Hlavní navigace

Na dovolenou i poradu: srovnávací test sedmi miniprojektorů

22. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, testovací metodika

O klasické filmové projektory již zdaleka není takový zájem, jaký býval před pěti, čtyřmi lety. Tehdy jejich cena začínala na hranici dvaceti tisíc, což byla také částka, za kterou bylo možné koupit solidní LCD televizi. Dnes je vše jinak. Padesátipalcový televizor s tenkým rámečkem a spotřebou pod 200 W se dá sehnat za deset tisíc, což je částka, za kterou kvalitní filmový projektor stále nekoupíte. I proto se výrobci začali zajímat o levné mini projektory, jež se hodí na dovolenou i na pracovní cestu.

Kdy má smysl koupit mini projektor?

Před tímto testem se naše redakce rozdělila na dva tábory – jeden tvrdil, že mini projektory jsou slepou větví, která je pouhým vyhazováním peněz, našli se však i zastánci této kategorie.

Takřka celý test a vybírání modelů se točilo kolem svítivosti, chcete-li světelného výkonu. Ten se udává v základní jednotce ANSI lumen. Jen pro představu můžeme uvést, že kvalitní kino projektory dosahují svítivosti přes 2 000 ANSI. Naopak naše testované projektory začínali na směšných hodnotách 18 ANSI a dva nejdražší modely končily na 200 ANSI lumenech. I z toho je jasné, že projektorem za čtyři tisíce nenahradíte čtyřicetipalcovou televizi, i když je projektor schopen vyprodukovat dvakrát větší úhlopříčku.

Kde tedy takové projektory poslouží? U těch nejlevnějších můžeme hledat uplatnění na zmiňovaných dovolených. Nemusíte s sebou často tahat notebook, prostě si nahrajete oblíbené filmy do interní paměti projektoru a až večer přijde chvíle nudy, zapnete jej. Důležité jsou však okolní světelné podmínky – pro takto malé projektory je bezpodmínečně nutná naprostá tma. Jen při ní dokáže projektor se svítivostí 30 ANSI vyprodukovat obraz s diagonálním rozměrem 40", který bude za něco stát.

Abychom však netestovali osm projektorů, které mají stejný výkon a základní komponenty pochází ze stejné továrny, zařadili jsme do testu i dva dražší projektory, které dosahují svítivosti 200 ANSI. Ty stále nabízí minimální hmotnost a rozměry umožňující snadné přenášení či cestování. Tento světelný výkon je již dostatečný na to, aby bylo možné na plátno promítat prezentaci i v normální místnosti se zataženými žaluziemi. Dvojice těchto projektorů, jež se celkem logicky umístila na čele testu, již tedy není pouhými hračkami na dovolenou, ale poslouží i pro prezentace.

K cestování jsou miniprojektory dobře vybavené, v balení najdete ochranná pouzdra, do kterých zabalíte projektor i s napájecím kabelem.

Jak jsme testovali

Jako u každého srovnávacího testu v Extra PC jsme bodování rozdělili do více (tentokrát tří) kategorií, jimž jsme nastavili váhy v celkovém hodnocení podle jejich důležitosti.

Název první kategorie je všeříkající – Obraz. Zde se projevily různé hodnoty svítivosti, z níž plynula maximální možná použitelná úhlopříčka a nároky na zatemnění. Hodnotili jsme však i barevné podání – všímali jsme si především kontrastu, speciálně pak schopnosti zobrazit černou barvu a odstíny šedé. Nezapomněli jsme ani na podporovaná rozlišení. Tato kategorie měla na výsledném hodnocení největší podíl – v celkovém bodování tvořila celou polovinu.

Pro použití těch nejmenších projektorů je bezpodmínečně nutná naprostá tma

Druhou kategorii jsme nazvali Ergonomie. Zde jsme se snažili ohodnotit design, i když jde o velice subjektivní záležitost, ale především rozměry a hmotnost projektorů. Chladnými nás nenechávaly lesklé plasty, které budou někteří výrobci používat – zdá se – do zbláznění

Do ergonomie jsme zařadili i provozní vlastnosti projektorů – hodnotili jsme jejich hlučnost, která se u jednotlivých modelů zásadně lišila a také jejich spotřebu. Zde samozřejmě měly navrch projektory s nejmenšími výkony. Neopomněli jsme kladně obodovat vestavěné akumulátory, které umožňují několikahodinové používání projektoru bez přísunu elektrické energie. Body jsme naopak strhávali za chybějící možnost externího napájení – i takové modely, které spoléhaly pouze na akumulátor, se v testu našly.

