Hlavní navigace

Na kolena a proste! Je tu Predátor!

30. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, vnější pohled

První věcí, která vás zarazí hned při vybalování rozměrné papírové krabice, je, že místo počítače z ní vytáhnete obrovský kufr se vším, co k němu patří. Kolečka, výsuvné madlo, zámek s kódem, zkrátka cestovní kufr, jak má být. Akorát je trochu těžší. Jakmile jej otevřete, zjistíte proč.

 

Video z rozbalování Predatora zachytil Vláďa Janeček.


Acer Aspire Predator from Vlada Janecek on Vimeo.

Uvnitř se nachází poctivě vypolstrovaná sestava Acer Predator i s herní klávesnicí a myší. Ta vás hned svým vzhledem buďto dostane, nebo bude odpuzovat. Ať tak či onak, emoce vyvolá a to je, oč tu jde. Velmi výrazným prvkem je přední kryt, který se odklápí směrem vzhůru.

 

Na horní straně najdete celkem čtyři USB porty doplněné dvěma audiokonektory. Větší počet USB portů rozhodně není na škodu, osobně bych ale raději místo jednoho z nich viděl vyvedený FireWire nebo eSATA port. FireWire sice najdete vyvedený na čtečce karet, ale jen v jeho malé formě. Na čtečce navíc najdete ještě pátý přední USB port.

Abyste mohli sejmout kteroukoli bočnici, musíte demontovat přední kryt, který drží na čtyřech šroubech s velkou hlavou. Povolení rukou tak není žádný problém. Bočnice jsou velmi pevné, stejně jako celý zbytek konstrukce.

 A proč název Predator? Vzpomínáte na stejnojmenný film s Alnoldem v hlavní roli? Tamní příšera z vesmíru měla obdobná kusadla, jaká zde ukrývají optické mechaniky. Ne už tolik originální, ale zato velmi praktické je umístění pevných disků v samostatných výsuvných slotech. Výměna, či přidání pevného disku do systému tak představuje operaci v rámci několika sekund. 

 

 

Příslušenství, parametry

Ke všem sestavám Predator je dodávána kvalitní hráčská klávesnice Logitech G11, doplněná herní laserovou myší Logitech G5. klávesnice nabízí celkem osmnáct programovatelných speciálních kláves, jimž můžete díky třem možným módům přiřadit až 54 příkazů, které lze jednoduše konfigurovat nejen pomocí grafického rozhraní, ale dokonce i přímo při hře. Kvalitní laserová myš u herní sestavy také chybět nesmí.

Vnitřní uspořádání, hlučnost, rozšiřitelnost

Vnitřní uspořádání

Acer Predator je uvnitř řešen sice na míru, ale s tradičním uspořádáním. Výkonný 750W zdroj Delta Electronics je umístěn nahoře, radiátor od vodního chlazení pak na zadní stěně. I když má základní deska na sobě logo Acer, má svůj původ u MSI, konkrétně u modelu P7N Diamond s čipovou sadou nForce 780i SLI. Deska tak podporuje SLI režim osazených grafických karet, čehož také Acer využil. U sestavy Predator Trooper najdete dvě GeForce 9800 GTX s 512 MB paměti DDR3.

Jako operační paměť slouží dva 2GB moduly Nanya DDR2-800 bez rozvaděče tepla. U takové sestavy bych čekal asi trochu lepší volbu, alespoň s frekvencí 1066 MHz. Na data jsou pak určeny dva pevné disky WD6400AAKS, které však nejsou zapojeny v režimu RAID. Jeden je tak nakonfigurován jako systémový, druhý na data. Konfigurace RAIDu sice možná je, ale nevyhnete se pak nutné instalaci systému.

 

Hlučnost

Jak se dalo předpokládat, hlučnost sestavy nebyla nejnižší. Značnou zásluhu na tom měl malý větráček na čipsetu, kterému sekundoval tenký 8cm větrák nad pevnými disky. V porovnání s touto dvojicí bylo vodní čerpadlo a chladič na radiatoru docela neslyšnými. Větráky na grafikách můžete snadno regulovat přes Nvidia Control Panel, nebo RivaTunerem. To oceníte zejména v zátěži, kdy se větráky rozjedou naplno.

Rozšiřitelnost

Na rozšiřování máte prostoru více než dost. K dispozici jsou ještě dvě pozice pro pevné disky a místo se najde i pro rozšiřující karty. K dispozici jsou však kvůli grafikám už jen PCI Express porty – 2× PCIe ×16 a 1× PCIe ×1. Pokud pošilháváte po kvalitnější zvukovce, musíte se dívat po PCI Express verzích. 750W zdroj pak dokáže snadno uživit ještě nějakou další komponentu.

 

 

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

 

Konfigurace dalších sestav z grafů výkonu

V porovnání s testovanou sestavou najdete dvě referenční sestavy a jednu sestavu od společnosti Comfor. Na všech sestavách jsme provedli stejné testy. Cena (bez operačního systému) první referenční sestavy se pohybuje kolem 20 000 Kč, v případě druhé se ceny vyšplhala až na částku kolem 31 000 Kč. Nedávno testovaný Comfor 4× 4 stojí rovněž cca 30 000 Kč včetně DPH a OS. Přesné konfigurace sestav, s nimiž je ta testovaná srovnávána jsou následující.

 

Aplikační výkon, testy zaměřené na procesor

Acer u této sestavy používá čtyřjádrový procesor Core 2 Quad Q9450 s frekvencí 2,66 GHz. Při ceně této sestavy by se zde ale podstatně lépe vyjímat Core i7 920 se stejnou frekvencí.

