Hlavní navigace

NKÚ: Stát nedal na vysokorychlostní internet za pět let ani korunu

1. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: siprotec
Ministerstvo průmyslu a obchodu mělo v letech 2015 až 2019 možnost vyplatit až 13,8 miliard korun na dotacích na výstavbu vysokorychlostního internetu z fondů EU. Jenže na jedné straně připravilo špatně podmínky a na druhé si podnikatelé zvládli postavit infrastrukturu sami.

Národní kontrolní úřad konstatoval, že MPO mělo špatně nastavené podmínky. V plánu ministerstva, jež vede Karel Havlíček (za ANO), bylo zvýšit pokrytí domácností na 77 %. Místní poskytovatelé ale i bez dotací zvládli pokrýt více už před dvěma lety.

První výzvu ministerstvo vypsalo v roce 2017 (až dva roky po schválení dotačního programu), protože Česko nemělo do roku 2016 připraveno Národní plán rozvoje sítí nové generace. O dotace po tomto zpoždění ani nebyl zájem. Přihlásili se pouze tři zájemci. Těm MPO na doporučení Evropské komise dotace nemohlo přidělit.

NKÚ: „Ministerstvo totiž nerespektovalo podmínku, že podpora má směřovat jen do oblastí, kde pokrytí není a ani jej podnikatelé neplánují v následujících třech letech vybudovat. MPO mělo při přípravě výzvy neaktuální data, a tak nevyřadilo některé oblasti ČR, které už pokrytí vysokorychlostním internetem měly.“

Ministerstvo doposud nevyplatilo ani jednu dotaci a polovinu peněz přesunulo jinam

Druhou výzvu pro žádosti o dotaci vyhlásilo MPO až v únoru 2019, téměř po dvou letech od první. Nabízelo jednu miliardu korun. Přihlásilo se 40 zájemců a většinu žádostí podala jedna společnost (pravděpodobně Cetin, ale to zpráva neuvádí). V době kontroly NKÚ probíhalo hodnocení těchto žádostí a MPO nevydalo žádné rozhodnutí o poskytnutí podpory.

KL24

Žádné dotace na vysokorychlostní internet MPO ani po pěti letech dosud nevyplatilo. Téměř polovinu z 13,8 miliardy korun vyčleněné na tento program přesunulo MPO po dohodě s Evropskou komisí na Integrovaný regionální operační program a na operační program Životní prostředí.

zdroj: NKÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.