Hlavní navigace

Nadella motivuje zaměstnance. Těžkým rozhodnutím se však bránit nebude

26. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Satya Nadella se rozhodl, že v souvislosti se začínajícím fiskálním rokem 2016 pošle svým zaměstnancům motivační zprávu o tom, jak nahlíží na budoucnost firmy. Zprávu získal GeekWire, kde si ji můžete přečíst v plném znění. Níže nabízím vlastní výběr důležitých pasáží:

  • Our mission is to empower every person and every organization on the planet to achieve more.
  • It’s important to note that our worldview for mobile-first is not just about the mobility of devices; it’s centered on the mobility of experiences that, in turn, are orchestrated by the cloud.
  1. Reinvent productivity and business processes
  2. Build the intelligent cloud platform
  3. Create more personal computing
  • First, we will reinvent productivity services for digital work that span all devices.
  • We will drive scale and usage by appealing to“ dual-use” customers, providing productivity services that enable them to accomplish more at work and in the rest of their life activities with other people.
  • Second, all these experiences will be powered by our cloud platform – a cloud that provides our customers faster time to value, improved agility and cost reduction, and solutions that differentiate their business.
  • We will pursue our gaming ambition as part of this broader vision for Windows and increase its appeal to consumers.
  • We will bring together Xbox Live and our first-party gaming efforts across PC, console, mobile and new categories like HoloLens into one integrated play.
  • We need to be willing to lean in to uncertainty, take risks and move quickly when we make mistakes, recognizing failure happens along the way to mastery. And we need to be open to the ideas of others, where the success of others does not diminish our own.
  • We have the opportunity to exercise our growth mindset every day in three distinct areas: Customer-obsessed, diverse and inclusive, one Microsoft.
  • We aspire to move people from needing Windows to choosing Windows to loving Windows.
  • Certainly we want to upgrade as many of our current Windows 7 and 8.1 customers to Windows 10 as possible through our free upgrade offer.
  • We will need to innovate in new areas, execute against our plans, make some tough choices in areas where things are not working and solve hard problems in ways that drive customer value.

Abych to shrnul, mnoho nového Nadella nenapsal. Většinu myšlenek jsme už slyšeli. Chce podporovat všechny platformy a ekosystémy, ale zároveň hodlá podporovat vlastní. Velkou základnou pro další produkty a služby se stane domácí cloudová platforma. Ředitel chce, aby lidé od potřeby Windows přešli k lásce. Přiznal se k větší podpoře hraní, včetně osobních počítačů.

Netají se ani tím, že by rád, aby na Windows 10 přešlo co nejvíce lidí v co nejkratším čase. Nejzajímavější je patrně poslední vybraná pasáž, nacházející se skoro na konci e-mailu pro zaměstnance. Nadella píše, že bude potřeba učinit těžká rozhodnutí v oblastech, kde se firmě nebude dařit.

 

Jako obvykle elektronický dopis není zrovna konkrétní. Pod takovým vyjádřením si lze těžko představit něco jiného než propouštění či rušení produktů. Kde se Microsoftu nedaří? Např. byznys s Xboxem vyloženě na odpis není. Microsoft se ale dnes opět více profiluje jako poskytovatel softwaru. Prozatím přitom sám vyrábí také hardware, a sice telefony a tablety. Surface si své publikum snad našel.

V horší situaci se nachází Windows Phone. Vlastně bych potenciální stav ohrožení nebral jako nic nového. Nadella byl od začátku proti akvizici Nokie, tehdy ale neměl takovou sílu, aby si prosadil svou. Jako nový ředitel nemohl výrobu telefonů zaříznout, sotva akvizice doběhla do konce. Dnes se Microsoft pilně připravuje na nasazení Windows 10 Mobile. Víme také, že stoprocentně chystá nové smartphony.

Osobně bych to bral tak, že Windows na mobilech dostanou poslední šanci. Pokud se smartphony s Windows 10 budou prodávat podobně jako přístroje s Windows Phone, předpokládám, že Nadella nebude váhat s tím, aby neúspěšný byznys zařízl. Tak nereálné to není, protože i bez vlastního mobilního systému může Microsoft lidem poskytovat služby a produkty.

To už dělá dnes. Office pro iOS a Android sklidila potlesk a tento produkt není jediný. Microsoft se v minulém roce velice snažil své produkty pro konkurenční platformy zlepšit. Potenciálně ovšem může Nadella zaříznout klidně Surface. Spíš by ale v ohrožení viděl výrobu mobilů. Nebo se Microsoft zbaví mobilů, ale bude nadále vyvíjet operační systém? To by nebylo moudré, protože přes 90 % prodaných smartphonů s dlaždicemi nese logo Nokie/Microsoftu.

CS24

Nezbývá, než počkat na to, co přinese budoucnost. Zdroje Mary Jo Foley prý již nějakou dobu očekávají, že bude oznámena další vlna propouštění, ačkoli by neměla dosáhnout takových rozměrů jako ta v minulém roce. Jakýmsi předvojem změn byla reorganizace v minulém týdnu. Několik klíčových lidí opustilo své posty, navíc se divize výroby zařízení sloučila s divizí operačních systémů.

Zdroj: GeekWire | ZDNet