Hlavní navigace

Nabušený Ascend Mate2 4G zahajuje veletrh ve velkém stylu [CES]

7. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přednáška byla zahájena klasickým povídáním o firmě a jejích cílech. V posledním roce s v Huawei zaměřili na změnu z výrobce produktů pro jiné značky (OEM) na vlastní značkové produkty (ODM). V roce 2013 to již bylo 95% z celkové produkce, což je opravdu velká změna. Pro firmu je velmi důležitá spolupráce s operátory, přesto myslí i na nezávislost, 50% produktů jde tedy k zákazníkům jinými kanály. Jasné je také zaměření na smartphony, které tvořili v loňském roce 87 % produkce (míněna byla zřejmě mobilní divize).

Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G
Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G

A je nutné říct, že se jim na trhu daří, na fotografii z přednášky můžete vidět jak rostly prodeje v jednotlivých kvartálech loňského roku.

Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G
Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G

Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G  Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G 

V Huawei jsou hrdí na to, že se aktivně podíleli na nástupu trendu phabletů (obřích telefonů), nezapomněli se také pochlubit tím, jak se změnilo vnímání jejich značky.

Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G
Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G

Následně představili, na co se chtějí zaměřit v letošním roce. Samozřejmostí je LTE, v této oblasti jsou ostatně leadrem i jako dodavatel infrastruktury (firma vlastní 466 LTE patentů, což je nejvíc ze všech technologických společností). Nicméně uvedli, že se letos chtějí zaměřit zejména na tyto tři pilíře:

  • další rozvoj značky a jejího vnímání
  • lepší design (nejen vzhled, ale také materiály, tvar a také propracovanost rozhraní)
  • více inovací (10 procent rozpočtu firmy jde do výzkumu a vývoje)

Přiblížili nám také to, co podle jejich výzkumů zákazníci od smartphonů chtějí především:

  • lepší vizuální zážitek – jak kvalitní displeje tak i lepší foťáky
  • vyšší výkon – cílem je, aby kapesní zařízení bylo schopno všeho co klasický počítač
  • lepší aplikace (jako například plnohodnotné navigace)
  • vyšší výdrž (nízkou výdrží jsou zákazníci fustrováni nejvíce)
  • a také prémiovou kvalitu, avšak za dobrou cenu

Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G

Nový král phabletů?

Následně již došlo k představení novinky, modelu Huawei Ascend Mate2 4G, na který všichni čekali. O co v kostce jde? O vylepšenou verzi původního modelu Mate. Nejde o revoluční model (což asi nikdo nečekal), vypadá však velmi zajímavě.

Huawei Ascend Mate2
Huawei Ascend Mate2 4G

Huawei Ascend Mate2 Huawei Ascend Mate2 Huawei Ascend Mate2 Huawei Ascend Mate2 Huawei Ascend Mate2 Huawei Ascend Mate2 Huawei Ascend Mate2  Huawei Ascend Mate2  Huawei Ascend Mate2 Huawei Ascend Mate2

Novinka s 6,1" displejem má lepší design – díky zaobleným hranám se lépe se drží, je tenčí a nabízí nejlepší nejlepší poměr plochy displeje vůči tělu (79%, po stranách displej končí skvělých 3,1 mm od hrany telefonu). Výrazně nejmenší na trhu je také vzdálenost displeje od spodního okraje (10,5 mm) což zlepšuje možnosti ovládání – palec dosáhne dále. (Kromě toho má přístroj také funkci, která umožňuje ovládací prvky zkomprimovat do spodního roku, kde na ně lépe dosáhnete. Mate2 je samozřejmě výkonnější (konkrétní parametry níže), nabízí nejrychlejší LTE (Cat4, 150 Mb/s, pro představu: gigabajtový soubor teoreticky stáhne zhruba za minutu), umí také všechny ostatní mobilní sítě. Nechybí mu nejnovější Wi-Fi (802.11 ac, až 400MB, také 5GHz), MIMO antény či Blutooth 4.0.

Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G
Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G

Čtyřjádro bude jiné pro Asii a jiné pro USA, čeho se dočkáme v Evropě bohužel nevíme.

Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G
Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G

Výdrž by měla přesáhnout dva dny aktivního používání (což je skvělé), čehož je dosazeno jednak 4050mAh baterií, ale také masivními optimalizacemi, které ušetří až 30 % energie. Bez zajímavosti není také nová funkce reverzního nabíjení – můžete tak ze své velké baterky kamarádovi dobít telefon, nebo si na cestách trochu oživit bluetooth sluchátko.

 Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G

Displej není Full HD ale EHD, což je podle našeho názoru skvělé. Rozlišení je bohatě dostačující, jeho spotřeba (displej je to, co v telefonu žere nejvíce), je výrazně nižší. Jde o LPTS (Low Temperature Poly-Silicone), při prohlídce reálných telefonů jsme mohli posoudit, že si barvy ani pozorovací úhly nezadají s moderními telefony nejvyšší třídy. Zajímavá je také technologie CABC (Content Adaptive Brightness Control), která upravuje jas podle zobrazovaného obsahu a zvyšuje tak výdrž (a teoreticky i může zlepšovat obraz).

Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G

V Huawei se zaměřili i na vylepšení kamer – slovo „selfie“ zaznělo na přednášce hned několikrát, není tedy divu, že byl výrazně vylepšen i přední foťák. Ta nyní nabízí 5 Mpx, světelnost F2,4, větší čip, 88° záběr a spoustu funkcí pro vylepšení snímku (a také panoramatické selfie snímky). Zadní snímač má 13 Mpx, dodalo ho Sony a má světelnost F2.0, jeho reálné kvality ale prokáží až testy. Ukázky vypadaly skvěle, ale víte jak to na takovýchto prezentací bývá.

 Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G 

Nové rozhraní Emotion UI 2.0 je jednoduché a pohledné, velké dlaždice ale až příliš připomínají nové verze Windows Phone. Ale vlastně proč ne. Potěšil nás notifikační manažer (je s podivem, že ho Android v sobě už dávno nemá), a také aplikační manažer – můžete si nastavit, které aplikace se mají spouštet po startu telefonu, nebo určit, které aplikace mají běžet i po vypnutí displeje. Líbila se nám také nová plovoucí okna, ta jsme ale už před pár měsíci mohli vidět u nového Samsungu Galaxy Note3. Díky těmto funkcím se pocit používání takového telefonu skutečně pomalu začíná blížit plnohodnotnému počítači. V prodeji budou také kryty s průhledovým okénkem, skrz které budete moct vidět na hodiny a další zásadní informace. To se nám moc líbí, opět se ale nemůžeme ubránit pocitu, že už jsme to už někde viděli (u prémiových modelů Samsungu).

KL24

Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G Představení novinky Huawei Ascend Mate2 4G

Revolučního přístroje jsme se nedočkali, zda si může nárokovat korunu na poli phabletů posuďte sami. Celkově je ale přístroj velmi sympatický a rozhodně stojí za úvahu. Tedy pokud bude mít dostatečně zajímavou cenu.

Byl pro vás článek přínosný?