Hlavní navigace

Naděje v kauze drahých pamětí. Výrobci DRAM konečně investují do zvýšení kapacit

19. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Samsung

Mnoho slz bylo letos prolito (s trochou nadsázky) nad vysokými cenami operačních pamětí. Tato nezbytná komponenta každého PC bohužel proti loňskému létu zdražila na dvojnásobek a až nyní oslabující dolar její ceny krotí. Jde o důsledek toho, že poptávka po čipech DRAM na trhu stoupla, ale výrobní kapacita třech jejich dodavatelů je omezená a nestíhá potřeby pokrýt. Ceny čipů proto po několik kvartálů rostly. Návrat nízkých cen je stále v nedohlednu, ale je tu alespoň jedna dobrá zpráva. Zdá se totiž, že se výrobci konečně rozhoupávají k posílení výrobní kapacity, které bude klíčové, pokud se mají ceny uvolnit a klesnout.

Tato informace se objevila zprostředkovaně ve zprávě analytické firmy IC Insights, trefně nazvané „Nepřátelský poměr mezi výrobci a uživateli pamětí DRAM pokračuje“. IC Insights v něm zmiňuje řádově vyšší zisky, které letos výrobci dosahují proti loňsku, kdy byla RAM levná. Nicméně nás na této zprávě zajímá jeden detail. IC Insights totiž upozorňuje, že SK Hynix, který by měl být druhým největším výrobcem (za Samsungem; má mít 35 % trhu) se konečně zřejmě odhodlal nasadit další výrobní kapacitu.

Výrobci doposud prováděli jen optimalizace výroby pracující se stávající výrobní základnou, tedy různé zvyšování objemu (v gigabajtech) paměti vytěžitelné z jednoho waferu – třeba pomocí novějšího výrobního procesu. Hynix ale v konferenčním hovoru ke svým kvartálním výsledkům za druhý kvartál ohlásil, že po delší době přikročí i k investici přímo do nové výrobní linky a zvedne tedy i objem vyráběných waferů. To by mělo na objem pamětí směřujících na trh mít výraznější vliv, a tedy tlačit na ceny směrem dolů.

Cleanroom křemíkové továrny Cleanroom křemíkové továrny

Pro Hynix je motivace jasná: tato přidaná kapacita má za cíl ubrat něco z tržního podílu konkurentů. Micron podle svých komentářů kapacitu zvedat nehodlá a zůstane jen u optimalizací stávajících linek; Samsung také žádné zvyšování kapacity neohlásil, ale také nesdělil opak. Pokud by Hynix byl jediný, kdo kapacitu přidá, nebo tak učinil s náskokem na konkurenty, měl by zvětšit svůj procentuální podíl na trhu a tržby.

KL24

Zdá se tedy, že konečně zapůsobily mechanismy volného trhu a jeden z „kartelistů“ se rozhodl ostatní podtrhnout. IC Insights podotýká, že takovýto je první krok obvykle následován i ostatními výrobci, kteří se musí útoku na svůj tržní podíl bránit. Krok Hynixu by tudíž mohl odstartovat pro změnu delší zlevňující trend, alespoň na čas. Vývoj ceny RAM je totiž cyklický a tak po delším zlevňování může zase nastat zdražovací fáze.

Zvýšení objemu výroby chce čas

Skvrnou na této dobré zprávě je, že takto podnícený pozitivní vývoj cen asi ještě není nijak blízko. Zvýšení výrobní kapacity se nedá provést přes noc. Podle IC Insights by ho Hynix mohl zvládnout relativně rychle, pokud by šlo jen o přidání nových strojů v nějaké existující továrně, kde jsou již vybudované odpovídající prostory. I v takovém případě by ale instalace a rozjezd měly potřebovat až půl roku. Pokud by zde však byla řeč o vybudování zcela nové továrny, pak se bavíme o horizontu několika let, takže by asi nebylo moc co slavit. Jak nadějné máme vyhlídky, tedy ještě není jasné. Každopádně je ale pozitivní, že je zde alespoň nějaká vůle přestat využívat nedostatek čipů na trhu k udržení vysokých cen.

Byl pro vás článek přínosný?