Hlavní navigace

Nákupní rádce: Který mobilní telefon je nejchytřejší?

4. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Za chytrý telefon (z anglického smart phone) je vlastně dnes považován vesměs jakýkoli mobilní přístroj s vlastním operačním systémem, se kterým se kromě telefonování a posílání zpráv SMS dostaneme na internet a na který je možné díky této skutečnosti instalovat aplikace, pracovat s elektronickou poštou a na němž si zahrajeme hry a přehrajeme většinu multimediálního obsahu (včetně toho internetového).

Smartphony jsou na trhu již nějaký ten pátek a jak je tomu v informačních technologiích dobrým zvykem, vývoj neustále směřuje kupředu a z původních jednodušších mobilů s relativně malými displeji se dnes stále častěji setkáváme s desítkami gigabajtů uživatelské paměti a dvoujádrovými (či dokonce čtyřjádrovými) procesory v kombinaci s kvalitními a často velkými displeji s vysokým rozlišením.

Která platforma je ta správná aneb Symbian nechceme

Jedním z relativně klíčových parametrů výběru je použitá platforma, neboli operační systém, který do velké míry předurčuje zejména způsob využití, budoucí portfolio aplikací a potažmo funkce a vlastnosti. Hned na začátek je dobré zmínit, že vývoj donedávna poměrně populárního systému Symbian byl již ze strany Nokie prakticky ukončen. To je také důvod, proč telefony se Symbianem v našem přehledu neuvádíme a jako platformu pro nový chytrý mobil (byť třeba levnější) jej moc nedoporučujeme.

Nákupní rádce: Smartphony

 

Ze statistik prvního čtvrtletí tohoto roku vyplývá, že největší procento pomyslného koláče si ukrojil Google se svým systémem Android. Drží tak aktuálně úctyhodných 59 procent ze všech letos prodaných telefonů a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mela čísla v nejbližší době nějak výrazně měnit. To pro nás může znamenat mimo jiné slušné množství aplikací v Android Marketu (Google Play) a odpovídající podporu ze strany výrobců softwaru. Je ovšem nutné mít na paměti, že ne všechny přístroje disponují poslední verzí operačního systému a současně ne všechny modely je možné na poslední verzi aktualizovat.

Druhým nejčastějším systémem je Apple iOS, který si stále získává své uživatele, a neměli bychom na něj tudíž zapomínat jako taktéž rozšířenou alternativu. Největší komfort nám tato platforma nabídne v kombinaci s dalšími produkty od Apple, nicméně i přesto se jedná o solidní přístroje. Drobnou nevýhodou je ovšem o něco vyšší pořizovací cena v porovnání s konkurencí, a případný nákup této značky je tedy na vašem zvážení. Určitou roli může hrát také uzavřený (kontrolovaný) market, na druhou stranu vyvážený nižším rizikem zavirování telefonu a nefunkčních či jinak nekompatibilních aplikací.

Korporátní sféra, Windows Phone 7.5 Mango

Poslední dvě místa v našem přehledu platforem patří BlackBerry a operačnímu systému Windows Phone. Oba systémy mají svá specifika, ať už co se týče aplikací, tak podpory ze strany korporátních nástrojů a řešení. Ze statistického hlediska je na tom o něco lépe BlackBerry s 9,7 procenty, poslední příčku zatím aktuálně drží Windows Phone, jehož telefonů se prodalo 3,3 procenta z celkového objemu. Vzhledem k charakteru obou systému je spíše řadíme do kategorie firemních přístrojů, a pokud si dotyčný telefon vybíráte, raději si dopředu ověřte, že vám na něm budou fungovat všechny požadované funkce a aplikace.

Za speciální zmínku přece jen stojí nový operační systém Windows Phone 7.5 s kódovým označením Mango. Společnost Microsoft nedávno uzavřela důležité partnerství se společností Nokia, což fakticky vede k nahrazení výše zmiňovaného Symbianu tímto systémem. Do budoucna lze tedy pravděpodobně očekávat navýšení tržního podílu této platformy, a pokud patříte mezi příznivce Microsoftu a využíváte převážně jejich produkty, mohlo by se vzhledem k této skutečnosti jednat o velmi dobrou volbu.

Parametry a podle čeho dále vybírat

Nechme chvíli stranou operační systémy a pojďme se podívat na tabulku vybraných přístrojů (tu najdete na další straně).  Je jich skutečně velké množství a důležitou roli při výběru bude hrát především výkon, velikost uživatelské paměti a v neposlední řadě také velikost a typ displeje (plus jemu odpovídající rozlišení). Pravdou zůstává, že spolu s vyššími výkony a tudíž lepšími parametry roste více či méně přímo úměrně cena daného mobilu a je tedy na preferencích a možnostech každého z vás, co bude hrát v konečném výběru tu nejdůležitější roli.

Nákupní rádce: Smartphony

 

Vesměs samozřejmostí jsou u naprosté většiny modelů kapacitní dotykové displeje, sloty pro paměťové karty, bezdrátové technologie (Wi-Fi, Bluetooth), GPS modul a podobně. Některé levnější modely ovšem nemusí disponovat nejnovějšími verzemi protokolů a datových technologií. Proto je nutné si tyto informace důkladně před nákupem prověřit, aby se předešlo následnému překvapení a zklamání.

