrátové reproduktory, které můžete k vašim zařízením připojit přes Bluetooth nebo Wi-Fi. Tady se samozřejmě míři primárně na mladé, prioritou tedy není jen kvalita zvuku, ale hlavně výstřední design. Do těchto vod se čím dál víc pouštějí i vyhlášení výrobci Hi-Fi audia, z čehož se dá usuzovat velký finanční potenciál tohoto segmentu.

Trh, který vyrostl kolem tabletů ale samozřejmě nemůže existovat jen sám o sobě. I letos se tak na veletrhu dočkáme řady nových modelů, které doufejme přinesou nějaká zásadní funkční vylepšení. Dočkáme se snad také více modelů se systémem Android 4.0. Za zmínku stojí čerstvě představený tablet Acer, který by měl mít Full HD rozlišení (1920 × 1080 px). Zda ho ale uvidíme na výstavišti v akci zatím není zcela jisté.

Hlavně být Ultra

Mezi hlavní lákadla patřily v loňských letech 3D televize nebo tablety. Letos korunku nejžhavějšího trendu převezmou Ultrabooky. Těch má být na CESu představeno 30 až 50, bude tedy z čeho vybírat. Mezi nejzajímavější bude asi patřit Acer Aspire S5, které je tenčí než legendární MacBook Air a díky nové platformě Ivy Bridge nabídne i superrychlý Thunderbolt. Přetahování celého archivu Ful HD filmů tak bude otázkou pár minut.

Intel před pár hodinami oznámil spolupráci se společností Nuance, pravděpodobně se tak už letos v ultraboocích dočkáme hlasového ovládání. Čím dál přirozenější možnosti ovládání patří také mezi důležitý trend – hlasově a pohybově ovládaných přístrojů tak na CESu uvidímě více.

Jinak se určitě můžeme těšit na přístroje s indukčním nabíjením – není to sice zrovna efektivní způsob přenosu energie, zato je ale ohromně pohodlný. Stačí položit mobil nebo notebook na speciální podložku a on se dobije v podstatě bezdrátově. První kousky jsme mohli vidět již na předakci CES Unveiled.

Mezi velká témata patří poslední dobou také inteligentní domácnost – už na CES Unveiled jsme mohli vidět chytré termostaty, garážová vrata, sporáky, elektrické zásuvky či váhy – vše s možností propojení s chytrými telefony, tablety a počítači. Pomocí specializovaných aplikací pak můžete tyto přístroje na dálku ovládat, případně z nich sbírat data, díky kterým pak můžete ušetřit spousty energie.

My k tomu nicméně musíme dodat jeden dovětek – ačkoli jsou tyto přístroje často plně funkční a povedené, stále se jedná o jednotlivá proprietární řešení. Pokud bychom takto chtěli ovládat celou domácnost, museli bychom mít desítky vzájemně nekompatibilních aplikací s různými možnostmi a různým ovládáním. Pro plnohodnotnou inteligentní domácnost je tak potřeba zavedení určitých standardů, případně komplexní řešení od jediného výrobce.

CES 2012V jakých segmentech zákazníci očekávají nejžhavější trendy?

CES 2012Co bude podle zákazníku na CESu nejzajímavější?

CES 2012Důležitým trendem je samozřejmě cloud computing – spousta výpočetní zátěže se přesouvá na vzdálené servery, koncová zařízení se přesto stávají stále výkonějšími

CES 2012V segmentu smartphonů a tabletů roste poptávka po odolných modelech

Důležitým trendem je také ovládání – hlasové i dotykové a jeho vývoj k co největší intuitivitě. Shawn Dubravac jej definuje takto:

CES 2012Od zrození…

CES 2012… přes komplexnost…

KL24

CES 2012… ke zjednodušení…

CES 2012… až po co nejpřirozenější ovládání.

Byl pro vás článek přínosný?