Nejobsáhlejší kategorií byla Výbava. V ní měly největší podíl video vstupy, kterými je možné připojit zdroj obrazu. A s tím samozřejmě souvisely i dodávané kabely. Nezřídka se totiž setkáte s projektorem, k němuž bude nutné zakoupit kabely za několik stokorun. Některé projektory však žádnými vstupy nedisponují, vystačí si s interní pamětí a vestavěným přehrávačem, který umí přehrát nejpoužívanější formáty videa a zobrazit prezentace. S těmi se obejdete bez dalších zařízení, jako je notebook.

Kladně jsme také ohodnotili další obsah balení. V drtivé většině výrobci k projektoru přibalují pouzdro na cesty, méně často s tripodem. Všechny testované projektory však měli běžný závit na stativ a tak není problém si případně levný čínský tripod za pár dolarů pořídit. U projektoru Acer jsme v krabici našli i adaptér pro připojení iPhonu nebo iPadu přímo k projektoru.

 

Nakonec jsme zhodnotili  ovládání projektoru a možnosti nastavení – především parametrů obrazu. U těch nejlevnějších se jednalo pouze o několik režimů obrazu a jas, většinou nechyběla možnost nastavit barvu plátna (což se hodí, když promítáte na žlutou zeď). Nejdražší projektory si pak vypůjčily mnoho funkcí z dospělých projektorů – potěšila nás především korekce zkosení obrazu – keystone (ať už ruční, či automatická). Na Lens Shift – tedy možnost fyzicky hýbat s čočkami objektivu u těchto projektorů nenarazíte.

1.-2. místo (Acer K11 LED, Asus P1)

1. Acer K11 LED

obraz 94%
ergonomie 69%
výbava 89%
celkem 96%
nativní rozlišení 858 × 600 px
maximální rozlišení zdroje 1 440 × 900 px
svítivost 200 ANSI Lumenů
kontrast 2 000:1
maximální úhlopříčka 203 cm
akumulátor/napájení síťový adaptér
rozměry 122 × 116 × 42,5 mm
hmotnost 610 g
Cena vč. DPH 8 900 Kč

Jak jste si již mohli přečíst v úvodním textu, první dvě místa byla takřka jistá při výběru modelů do testu. Jak v případě vítězného Aceru, tak Asusu na druhém místě svítivost obou projektorů více než dvakrát přesahuje zbytek startovního pole. Z toho plynou i vlastnosti a projekční schopnosti, které u dalších modelů nenajdete. Svítivost s hodnotou 200 ANSI lumenů již dává šanci používat projektor nikoliv v dokonale zatemněné místnosti, ale i během dne se staženými žaluziemi. Bez obtíží tedy můžete tento projektor používat pro prezentace na cestách.

Acer se v testu mohl pyšnit nejlepších podáním obrazu – uspěl jak v podání barev, tak v testu zobrazení černé barvy. Zde měl jasně navrch i díky vyššímu kontrastu, než jaký zvládá Asus. I přesto, že se svojí velikostí nemůže rovnat nejmenším projektorů v testu, stále se svými rozměry dá nacpat do větší brašny k notebooku. V nejhorším případě jej v pouzdře, které je součástí balení, můžete přenášet odděleně.

Jednoznačným vítězem se stal Acer díky dostupným obrazovým vstupům. Nechybí VGA či komponentní video, hlavně však na jeho zádech najdete plnohodnotné HDMI. K11 je jediným modelem v testu, který tímto vstupem disponuje.

