Hlavní navigace

Na SanDisk si prý brousí zuby Micron a Western Digital. Převrat na trhu úložišt?

19. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobu pamětí NAND, nezbytných pro disky SSD, klíčenky, paměťové karty, mobily a tablety, provozuje jen malý počet firem: Samsung, Micron spolu s Intelem (podnik IMFT), SK Hynix, Toshiba a SanDisk. Jde tedy o technologii atraktivní, ale na druhou stranu zrovna SanDisku se v posledním roce finančně nedaří ideálně. Propad jeho akcií z něj však udělal o to lákavější cíl k akvizici pro někoho, kdo by se chtěl k technologii výroby NAND dostat. A zdá se, že prodej SanDisku je reálně v přípravě.

Firma si totiž najala služby nejmenované banky, aby jí možnosti ohledně odprodeje zanalyzovala, uvádí agentura Bloomberg s odvoláním na zákulisní zdroje. Je-li tomu tak, pak zájem o prodej firmy není jen vnější záležitost ze strany subjektů přilákaných potížemi či nízkou cenou akcií, ale již po něm zřejmě pokukuje i SanDisk sám (respektive jeho vlastníci). Akcie na trhu v reakci na takovéto naděje posílily o 11 %, jak už tomu v reakci na akviziční spekulace bývá.

Před deseti dny jsme psali, že o podobnou akvizici má zájem čínský kapitál s cílem umožnit komunistické zemi soběstačnost pokud jde o NAND jako „komoditu“. Ovšem podle Bloombergu mají zájem i hned dva ještě zajímavější kupci. SanDisk údajně vede jednání s konkurenční společností Micron, s níž by se pak jednalo v podstatně o fúzi, ale zároveň i se společností Western Digital, která je „konkurentem“ nepřímým coby jeden z hlavních výrobců pevných disků.

V obojím případě by tak mělo „plácnutí si“ zajímavé důsledky. Micron by spojením se SanDiskem mohl posílit svou pozici na trhu pamětí flash a mohl by více ohrozit Samsung, který je momentálně v oboru nejsilnější. Micron již v době nedávné tímto způsobem rostl, když spořádal krachující Elpidu a stal se druhým největším výrobcem pamětí DRAM. U Western Digital je situace ještě zajímavější. Pokud by se tato společnost zkřížila se SanDiskem, koupila by si vlastně místo na trhu SSD, čímž by se definitivně pojistila proti (zatím) hypotetickému odchodu technologie magnetických disků ze scény. Spojením portfolia SSD i HDD by mohl význam WD na trhu s úložišti značně stoupnout.

Podle analytiků a asi i z pohledu selského rozumu je tedy zejména WD pro SanDisk zajímavá partie. Micron by do značné míry dostal koupí jen technologie, kterými již sám disponuje v jiné formě, a přínosem by tedy byly spíše zákazníci a výrobní provozy. Navíc je důležité, že SanDisk na výrobě NAND spolupracuje s Toshibou, od níž by odprodej (vzhledem k tomu, že Micron je jejím konkurentem) asi musel nejprve získat posvěcení. Micron přitom už sám má podobné uspořádání, neboť NAND vyrábí ve společném podniku s Intelem. Pokud by do stejného vztahu vstoupil i s Toshibou, dostal by se do už poměrně komplikované situace, navíc Intel by také mohl proti záměru namítat. I v případě WD by však s Toshibou určité komplikace nastaly – je totiž jeho konkurentem v oblasti HDD.

 

 

SanDisk měl před probubláním této zvěsti tržní kapitalizaci 12,6 miliardy USD, takže by šlo o poměrně velký obchod, možná i dražší než 16,7 miliardy, které dal Intel za Alteru. Aktuální klima v počítačovém průmyslu je ale podle všeho na takové transakce zralé, jak ukazují ještě mnohem větší fúze NXP a Freescale, Broadcomu a Avaga a nedávno ohlášená koupě EMC Dellem.

SSD SanDisk Z400s

KL24

Nicméně ohledně SanDisku zatím ještě nic definitivního dohodnuto či rozhodnuto nebylo. Podle zdrojů Bloombergu nemusí samotná jednání ještě vést k uzavření transakce, je asi možné, že SanDisk spíše sonduje možnosti, i když sjednání oněch bankovních služeb ukazuje spíše na aktivní zájem. Kromě toho, že by zřejmě bylo nutno získat souhlas Toshiby, ale celou věc mohou zkomplikovat také antimonopolní úřady. Zejména kombinace s Micronem by totiž vedla k omezení konkurence, v případě WD by zase nepřímo mohla být narušena rovnováha trhu s magnetickými disky.

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?