Hlavní navigace

Nafoukněte svůj Dropbox zdarma o 5 GB

6. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představovat Dropbox patrně nemusíme, všichni jej jistě dobře znáte. Geniálně jednoduchá (nebo jednoduše geniální?) služba vytěžila z původního nápadu maximum: dva gigabajty prostoru v cloudu můžete plnit z tolika počítačů, na kolik jich nainstalujte klienta. Tento klient pak především pomocí vzdálených serverů vaše data synchronizuje, aniž byste se museli o něco starat. A netrvá to dlouho, když máte oba stroje zapnuté, můžete pozorovat téměř okamžitou reakci. V podstatě nejvíce záleží na rychlostí vaší internetové přípojky.

A o tu půjde v první řadě také v akci, kterou si nyní popíšeme. Statistiky dokazují, že se Dropbox hodí nejlépe k zálohování dokumentů, uživatelé si jej rozhodně neoblíbili jako nějaký sdílecí prostředek na filmy. Tomu ovšem pomáhá politika služby, stačí, abyste soubor nebo celou složku nasdíleli příliš mnoha lidem a váš účet bude velmi rychle pozastaven. Kdepak, takovou zátěž serverů si autoři hlídají a k masovému sdílení služba být zneužita ani pořádně nemůže.

Ne, že byste si nemohli zaplatit dostatečnou kapacitu, koupit lze třeba 50 GB, ale proč byste to dělali, když si se dvěma gigabajty vystačíte? Jak již bylo řečeno, Dropbox nejčastěji stýká útočiště malým souborů, často dokumentům. Statistiky hovoří jasně: valná většina uživatelů už tak dost nízkou kapacitu ani nevyužije. Že ony dva gigabajty zaplní pouze z dvaceti nebo třiceti procent je naprosto běžný stav.

Když ale můžete bez námahy a hlavně bez úplaty dostat ke svému základnímu neplacenému účtu několik gigabajtů prostoru navíc, proč to alespoň nezkusit, že? Že nemá smysl pořizovat si poměrně draze placených 50 GB je jedna věc, ale dočasná akce dokazuje, že ty nejlepší věci jsou zadarmo. A přehlížet je by prostě byla škoda. Jakou lepší motivaci můžete mít?

Získejte zdarma 5 GB prostoru

Dropbox se docela blýsknul. Vzhledem k tomu, že běžně vám bez placení nechá pouze 2 GB prostoru, se nyní o to víc vyniká, jak nečekaně štědře rozhazuje provozovatel služby volnými gigabajty. Uznejte sami, když si přes speciální odkaz (který obsahuje informaci o tom, že vy jste zprostředkovatel) někdo zaregistruje účet, dostanete pouhopouhých 250 MB prostoru navíc. Polepšit si můžete až o 8 GB, celkem tedy můžete zdarma využívat 10 GB.

V systému referencí jsou zvýhodněné placené účty, kde si za každou ulovenou duši připíšete na své konto rovnou 500 MB, přičemž lze postupovat na 16 GB. A studenti s e-mailovou adresou končící na .EDU dostanou zvýhodnění jinak určené placeným účtům i bez poplatku. V současné akci ovšem můžete zdarma obdržet pět bonusových gigabajtů.

Dropbox donedávna fungoval jako prostá složka, kam musíte soubory přesouvat ručně. Jak jsme vás ale již na konci prosince informovali, vývojáři pracují na funkci, která do vašeho účtu naimportuje snímky a videa z kamery nebo výměnného úložiště. Celé to funguje tak, že do počítače vložíte třeba paměťovou kartu a Windows vám standardně nabídnou několik akcí prostřednictvím dialogu automatické spuštění, včetně uploadu dat do cloudu, pokud si nainstalujete Dropbox.

Tip: Dropbox chystá automatické importování a zálohování fotografií

Nyní se vývojáři potřebují ujistit, že tato novinku bude fungovat bez problémů, takže aby k testování nalákali co nejvíce lidí, nabízí rozšíření kapacity až o 5 GB. De facto se ale musíte stát betatestery, protože si budete muset nainstalovat experimentální sestavení Dropboxu. Logicky tím riskujete možné problémy. Kdyby se něco hodně zvrtlo, můžete o svá data dokonce přijít, byť takový případ snad ještě hlášen nebyl. Experimentujete ale vždy na vlastní nebezpečí, na to nezapomeňte.

