Hlavní navigace

Náhrada flash pamětí se blíží: již za 4 roky!

14. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V nepříliš vzdálené budoucnosti můžeme očekávat radikální změnu na poli všech současných flashových produktů: od paměťových karet, flash disků či rovnou SSD. Inovační vítr vane mj. i z moderního Japonska, kde Sharp a Elpida potichu spolupracují na novém úložném zařízení, slibující dnes neuvěřitelné parametry. Jaké jsou?

Vynález s názvem ReRAM je s největší pravděpodobností postaven na bázi memristoru a v důsledku by měl plně nahradit stávající NAND flash. Inovace tkví ve zvýšené přenosové rychlosti, která by měla být 10 000krát vyšší, než na co jsme zvyklí u současných zařízení. I díky ní by mělo být možné stáhnout HD obsah (tj. video ve vysokém rozlišení) během několika málo sekund – za předpokladu, že máte dostatečně rychlou linku. Nedivte se, v Japonsku jsou trochu jinde než my a do několika let možná očekávají běžnou dostupnost tak rychlých přípojek (v řádech GB/s).

Duo výrobců však není jediné, které pracuje na nahrazení staré technologie. Samsung pracuje na PRAM a MRAM, Hewlett-Packard spojil síly s Hynixem za účelem vyrobení čipu také memristorového typu. Ať tak či onak, do čtyř let bychom se měli dočkat hmatatelných finálních produktů: budou konečně dnešní pevné disky plnohodnotně nahrazeny?

Zdroj: The Inquirer