Testy pamětí a pevného disku

U pamětí skutečně Acer mohl sáhnout trochu jinam. Přece jen moduly DDR2-800 s časováním 6-6-6-24 patří do low-endových sestav a ne do hráčského monstra.

Herní výkon

Sestavy testujeme v několika hrách i syntetických testech 3DMark Vantage a části PCMark Vantage. Všechny hry jsou testovány ve dvou nastavení při rozlišení 1680 × 1050 px, které je nativním pro často prodávané 20 až 22palcové monitory. V prvním průchodu jsou hry testovány bez anti-aliasingu, v druhém průchodu se zapnutým čtyřnásobným vyhlazováním hran (MSAA). V případě hry World in Conflict testujeme ve dvou nastaveních kvality, přičemž ta vyšší již obsahuje i čtyřnásobný anti-aliasing. V grafech najdete samozřejmě i v referenčních sestavách osazené grafiky GeForce 8800 GT a GTX 280.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů jsme zařadili kódování MPEG-2 videa do DivX 6.8, převod HD videa (720p) do H.264 pomocí x264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí Lame Enc 3.97 a úprava fotek v Paint.NET. Najdete zde také některé dílčí výsledky testu PCMark Vantage.

Spotřeba a zahřívání

U počítačových sestav měříme teploty procesoru pomocí dvou specializovaných programů. Po určitých zkušenostech s procesory Core a bezdotykovým teploměrem se nám zdají čísla poskytované programem RealTemp jako přesnější.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek.

Spotřeba bez zátěže byla skutečně vysoká. Svou měrou se na ní podepsaly všechny komponenty, hlavně pak dvě grafické karty a čtyřjádrový procesor. I tak ale předčila naše očekávání.

Graf spotřeby PC v zátěži ještě dozná opravy, zatím jej berte s rezervou. Zjistili jsme totiž, že při zatěžování procesoru programem Prime95 25.6 již nedochází k plnému zatížení grafické karty pomocí ATIToolu. Do grafu budou po přeměření pomocí zatěžování jedním z testů GPU Caps Viewer doplněna nová, objektivnější čísla. Acer Predator je již měřen pomocí nové metodiky.

Závěrečné hodnocení

Abyste si Acer Predator Trooper koupili, musíte jej začít milovat od prvního pohledu. Jen tak totiž budete moci akceptovat některé nedostatky, které tato sestava má (hodnocení ceny si necháme až na závěr). Těmi jsou především použité komponenty, které sice ještě nepatří do starého železa, ale mohly být zvoleny trochu uváženěji. Do herní sestavy je dnes čtyřjádrový procesor stále zbytečný a pokud ho do ní již dávat, tak by to měl být nový Core i7 a ne starší Q9450, které na stejné frekvenci poskytuje nižší výkon.

Další věcí jsou použité grafické karty. Místo dvou GeForce 9800 GTX by se v sestavě více vyjímala jedna GeForce GTX 280, která by sice vyšla cca o tisíc korun dráž, ale přinesla by výrazně nižší spotřebu, nižší hlučnost, vyšší výkon ve většině her a bezproblémovější provoz bez SLI režimu. Další výtka směřuje k vodnímu chlazení, které sice svoji funkci plní dobře, ale bohužel se vztahuje jen na procesor. Na čipsetu již trůní malý hlučný větráček, kterému by podstatně více slušel malý vodní blok začleněný do vodního okruhu.

Po stránce aplikačního výkonu, který z velké části závisí hlavně na procesoru a pamětech, nedopadla sestava sice zcela špatně, ale při uvážlivější volbě komponent (Core i7 920 + DDR3-1066 paměti) by dopadla podstatně lépe. Starší Core 2 Quad ani low-endové DDR2-800 s časováním 6-6-6-24 na nové Core i7 s DDR3 zkrátka nestačí a projevilo se to i v celkovém zúčtování.

To samé v bledě modrém platí i pro herní výkon, kde se odrazilo použití starších grafik GeForce 9800 GTX (ne plus), i když ve SLI režimu. V celkovém zúčtování na jednu GTX 280 zkrátka nestačily.

Nyní se dostávám konečně k hodnocení ceny. Acer sestavu Predator Trooper nabízí za 1999 EUR, což přibližně odpovídá 52000 Kč. Pokud byste si tuto sestavu skládali svépomocí, tak za dané komponenty utratíte přibližně 45000 Kč (počítal jsem kvalitní skříň v ceně 5000 Kč a desku MSI P7N Platinum v ceně 6000 Kč). Sedm tisíc tak jde do kapsy Aceru a to nepočítám podstatně jiné nákupní ceny na starší grafiky a procesory od Nvidie a Intelu. Příplatek za originalitu je tak skutečně hodně vysoký. Za danou cenu by nebyl rozhodně problém do sestavy osadit nové Core i7 920 doplněné 3 GB DDR3-1066 a GTX280, které by odvedly podstatně lepší práci, a ještě by zůstal dostatečný prostor pro nadstandardní marži. Příplatek za takový upgrade totiž oproti použitým komponentám představuje cca jen 2000 Kč. Takto mi bohužel nezbývá konstatovat nic jiného, než že Predator v této konfiguraci a ceně není určen pro nikoho jiného, než pro ty, kdo k němu zahoří láskou na první pohled a budou jí řádně zaslepeni.

+ atraktivní skříň
+ kvalitní zdroj
+ Blu-ray mechanika
+ pět čelních USB portů
+ kufr na převážení

- vysoká cena
- starší grafiky GeForce 9800 GTX
- vyšší hlučnost
- vysoká spotřeba

Za zapůjčení sestavy děkujeme společnosti Acer.

MMF24