Hlavní navigace

Na obzoru jsou prý nové rozměrové formáty pro pevné disky. Návrat 5,25"?

30. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V historii měly pevné disky mnoho podob. Kromě současného 3,5" formátu pro desktopy a 2,5" pro notebooky existoval i kompaktní 1,8" formát, který ale v podstatě vytlačila SSD. Pokud ale pomineme ještě větší typy z počítačového pravěku, není to tak dávno, co se v osobních počítačích ojevovaly také HDD do 5,25" pozice, v níž dnes obvykle máte jen optickou mechaniku. Nicméně v budoucnu by se diverzita pevných disků údajně zase mohla obnovit. Na trhu by se prý mohly opět objevit nové rozměrové formáty úložišť.

V osobních počítačích asi dnes mnoho impulzů pro změny zažitých standardů není, podle Joea Fagana ze Seagate se ale potřeba pro redefinici rozměrů a typů pevných disků rýsují v serverovém sektoru. V rozhovoru pro web TechRadar naznačil, že se nové rozměrové formáty pravděpodobně objeví u disků pro datacentra či storage servery, u nichž dále porostou nároky na kapacitu. Ačkoliv kapacita HDD stále stoupá díky zvyšování hustoty záznamu na plotnách, změna konstrukce disků by také mohla přispět k lepšímu poměru mezi kapacitou a objemem – a tedy k lepšímu využití omezeného prostoru v serverech.

Příchod nového typu HDD po tolika letech by byl docela zajímavou věcí, ovšem je otázka, zda je toto očekávání realistické. Redaktory webů TechRadar a KitGuru (který si rozhovoru povšiml) slova citovaného zástupce Seagate svedla k poměrně atraktivní myšlence, že by se do výroby mohly navrátit právě ony 5,25" disky. Ty by díky větším plotnám mohly poskytnout větší kapacitu, nejsem si ale jistý, zda by pouhé oprášení tohoto formátu bylo skutečně efektivní. Tato zařízení měla také větší mechanické komponenty, tudíž poměr kapacity k objemu by se nakonec ani moc zvednout nemusel. Návrat 5,25" HDD je dle mého názoru hodně nepravděpodobný, a to z docela zásadních technických důvodů.

Historické pevné disky s rozměrem 3,5 (vlevo) a 5,25 palce (vpravo). Zdroj: www.mauseum.net
Historické pevné disky s rozměrem 3,5 (vlevo) a 5,25 palce (vpravo). Zdroj: www.mauseum.net/hdd/

Pro 5,25" pevné disky s moderní záznamovou technologií totiž dnes neexistují motorky a hlavičky, ale ani samotné plotny. Jejich vývoj a výroba by tedy musely začít víceméně od píky, přičemž u značně větších ploten lze očekávat problematičtější výrobu vzhledem k defektům; disky by také musely být odolnější proti vibracím a deformacím nebo mít nižší rychlosti rotace. Zásadní problém by však byl, že při zaměření jen na serverový trh by objem výroby byl malý, takže pochybuji, že by se výrobcům skutečně vyplatilo rozjet odznova výrobu ploten tohoto formátu, pro což by asi byly potřeba také zbrusu nové výrobní linky.

Srovnání různých velikostí ploten u HDD. 5,25 palce je zcela vlevo (Zdroj: Wikimedia Commons)
Srovnání různých velikostí ploten u HDD. 5,25palcová je zcela vlevo (Zdroj: Wikimedia Commons)

 

Ačkoliv je Joe Fagan ve vedení firmy Seagate, patří do pobočky pro Evropu a Asii, takže je také otázka, nakolik lze jeho slova skutečně brát za bernou minci co do budoucích plánů firmy. Ovšem pokud skutečně existuje poptávka po novém formátu HDD a Seagate takové doopravdy vyvíjí, bude asi jejich podoba značně odlišná. Mnohem pravděpodobnější je, že by šlo o disky přizpůsobené přesně rozměrům racků a bladů, aby se dal maximalizovat jejich počet v serverech. Přitom by ale takto optimalizovaná pouzdra používala stejné plotny založené na osvědčeném 3,5" formátu (případně 2,5").

Aktualizováno (31.3. 2015):
Dohady, že by se disky s 5,25" plotnami vrátili do výroby, je podle všeho skutečně jen neopodstatněným dohadem zůčastněných novinářů. Firma Seagate mezitím vydala oficiální vyjádření, podle nichž na takových discích nepracuje. O tom, zda se chystá nějaký jiný nový druh HDD uzpůsobený na míru datacentrům, se prohlášení nezmiňuje.

Chytrým uspořádáním komponent by se mělo dát ušetřit nezanedbatelné místo, neboť stávající 3,5" disky používají rozměrový formát starý 25 let, navržený na úplně jinou technologickou úroveň. Pokud by se dalo například na mechanických komponentách, konektorech a PCB s elektronikou něco uspořit, dalo by se pak vedle sebe nahustit více disků. Změněný formát by také mohl počítat s větším množstvím ploten než kolik umožňuje současná výška pouzdra, což je jedna z možností, jak kapacitu zvýšit (stejný cíl má například héliová technologie HGST).

 

KL24

Pokud je ovšem nová koncepce magnetických úložišť skutečně na cestě, bude mít ještě jednoho velkého nepřítele, a to SSD. Ta mají sice dnes podstatně vyšší cenu za jeden GB, pokud je ale opravdu tak důležité dostat co nejvíce dat do daného prostoru, těžko bude mít paměť NAND konkurenci. Klidně se tedy může stát, že takovéto plány na evoluci magnetických úložišť skončí jako slepá ulička, jelikož v serverech o ně mezitím přestane být zájem.

Zdroje: KitGuru, TechRadar

Byl pro vás článek přínosný?