Hlavní navigace

Na trh s tablety míří 7" Spark s Linuxem a KDE Plasma Active UI

6. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trh s tablety zažívá celkem viditelný boom a každou chvíli jsme svědky nově uvedených modelů od relativně široké škály výrobců. Z pohledu platforem se již moc nic inovativního neděje, mainstream stále tvoří Android a iOS, sem tam můžeme spatřit tablet s nějakou verzí systému Windows. Po neúspěšném debutu WebOS od HP už není divu, že se společnostem do nějakého velkého experimentování nechce.

Spark tablet

Výjimku tvoří nový model s názvem Spark, který vystupuje proti proudu a má ambice stát se prvním tabletem se skutečně nezávislým a otevřeným systémem - Linuxem. Tento sedmipalcový přístroj, jehož softwarové srdce tvoří Linux s upraveným jádrem, se pyšní uživatelským prostředím KDE Plasma Active a pochopitelně také možností vyvíjet aplikace, třeba za pomocí frameworku QT a jazyka QML.

Z hardwarového hlediska tablet nabídne 1GHz procesor AMLogic ARM, grafické jádro Mali-400, 512 MB operační paměti a interní úložiště o velikosti 4 GB s možností rozšíření pomocí SD karty. To vše doplňuje displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, 1,3Mpx webkamera pro podporu videohovorů a dvojice USB portů.

Cena tabletu byla stanovena na 200 EUR, tedy orientačně okolo 5 000 Kč. Dle posledních informací bude během následujících několika týdnů provést první předobjednávky, které by měly být vyřízeny v průběhu května tohoto roku.

Zdroj: Engadget (1, 2)