Hlavní navigace

Nadella odpovídal. Nechce slepě kopírovat, ale být předvídajícím inovátorem

15. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mary Jo Foley patří k nejšťastnějším lidem na světě, neboť měla možnost půl hodiny zpovídat Satya Nadellu. Co zajímavé řekl? Za výhodu považuje to, že ačkoli v digitálním světě existují tři velké ekosystémy, pouze Microsoft široce operuje jak ve světě spotřebitelském, tak firemním. Nedávno však firma odepsala bývalou mobilní divizi Nokie, což někteří brali jako důkaz, že nás Windows Phone opustil.

Končí Microsoft se smartphony?

Podle ředitele byla chyba myslet si, že počítač je centrem všeho. Podobně jsou dnes na vrcholu větší smartphony, ale brát je za nepřekonatelný vrchol by byla opět chyba. Nadella se proto snaží nahlédnout do budoucnosti, aby nepromeškal, co dorazí časem. I proto patří Hololens k Nadellově mobilní strategii.

Microsoft rozhodně nechce vytvořit operační systém, jenž bude kopírovat – nebo spíše imitovat – svou konkurenci. Ke klíčovým prvkům pro rozlišení patří to, že z mobilu můžete udělat (skoro) desktop. Oznámení odepsání Nokie nicméně nemáme brát jako změnu strategie a vize. Jde o změnu v přístupu, jak něčeho dosáhnout.

 

Microsoft nebude vypouštět každý den nový mobil, raději se zaměří na nižší počet smartphonů, které dokáží pro sebe urvat větší než nezajímavý tržní podíl. Navíc se nemáme na mobily dívat jako na samostatně stojící produkt. Především díky Windows 10 na nás mává jeden velký propojený ekosystém, jehož součástí jsou počítače, mobily, herní konzole, náramky atd.

Nadella potvrdil, že vlastní výroba bude především sloužit jako vzor pro ostatní výrobce. To je také jeden z hlavních účelů Surfacu. Být to tak ale má s prakticky každým dalším hardwarovým produktem. Výrobci mají stavět zařízení podobná Surface Hubu, Hololens atp. Pokud nebudou, bude si svá zařízení Microsoft vyrábět sám. Proto se nemusíme o osud Lumií bát. Aspoň zatím.

Být o krok napřed

Mimochodem, nabídka Start ve Windows 10 má posílit Windows Store. Podle Nadelly tedy nejde o pouhé vrácení osvědčeného konceptu zpět, spíše však o to, že v Osmičkách obchod s aplikacemi nikdo nenašel. O tom bych si dovolil pochybovat. Je nicméně fakt, že Desítky budou aplikace propagovat přímo v nabídce Start, případně také na zamykací obrazovce. Snaha prodat moderní aplikace bude nepochybně výraznější.

Bezplatný upgrade na Windows 10 má rovněž posílit telefony – když bude dost uživatelů na počítačích a tabletech, budou vývojáři motivování dělat aplikace. A protože jsou univerzální, cesta k mobilům bude kratičká. Kam míří první verze Hololens? Navzdory ukázkám ze hraní Minecraftu chce Nadella zasáhnout především firemní segment.

Jak se zdá, Microsoft nechce soupeřit s partnery ani na poli softwaru, jde mu především o to, aby poskytoval dobrou platformu, na které ostatní postaví aplikace. Jestli bude Google vytvářet aplikace pro moderní Windows, avšak jasné není. Nadella by si to přál, ale podle něj je to na internetovém gigantu.

Jak Microsoft posuzuje, který produkt vypustí do světa? Jednoduše by to mělo být něco, co ještě nikdo nemá, případně se pokouší zjednodušit složitý koncept tak, aby se stal trhákem mezi spotřebiteli. Nová strategie patrně nepočítá s obyčejným kopírováním nápadů. Když Microsoft řekl, že chce vyrábět Lumie vše třech kategoriích, nikdo příliš nerozuměl tomu, co má být telefon pro podniky.

MMF24

Jde o to, že zařízení s Windows nabízí pokročilé možnosti správy a zabezpečení. Navíc ve firmě nemusí nikomu vadit, pokud nebudou k dispozici proslulé aplikace bodující u spotřebitelů na jiných platformách. Firemní telefony budou především osazeny firemní edicí Windows 10 Mobile. Nadella sám dnes používá Lumii 830.

Zdroj: ZDNet