Hlavní navigace

Na trhu je prý nedostatek Pentií G4560. Levný hit může zdražit nebo být nedostupný

10. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku roku Intel uvedl procesory Kaby Lake, které byly vesměs jen mírným refreshem předchozího Skylake, i když na vyšších taktech. Největší plus této generace ale nepřišlo s Core i7-7700K, populárním pro herní sestavy, ale v lowendu. Intel totiž zapnul levným Pentiím Hyper Threading (HT) neboli zpracování dvou vláken na jednom jádru. Tím podstatně zlepšil jejich předtím špatný vícevláknový výkon a rázem z nich udělal velmi atraktivní CPU, neboť nabízejí většinu výkonu Core i3 za mnohem menší cenu. Z Pentií 4600 a 4560 se tak stal hit levných PC – pro Intel možná ale až příliš úspěšný.

Zatímco popularita tohoto CPU v lowendu, kde Intel málokdy nabízel nejlepší poměry cena/výkon, může firmu těšit, reálně asi odčerpává značnou část prodejů Core i3. Ta jsou tvořená stejným křemíkem, ale prodávají se za podstatně větší cenu. Podpora prodejů dražší verze byl ostatně důvod, proč byla vůbec Pentia dříve o HT ochuzená. Je možné, že dopad HT Pentií na dražší dvoujádrovou řadu byl poněkud vyšší, než se Intelu líbí.

Zejména nejatraktivnější (nejlevnější) Pentia G4560 se totiž zdá se vyprodávají a začíná jich být nedostatek, neboť Intel jich nedodává tolik, kolik si jich trh žádá. Tím pádem jejich cena stoupá a z původních velmi nízkých 64 dolarů (v přepočtu a s daní něco pod 1800 korun) jdou výš, což jejich atraktivitu zase o něco omezuje. Na některých trzích, zejména asi v USA a západní Evropě, je G4560 údajně často vyprodaný a obchody ho nemají.

U nás zatím takováto situace není, ale podle webu Hardware.fr, který na ni upozornil, nejde o ojedinělý problém. Podle zdrojů tohoto webu údajně nedostatečná dostupnost tohoto lidového modelu může trvat celé léto. To by mohlo vést k většímu nárůstu jeho ceny v obchodech nebo rozsáhlejší nedostupnosti, která by se už asi projevila i u nás. Přitom určité zvyšování průměrných cen v obchodech už podle vyhledávačů začalo před pár týdny.

intel-kaby-lake-lga-1151

KL24

Přiškrcení výroby?

Nezdá se být moc pravděpodobné, že by prodeje těchto CPU nějak násobně vystřelily proti tomu, jak se prodávaly na jaře a Intel má obvykle vybudované poměrně rozsáhlé skladové zásoby. Tudíž se zdá, že Intel buď podcenil poptávku po těchto CPU, nebo se jejich produkci rozhodl nezvýšit. Důvodem pro takové omezení by mohla být právě ona „kanibalizace“ prodejů dražších Core i3 a negativní vliv na průměrnou cenu prodávaných produktů, což účetní a akcionáři neradi vidí. Pokud bude Pentií G4560 na trhu nedostatek a jejich cena stoupne, měla by se část jejich prodejů přelít zpět k dražším alternativám – pokud ne rovnou ke Core i3, pak alespoň k vyšším modelům Pentium. Nicméně pro to, že tento nedostatek je záměrný, nejsou žádné doklady, takže jde jen o novinářskou spekulaci – Hardware.fr ji uvádí jen jako teoretickou možnost.

Pokud by dodávky Pentia G4560 byly omezené uměle, pak by o něj mohla být nouze delší dobu. Pokud je naopak nezáměrný a způsobený jen nečekaně rychlým vyprodáním skladových zásob, pak by se situace mohla dejme tomu do dvou měsíců zase srovnat. Výroba procesorů má mnoho fází a tak nějakou dobu trvá, než zvýšení obejmu výroby projeví na trhu. Nicméně i při této lepší variantě bude asi v krátkodobém horizontu Pentium G4560 dražší či špatně sehnatelné. Prázdninové sestavy tak možná budou sátt o pár stovek více nebo je bude nutno vybavovat třeba o něco méně výhodným Pentiem G4600. Což by nebylo až tak nepříjemné, kdyby zároveň nebyly problémy i s cenami RAM i SSDgrafických karet.

Byl pro vás článek přínosný?