Hlavní navigace

Najděte svou vadnou GeForce

27. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kauza s přehřívajícími se notebookovými GeForce má na nVision podle všeho další nečekaný prvek. V docela hojném počtu tu totiž postávají lidé, kteří vám neustále vnucují leták s nápisem Find the flawed chip, kresbou a webovou adresou. Po dvou dnech byla změněna taktika a letáky jsou nalepovány na občerstvení ve formě tyčinek apod.

   

Nejprve nikdo nevěděl o co se vlastně jedná, jestli si Nvidia nedělá legraci sama ze sebe anebo akci naopak nezaplatila nějaká konkurenční firma, nejpravděpodobnější je ale jiná verze. Nvidia má v Santa Claře už docela velké sídlo a v něm je veliká restaurace pro zaměstnance. Společnost, která pro Nvidii připravuje jídlo se jmenuje Aramark. Její zaměstnanci chtěli založit odbory, Aramark jim to asi nechce umožnit (kdo by chtěl), a tak se obrátili na sdružení Unite Here.

Unite Here má už docela velké zkušenosti s podobnými akcemi a vymyslelo způsob, jak na Aramark vyvinout tlak: přes chlebodárce Aramarku, firmu Nvidia. Ta momentálně čelí nepříjemné kauze, jež začala přiznáním o přehřívajících se některých notebookových GPU a pokračuje spekulacemi vedoucími až k desktopovým GeForce.

Obsah letáku i webovou adresu blogu k němu založenému vidíte na fotkách. Jeho obsah není samozřejmě až tak důležitý, pokud máte asi notebook s problematickou GeForce, tak jej reklamujte u svého prodejce, ten pak u distributora nebo prostě toho, od koho jej má, a teprve na nejvyšší úrovni mezi Dellem, HP nebo případnými dalšími společnostmi a Nvidií by se asi měla situace řešit.

O vadných čipech GeForce se hodně mluví i na nVisionu a Jen-Hsuna Huanga otázky kolem této kauzy doslova pronásledují. Na The Inquirer odpovídá, že neodmítá zodpovědnost a nic netají, že byl naopak první, od koho jste se o problému a vyčlenění 200 milionů dolarů na nápravu dozvěděli. Tvrdí, že je zodpovědná ale nejen Nvidia, ale částečně i OEM výrobci, a tak musí na nápravě spolupracovat. Jako naprosto absurdní označil myšlenku, že by měla Nvidia platit průměrně kolem 200 USD za každý vadný notebook, zvlášť když čipy prodala průměrně kolem 20 USD.

MMF24

Článek na TG Daily jde více do hloubky a obsahuje konkrétnější zjištění kolem materiálu, mnoho z něj jsou samozřejmě domněnky. Zda správné, či nikoliv, není ještě jasné. Ve třetím odstavci zmíněného článku najdete přesně popsané důvody, jejichž vinou může docházet k únavě materiálu vlivem teploty a následnému selhání. Nvidia objednala okamžitě změnu tohoto materiálu a konkrétně tuto domněnku tak v podstatě potvrdila.

Z toho, že ono proklaté "high-lead" dosud používaly i desktopové čipy G84, G86 a G92 (možná i G94), jichž se prodalo kolem 70 milionů, vznikají divoké spekulace o obrovské částce, již by Nvidia musela zaplatit. U desktopových čipů se ale problém kvůli jiným podmínkám zatím neprojevuje. Ale i notebookových GPU s možným výskytem problému je prý kolem 15 milionů a kdyby opravdu měla Nvidia platit 150-200 USD za notebook, škoda by dosáhla rozměru miliard dolarů. Nvidia ale říká, že procento vadných čipů je velice nízké, takže pak by možná mohla unést i ono placení 200 dolarů za vadný notebook.

Autor článku