Hlavní navigace

Nastavení jednotného pozadí plochy pro všechny uživatele

27. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nastavení jednotného pozadí plochy je praktické například u počítače, který je umístěn ve školní počítačové učebně nebo ve firmě a využívá ho více osob v rámci několika uživatelských účtů. Snadno tak díky tomu můžete na ploše zobrazovat logo nebo konkrétní grafiku. Windows 7 také umožňují zakázat uživatelům svévolnou změnu pozadí.

Pro následující nastavení je potřeba být přihlášen jako uživatel s administrátorskými právy. Lze ho také aplikovat pouze v edicích Professional, Enterprise a Ultimate. V nižších edicích se není možné spustit Editor zásad skupiny.

Klíčem k úspěchu je administrátorský nástroj Editor místních zásad skupiny, který je běžně ve firemním prostředí využíván k omezování práv jednotlivých počítačů a uživatelů. Spustíte ho tak, že do vyhledávacího pole nabídky Start zadáte řetězec zásady skupiny a klepnete na nalezenou položku Upravit zásady skupiny. Nebo stiskněte Win+R, do políčka zadejte řetězec gpedit.msc a klepnete na tlačítko OK.

V levé části přejděte v části Konfigurace uživatele na Šablony pro správu | Plocha | Plocha. V pravé části se nachází položka Tapeta plochy.

Klepněte na ni pravým tlačítkem a zvolte Upravit. Přepněte přepínač z položky Není nakonfigurováno na položku Povoleno. Do řádku premovaného Název tapety pak vložte přímou cestu k obrázku, který se bude zobrazovat všem uživatelům na ploše. Z rozbalovací nabídky Styl tapety pak zvolte příslušnou položku podle toho, jak má být obrázek umístěn, tedy na střed, vedle sebe nebo zda má být rovnoměrně roztáhnut. Nastavení potvrďte klepnutím na tlačítko OK.

Pamatujte, že obrázek musí být ve formátu JPG nebo BMP. Pokud zadáte cestu k obrázku, který neexistuje, zobrazí se prázdné pozadí.

Nyní v Editoru místních zásad skupiny v levé části přejděte na Konfigurace uživatele | Šablony pro správu | Ovládací panely | Přizpůsobení. V pravé části pak vyhledejte položku Zabránit změnám pozadí plochy, klepněte na ni pravým tlačítkem a z nabídky zvolte příkaz Upravit. V novém okně pak opět přepněte přepínač na položku Povoleno a potvrďte klepnutím na OK.

CS24

Pro aplikaci nastavení je potřeba restartovat počítač. Uživatelé poté nebudou moci měnit pozadí plochy. Pokud v prohlížeči klepnou pravým tlačítkem na obrázek na webu, nebude fungovat příkaz pro jeho přímé nastavení jako tapety plochy. Stejně tak nebude aktivní příkaz pro nastavení obrázku uloženém na disku jako pozadí po otevření kontextové nabídky. Neaktivní bude také možnost nastavení pozadí v panelu Individuální nastavení.