Acer K11 LED Acer K11 LED

Acer K11 LED Acer K11 LED Acer K11 LED Acer K11 LED Acer K11 LED

2. Asus P1

obraz 84%
ergonomie 83%
výbava 67%
celkem 85%
nativní rozlišení 1 280 × 800 px
maximální rozlišení zdroje 1 280 × 800 px
svítivost 200 ANSI Lumenů
kontrast 2 000:1
maximální úhlopříčka 304,8 cm
akumulátor/napájení síťový adaptér
rozměry 122 × 130 × 33,5 mm
hmotnost 415 g
Cena vč. DPH 8 900 Kč

Z duelu nejlepších vyšel jako poražený Asus, i přesto se však nejedná o žádnou hanbu. Parády stále nadělá dost i díky stejnému světelnému výkonu, jako nabízí Acer. To, co platí pro Acer, můžeme zopakovat i zde – pokud v místnosti zamezíte přímému slunečnímu světlu, 200 ANSI bude stačit. Asus v hodnocení doplatil na své obrazové vlastnosti, které se od vítěze přeci jen liší. Ideální není především kontrast a tím trpí i podání černé barvy. To se promítlo i při testování pomocí přechodu ve stupních šedi.

Pokud si porovnáte výsledná hodnocení, možná vás zaujme poměrně velký rozdíl v kategorii Ergonomie. Stojí za tím kompaktnější tělo, které je nižší a do tašky jej naložíte pohodlněji. Projevil se zde také menší příkon (spotřeba) a méně hlučné chlazení. Na rozdíl od dvou malých větráčků Aceru zde najdete pouze jeden větší, který se nemusí spoléhat na tak vysoké otáčky.

Asus nás však zklamal s poměrně chabou konektorovou výbavou. Na těle najdete pouze proprietární konektor, do kterého zastrčíte kabel končící dvojicí VGA + 3,5 mm audio. Více možností, jak projektor připojit k počítači nemáte.

Asus P1
Asus P1

Asus P1 Asus P1 Asus P1 Asus P1 Asus P1

3.-4. místo (Acer C112 LED, Optoma Pico PK112)

3. Acer C112 LED

obraz 74%
ergonomie 83%
výbava 69%
celkem 80%
nativní rozlišení 854 × 480 px 
maximální rozlišení zdroje 1 280 × 800 px
svítivost 70 ANSI Lumenů
kontrast 1 000:1
maximální úhlopříčka 256 cm
akumulátor/napájení síťový adaptér
rozměry 137 × 92 × 22,5 mm
hmotnost 220g
Cena vč. DPH 5 990 Kč

Na třetím místě skončil v našem testu model, který je někde na půli cesty od kapesních mini projektorů k větším modelům typu prvních dvou míst. Tomu odpovídá i jeho svítivost – 70 ANSI lumenů. Sice to už není hodnota, která by vám umožnila promítnout si film za denního světla s pouhými žaluziemi, avšak pro prezentaci na cestách bude při dodržení jistých zásad stále stačit. Jedná se především o co možná nejvyšší kontrast tedy ideálně černé písmo na čistém bílém pozadí. Pokud toto splníte, promítaný text bude stále čitelný. A v případě, že si Acer sbalíte na dovolenou, po setmění ze dvou metrů vytvoří filmový obraz s úhlopříčkou 50", který je i na běžné bílé zdi stále dobře „koukatelný“.

Výhodou, která se bude se snižováním rozměrů projevovat stále silněji, je nižší hlučnost. I když o Aceru stále budete vědět, jeho hlubší tón je mnohem méně rušivý, než vysoké pištění, jež se objevuje u některých menších modelů.

Jako jeden z mála modelů najdete na těle C112 standardní USB konektor, do kterého můžete připojit flash disk. Nemusíte tak kopírovat filmy či prezentace na paměťové karty nebo do interní paměti. I vzhledem ke specifikacím externího adaptéru se budete muset spokojit pouze s flashkami, externí disk neutáhne.

Acer C112 LED Acer C112 LED

Acer C112 LED Acer C112 LED Acer C112 LED

4. Optoma Pico PK120

obraz 66%
ergonomie 80%
výbava 71%
celkem 77%
nativní rozlišení 640 × 360 px
maximální rozlišení zdroje neuvedeno
svítivost 18 ANSI Lumenů
kontrast 2 000:1
maximální úhlopříčka 175 cm
akumulátor/napájení akumulátor (1440 mAh)
rozměry 60 × 117 × 21 mm
hmotnost 145 g
Cena vč. DPH 4 500 Kč

Od čtvrtého místa se dostáváme do kategorie kapesních projektorů, které při cestování zabalíte kamkoliv. Model Optoma svými půdorysnými rozměry nijak zásadně nepřesahuje rozměry dnešních smartphonů. A není to ani žádný tlouštík, 21 mm na výšku je opravdu málo.