Automatické přehrávání je nutné

Experimentální sestavení najdete vždy na tomto odkazu: forums.dropbox.com/forum-build.php. V době psaní článku je k dispozici verze 1.3.12 a ta přidává podporu formátů WMV, M4V, MKV, MTS a 3GP v adresáři pojmenovaném DCIM. Funkce přesto není ani zdaleka připravená pro veřejnost, vůbec se neděste, když se vám import nepodaří, protože aplikace vaše fotky nebo videa neuvidí. S některými formáty se kamarádit nemusí, problémem mohou být i dosud nevychytané chyby.

Pakliže jste si experimentální Dropbox stáhli a nainstalovali (po klepnutí na tlačítko Install vše proběhne automaticky, žádná věda to tudíž není), zbývá vám se jen předčit, že máte zapnutou funkci automatické spuštění. V nabídce Start ji vyhledejte například psaním:

Ujistěte se, že máte automatické přehrávání zapnuté. U médií s obrázky můžete dokonce namísto tradičního se dotazování a výběru akcí přímo zapnout import do Dropboxu. Ten bude ale prováděn sám, a proto v podstatě bez vašeho vědomí, což se nemusí pokaždé hodit. Raději tedy nechte povolené obyčejné dotazování.

Jakmile pak vložíte do počítače paměťové médium, vyskočí dialog, který jsme si již ukazovali výše. Zde dostanete možnost vybrat si import fotografií a videí do Dropboxu:

Soubory už nejsou limitovány na 180 MB

Pakliže na paměťovce žádný takový obsah nemáte, tak si nějaké obrázky či videa najděte na pevném disku a na výměnné médium je překopírujte. Jakmile budete mít co importovat, funkci importování do Dropboxu použijte.

Hned za první nahraný soubor dostanete 500 MB! Slušná odměna za jeden obyčejný obrázek, že? Získat další prostor ale už taková sranda není, zde přijde na to, jak schopné připojení si platíte. Další prostor vám bude přidělen zcela spravedlivým systémem: za každých nahraných 500 MB dostanete právě 500 MB. Do cloudu tak můžete nahrát až 4,5 GB fotek, poté se růst zastaví. Když k tomu připočítáte polovinu gigabajtu získanou za odeslání prvního souboru, dostáváte se dohromady na 5 GB.

Pakliže váš osobní Dropbox měl dosud pouze základní 2 GB prostoru (získat 250 MB za nově zaregistrovaného uživatele je těžké, protože potenciální jedinci už většinou zaregistrování jsou), dostanete se až na 7 GB. Jediné úsilí, co musíte vyvinout, je najít výměnné médium, případně jej zaplnit snímky a videem. Mimochodem, když budete do služby nahrávat delší a větší filmy, zjistíte, že limit velikosti souboru byl zrušen. Není problém si do Dropboxu uložit třeba i 700 MB velké video z dovolené.

Pakliže klient na vloženém médiu najde nějaké fotografie či videa, oznámí vám to bublinou nad oznamovací oblastí:

Klepnutím na ni otevřete detailnější pohled:

Pakliže Dropbox kandidáty na upload nenajde, oznámí to jinou bublinou:

O dokončení importu budete opět informováni tradiční cestou:

Dropbox vám pro naimportovaný obsah vytvoří složku Camera Uploads. Hned po uložení prvních snímků klient zahájí odesílání do cloudu. Po prvním souboru odpočítávejte každých 500 MB.

Zrušte rychlostní limit odesílání

Odesílat gigabajty dat bude pro někoho problematické (zdravíme všechny, kdo používají, asymetrickou linku) i tak těch několik hodin za námahu stojí. Ostatně, stačí nechat počítač zapnutý. Z osobních zkušeností vím, že funkce automatického omezování odesílání (ve výchozím stavu je zapnutá) zbytečně zdržuje, a to i ve chvílích, kdy by neměla. V praxi jen zbytečně omezuje a nikdy vám nedovolí využít plný potenciál vašeho připojení. Automatickou brzdu tedy doporučuji vypnout, alespoň dočasně, viz obrázek níže.

CS24

Každé navýšení kapacity vašeho úložiště vám zase oznámí bublina nad oznamovací oblastí. Raději si pospěšte, protože tato zajímavá akce nepoběží věčně. Ještě poznámka na závěr: existující snímky nebudou znovu importovány, a to ani když je vymažete ze složky Camera Uploads. A dále, zdrojové obrázky na paměťovém médiu zůstanou, dokud je ručně nevymažete.

Někteří uživatelé hlásí, že bonusovou kapacitu neobdrželi. Jde o chybu v kódu, které bude během několik dní napravena. Pakliže svých několik bonusových gigabajtů navíc nedostanete ihned, budou vám přiděleny v dohledné době.