Jedním z mála parametrů, na který jsme v hodnocení nebrali ohled, je kapacita baterie. To je poměrně zapeklitá záležitost, jelikož chytré telefony nejsou primárně koncipovány pro dlouhou výdrž. Počítejte vždy raději s nižší dobou pohotovosti, v závislosti na množství internetově aktivních aplikací a využití přístrojů se frekvence dobíjení v naprosté většině případů pohybuje okolo jednoho až dvou dní.

Nakonec jsme se pokusili zvolit šest nejzajímavějších kusů napříč aktuálně nabízenými přístroji. Ke každému mobilu naleznete krátký komentář, základní vlastnosti a průměrnou cenu telefonu (aktuální k datu uzávěrky tohoto čísla).

Nový král smartphonů?

V červnu přišel konečně do prodeje dlouho očekávaný model Samsung Galaxy S III, který se měl stát novým králem smartphonů s Androidem. Mezi vybranými tipy ho nenajdete, již brzy ale nabídneme podrobnou recenzi. První pohled s fotogalerií zatím zde: Samsung Galaxy S III: Pětipalcová bestie se čtyřjádrem.

 

Která mobilní platforma je ta správná?

Výběr šesti smartphonů

ZTE Blade II

V našich končinách je ZTE nepříliš známý výrobce. Tento předsudek ale nechme stranou. Jde pravděpodobně o jeden z nejlepších modelů v poměru cena/výkon. Drobnou nevýhodou je snad jen menší uživatelská paměť, která lze navýšit microSD kartou až na 32 GB.

Parametry
displej 3,5" (800 × 480 px)
procesor 1 GHz
uživatelská paměť 512 MB
fotoaparát 5 Mpx
operační systém Android 4.0 ICS

 

Graf ceny produktu ZTE Blade II poskytuje server Heureka.cz

 

Huawei Honor

Dobrou výbavu za rozumnou cenu nabízí Huawei u svého modelu Honor. Pochlubí se rychlým procesorem a opravdu velkým 4" displejem v kombinaci s 8MPx fotoaparátem a uživatelskou pamětí 4 GB, opět rozšiřitelnou o microSD kartu.

Parametry
displej 4" (854 × 480 px)
procesor 1,4 GHz
uživatelská paměť 4 GB
fotoaparát 8 Mpx
operační systém Android 2.3

 

Graf ceny produktu HUAWEI U8860 Honor poskytuje server Heureka.cz

Samsung Galaxy Nexus

Bývalý androidí král má stále co nabídnout. Vyniká skvělými parametry, čistým systémem (bez nástaveb výrobců) a obrovským Super AMOLED displejem. Na rozdíl od nejnovějších super modelů už se ale dá sehnat za rozumnější cenu.
Parametry
displej 4,65" (1 280 × 720 px)
procesor 1,2 GHz (dvoujádrový)
uživatelská paměť 16 GB
fotoaparát 5 Mpx
operační systém Android 4.0 ICS
Nokia Lumia 800

Mezi modely s operačním systémem Windows Phone 7.5 vyniká model Lumia 800 od finského výrobce Nokia. Telefon se skládá prakticky z jednoho kusu kvalitního plastu, je velmi svižný a dobře použitelný nejen se službami Microsoft.
Parametry
displej 3,7" (800 × 480 px)
procesor 1,4 GHz
uživatelská paměť 16 GB
fotoaparát 8 Mpx
operační systém Windows Phone 7.5 Mango

Graf ceny produktu Nokia Lumia 800 16GB poskytuje server Heureka.cz

CS24

Apple iPhone 4S

Pro fanoušky produktů Apple jsme vybrali nejnovější iPhone 4S ve verzi s 16 GB uživatelské paměti. Telefon kromě aktuálního systému iOS 5.1 nabídne charakteristický Retina displej, dvoujádrový procesor Apple A5, fotoaparát s rozlišením 8 Mpx a asistentku Siri.
Parametry
displej 3,5" (960 × 640 px)
procesor 1 GHz (dvoujádrový)
uživatelská paměť 16 GB
fotoaparát 8 Mpx
operační systém iOS 5.1

Graf ceny produktu Apple iPhone 4S 16GB poskytuje server Heureka.cz

HTC One X

Pravděpodobně nejvýkonnější chytrý telefon současnosti je podle některých také telefon nejlepší. Model v sobě integruje čtyřjádrový procesor o frekvenci 1,5 GHz a 32 GB uživatelské paměti v kombinaci s obrovským displejem. Podrobnosti najdete v recenzi v minulém čísle Extra PC.
Parametry
displej 4,7" (1 280 × 720 px)
procesor 1,5 GHz (čtyřjádrový)
uživatelská paměť 32 GB
fotoaparát 8 Mpx
operační systém Android 4.0 ICS

Graf ceny produktu HTC One X poskytuje server Heureka.cz