Miniaturní rozměry se samozřejmě musely podepsat na obrazových vlastnostech – především svítivosti LED diod. Ty se postarají o celkový světelný výkon 18 ANSI. To je již hodnota, která si pro bezproblémové použití žádá temnou místnost. Do zasedačky jej nemá smysl nosit, jakékoliv menší světlo způsobí velmi špatně čitelný text či jiný promítaný obsah. Hodí se tak především na cesty. Pokud s sebou nechcete tahat notebook, ale víte, že se na hotelu budete po večerech nudit, stačí na microSD kartu s maximální velikostí 32 GB nahrát pár filmů a společně s projektorem ji přibalit do kufru. Díky vestavěnému akumulátoru navíc projektor zvládne kratší film nebo 2-3 epizody oblíbeného seriálu přehrát bez napájení.

Ve specifikacích sice naleznete maximální možnou úhlopříčku obrazu 70", to však raději nezkoušejte, nějakých 32" bude bohatě stačit. Optoma se navíc dobře ovládá, líbivé menu používá podobné symboly, jaké naleznete třeba na ovladači Playstationu.

Optoma Pico PK120
Optoma Pico PK120

Optoma Pico PK120 Optoma Pico PK120 Optoma Pico PK120 Optoma Pico PK120 Optoma Pico PK120 Optoma Pico PK120 Optoma Pico PK120

5.-6. místo (3M MP 160 mini LED, Philips PicoPix PPX2230)

5. 3M MP 160 mini LED

obraz 70%
ergonomie 78%
výbava 63%
celkem 75%
nativní rozlišení 800 × 600 px
maximální rozlišení zdroje 1 280 × 800 px
svítivost 32 ANSI Lumenů
kontrast neuvedeno
maximální úhlopříčka 200 cm
akumulátor/napájení externí adaptér, akumulátor
rozměry 150 × 65 × 33 mm
hmotnost 300 g
Cena vč. DPH 9 200 Kč

Projektor 3M si nás jednoznačně získal svým designem větší ruční svítilny. Ač pravděpodobně nebudete promítat z ruky, kompaktní protáhlé tělo se nám zkrátka líbí. Stejně tak se nám líbí materiál – jako jeden z mála modelů je obalen do matného plastu. (Nikoliv do lesklého, na kterém jsou vidět nejen otisky prstů, ale i prach.)

Po stránce obrazu je 3M o něco málo lepší, než předchozí Optoma (která má však navrch ve výbavě). Může za to především vyšší svítivost 30 ANSI lumenů. I když je to téměř dvakrát víc, než u Optomy, stále se jedná o hodnotu, která vyžaduje velmi temnou místnost. Vyšší světelný výkon je tak možné využít spíše, než menším zatemněním větší úhlopříčkou vytvořeného obrazu. Udávaných 80" však opět berte s rezervou, pokud bychom se měli držet televizních diagonál, rozumným maximem bude 42".

Na těle projektoru moc konektorů nenajdete – obraz a zvuk připojíte pouze pomocí VGA a 3,5mm audio konektoru, které jsou sloučeny do konektoru VGA-A/V. V balení kromě tohoto kabelu najdete ještě trojici redukcí z cinch (male) na cinch (female), kabel, na jehož jednom konci je VGA-A/V a na druhém trojice cinchů a také malý tripod. Za dodávané příslušenství tedy dostává 3M malé významné plus.

