Hlavní navigace

"Hey Google, najdi moje zařízení" aneb jak najít ztracený telefon

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Ztráta mobilního telefonu určitě nezní jako událost, kterou byste rádi zažívali každý den. Naštěstí žijeme v moderní době, která s těmito nepříjemnostmi počítá, a při ztrátě smartphonu tak existuje řada možností, jak ztracený telefon najít.

Google i Apple mají svá řešení

Služby „najdi moje zařízení“ se už dlouhá léta nacházejí nejen na smartphonech s operačním systémem Google a iOS, ale stejným způsobem můžete najít také ztracené hodinky, sluchátka nebo jinou elektroniku.

Smartphony se systémem Android

U každého Android telefonu je ve výchozím nastavení aktivovaná funkce „najdi moje zařízení“, pokud ji ručně nevypnete. Pokud ztratíte telefon, stačí na jiném zařízení (počítač, jiný telefon, notebook, tablet) v internetovém prohlížeči otevřít adresu android.com/find a přihlásit se pod svým Google účtem.

Po přihlášení uvidíte seznam telefonů, do kterých jste se v poslední době přihlašovali svým Google účtem. Vyberte smartphone, který chcete najít, a vyčkejte na spojení. Pokud vše proběhne v pořádku, uvidíte aktuální informace o telefonu s jeho přibližnou polohou.

Po úspěšném spojení je možné najít ztracený Android telefon funkcí Najdi moje zařízení Po úspěšném spojení je možné najít ztracený Android telefon funkcí Najdi moje zařízení (zdroj: Cnews)

V levé části můžete na dálku prozvonit ztracený telefon (zvuk bude fungovat i při tichém režimu), uzamknout zařízení a odhlásit se z účtu Google nebo jej kompletně vymazat.

Tip: Samsung i Huawei nabízí pro své telefony vlastní verzi funkce „Najdi můj telefon“, která je dostupná na oficiálním webu Samsungu a Huawei Cloudu.

Aby bylo možné tímto způsobem telefon s Androidem najít, uzamknout nebo vymazat, musí splňovat tyto podmínky:

  • musí být zapnutý a přihlášený k účtu Google,
  • musí být připojený k mobilní datové síti nebo k Wi-Fi,
  • musí být viditelný na Google Play a mít aktivované služby určování polohy,
  • musí mít aktivovanou službu Najdi moje zařízení.

Smartphony se systémem iOS

Zařízení od Apple mají při ztrátě k dispozici službu „Najít zařízení“, která funguje podobně jako ta od Googlu. Na webové adrese icloud.com/find se stačí přihlásit svým Apple ID. Pokud využíváte více Apple zařízení, můžete být vyzváni k ověření prostřednictvím kódu zaslaného do jiného důvěryhodného zařízení.

Po ověření se dostanete do přehledu zařízení s aktivní funkcí „Najít zařízení“ a mapou s přibližnou polohou. Tímto způsobem je možné najít nejen ztracený iPhone nebo iPad, ale také chytré hodinky, AirPods nebo dokonce Macbooky či Macy. Pokud u svého zařízení nevidíte polohu a zobrazuje se jako Offline, je možné si nechat zaslat e-mailové upozornění v momentě, kdy bude zařízení znovu připojeno k síti.

Funkce Najít zařízení je dostupná také pro značnou část Apple zařízení Funkce Najít zařízení je dostupná také pro značnou část Apple zařízení (zdroj: Apple)

Samotné rozhraní vám umožňuje prozvonit zařízení na dálku, uzamknout jej a přepnout do režimu ztráty nebo na dálku celé zařízení kompletně smazat.

Je možné najít telefon podle telefonního čísla?

Byť se lokalizace telefonu podle telefonního čísla může zdát jako nejsnazší volba, tato možnost v České republice stejně jako v mnoha dalších zemích není možná. Navíc jde o nelegální činnost a tuto pravomoc nemá bez soudního rozhodnutí ani Policie ČR.

Pokud při pátrání na internetu po ztraceném telefonu narazíte na webovou stránku, která vám po vložení telefonního čísla zdarma nebo za poplatek najde vaše zařízení, stoprocentně se jedná o podvod. V žádném případě nezadávejte do takovýchto typů webů své kontaktní údaje. Zbytečně byste přišli o své peníze nebo dobrovolně odevzdali své údaje neověřeným osobám.

KL24

Vyvarujte se koupě kradeného telefonu

Nikdy nekupujte použitý telefon z bazaru, u kterého si nejste stoprocentně jisti, že není kradený. Nejenže tím podporujete zločince (byť mnohdy nevědomky), ale můžete se také v budoucnu dostat do potíží. Každý smartphone má své unikátní IMEI číslo, skrze které je možné v databázi kradených telefonů spravovanou Policií ČR vyhledat, zda se náhodou nejedná o kradený telefon (samozřejmě za předpokladu, že poškozená osoba krádež telefonu nahlásila).

zdroje: support.apple.com, support.google.com

Byl pro vás článek přínosný?