Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Na trh s tablety míří 7" Spark s Linuxem a KDE Plasma Active UI. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 2. 2012 23:23

    Návštěvník (neregistrovaný)

    Pane Morgane, jak vidno, danou problematiku jste si stále ještě nedostudoval, ale sebevědomí máte narozdávání. Z Vašeho prvního příspěvku jsem usoudil, že se v oblasti chování firem v nedokonalém konkurenčním prostředí příliš neorientujete a nechtěl jsem Vás proto zatěžovat odbornými výrazy. Pokud se Vám přesto zdá, jako přílišné zjednodušování, nazývat Microsoft monopolem, můžeme se bavit o trhu s operačními systémy jako o diferenciovaném oligopolu s Microsoftem jako dominantní firmou. Jenom bych upozornil, že v současné době drží Microsoft se svým Windows na trhu s OS 92% podíl, a jako monopol se skutečně často chová. Mezi Microsoftem a výrobci notebooků a desktopů samozřejmě dochází k uzavírání dohod, které poškozují spotřebytele, a které by zároveň v tržním prostředí nevznikaly. Proto je zde zásah ze strany státu zcela legitmní. Váš příměr s automobily je potom zcela lichý, což jen potvrzuje nejen Vaše nepřemýšlení nad chováním firem v (nedokonalém) konkurenčním prostředí, ale i Vaše nepřemýšlení nad věcmi vůbec. Na trhu s automobily probíhá tvrdý konkurenční boj, kdy největší výrobce osobních automobilů, Toyota, drží pouhých 11% trhu a poměr vznětových a zážehových motorů se dlouhodobě pohybuje kolem 1:1. Snad uznáte, že toto je situace zcela opačná, oproti situaci na trhu s OS. Pane Morgane, ještě jednou na Vás apeluji, buďte s vynášením soudů trošku rozvážnější.