Hlavní navigace

Na světě je miliarda webový stránek. Surfují na nich tři miliardy uživatelů

17. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V roce 1991 vznikla první webová stránka. Její autor, tvůrce www a protokolu HTTP, dnes upozornil, že webů je už více než miliarda. Tim Berners-Lee se opírá o čísla ze stránek internetlivestats.com, které sbírají statistiky a odhady z různých zdrojů a promítají je do přehledné infografiky.

Webovek je už miliarda
Webovek je už miliarda

Existenci miliardy stránek odhaduje společnost Netcraft, jež se mimo jiné zabývá internetovou bezpečností a data miningem. V srpnu naměřila 992 milionů tzv. hostnames a 179 milionů active sites. To první značí domény, to druhé skutečně aktivní stránky, kde se nachází obsah. Aktivních stránek je tedy jen 18 %. 

Zdá se vám těch domén nějak hodně? Podle Verisignu je domén nejvyššího řádu (gTLD a ccTLD) asi 276 milionů. Netcraft ale počítá i se subdoménami a jejich zvláštními stránkami. Na seznam.cz kupříkladu najdete vyhledávač, ale email.seznam.cz slouží e-mailové službě, jde tak o úplně jiný web.

 

Na zmíněné stránce internetlivestats.com najdete ještě hromadu dalších statistik a odhadů. Celkový počet uživatelů internetu už brzy přeskočí třímiliardovou laťku. Během jedné sekundy se odešle více než dva miliony e-mailů, vyhledá 45 000 dotazů na Googlu, zhlédne 90 000 videí na YouTubu nebo nasdílí 1300 fotek na Instagramu.