3M MP 160 mini LED
3M MP 160 mini LED

3M MP 160 mini LED 3M MP 160 mini LED 3M MP 160 mini LED 3M MP 160 mini LED 3M MP 160 mini LED 3M MP 160 mini LED 3M MP 160 mini LED

6. Philips PicoPiX PPX2230

obraz 59%
ergonomie 75%
výbava 56%
celkem 66%
nativní rozlišení 640 × 360
maximální rozlišení zdroje 1920 × 1080
svítivost 30 ANSI Lumenů
kontrast 1 500 : 1
maximální úhlopříčka 152 cm
akumulátor/napájení akumulátor (2 600 mAh)
rozměry 96 × 54 × 22 mm
hmotnost 130 g
Cena vč. DPH 5 800 Kč

Nejmenší projektor v testu se umístil na šestém místě. I když se to na obrázku nemusí zdát, je to opravdový drobek do dlaně. Na jeho těle nás kromě miniaturních rozměrů zaujal i směrový kříž pro pohyb v menu. Velká vystouplá tlačítka jdou nahmatat i po tmě a po prvním stisknutí libovolného tlačítka se navíc aktivuje jejich podsvícení. To co vypadá, jako poutko na ruky je především USB kabel, kterým je možné připojit projektor k počítači a do interní paměti přímo zkopírovat filmy či prezentace. Projektor se po připojení ohlásí jako standardní externí úložiště a můžete s ním tak pracovat jako s běžnou flashkou.

Nahrané filmy je poté možné přehrávat v interním přehrávači, který přehraje většinu používaných formátů. Problém mu budou činit pouze externí titulky, které nedokáže načíst. Kromě paměti, která má kapacitu 2 GB je možné vložit i microSD kartu s maximální kapacitou 32 GB.

Problémem nejsou jen horší obrazové vlastnosti, za které můžou i malé rozměry, ale i dodávané příslušenství. Ačkoliv stojí projektor téměř šest tisíc, není k němu dodáván externí napájecí adaptér. Spoléhat se tak budete muset pouze na vestavěný akumulátor, jenž umožní projektor používat asi 2 hodiny.

Philips PicoPiX PPX2230
Philips PicoPiX PPX2230

Philips PicoPiX PPX2230Philips PicoPiX PPX2230 Philips PicoPiX PPX2230 Philips PicoPiX PPX2230

7. místo (Philips PixoPix PPX1230)

7. Philips PicoPiX PPX1230

obraz 67%
ergonomie 59%
výbava 42%
celkem 61%
nativní rozlišení 800 × 600 px
maximální rozlišení zdroje 1 920 × 1 080 px
svítivost 30 ANSI Lumenů
kontrast 500 : 1
maximální úhlopříčka 300 cm
akumulátor/napájení akumulátor (2 300 mAh), externí adaptér
rozměry 100 × 100 × 32 mm
hmotnost 280 g
Cena vč. DPH 5 900 Kč

Na chvostu testu se tentokrát objevil model Philipsu, který nás poměrně zklamal. Především proto, že jsme měli možnost v Extra PC dříve otestovat jeho sourozence PPX2450. Ten na rozdíl od tohoto modelu disponoval interní pamětí, miniUSB konektorem pro připojení k počítači a také plnohodnotným HDMI konektorem. Nic z tohoto však na modelu PPX1230 nenajdete. Jedinou možností, jak připojit projektor k počítači je pomocí VGA kabelu, který na konci má proprietární konektor Philipsu. To by však nebylo takovou tragédií, jako to, že tento kabel nenajdete v balení. Bohužel za něj budete muset připlatit dalších 500 Kč.

Zmást by vás také mohl nápis na krabici, jenž hlásá, že je PPX1230 „iPhone/iPad ready“. Bohožel je ready stejně, jako pro připojení k počítači – kabel, jenž má na jedné straně konektor Philipsu a na druhé straně 30pinový konektor starších iPhonů budete muset zakoupit za 900 Kč.

Jediné, co jsme na tomto modelu mohli ocenit, jsou obrazové kvality, které jsou nejlepší z malých projektorů mající svítivost 30 ANSI lumenů a níže. Problémem ale je absence jakéhokoliv menu, které by umožnilo alespoň základní nastavení obrazu. Jediné, co změníte, je zaostření kolečkem na horní straně projektoru.

KL24

Philips PicoPiX PPX1230
Philips PicoPiX PPX1230

Philips PicoPiX PPX1230 Philips PicoPiX PPX1230 Philips PicoPiX PPX1230 Philips PicoPiX PPX1230 Philips PicoPiX PPX1230

Byl pro vás článek přínosný?