Hlavní navigace

Nástupce Atomu: Medfield

8. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ultramobilní procesory Intelu, které zatím reprezentuje jediný Atom, projde podobným procesem vývoje, jako CPU určené do desktopu a klasických notebooků. Již ve třetím kvartálu roku 2009 by měl být vydán první zástupce nové architektury „Lincroft“, jádro Pineview. To bude stále vyráběno 45nm postupem, ale do procesoru bude integrován i řadič pamětí a jednoduché grafické jádro, pro komunikaci se zbytkem systému bude sloužit sběrnice DMI (tu budou používat i Core i7 na platformě LGA1156).

Proč vlastně mluvím o Pineview, když v nadpise slibuji nejčerstvější informace o čipu jménem Medfield? To proto, že Medfield je přímým pokračovatelem Pineview. Zřejmě nejdůležitější inovací bude přechod na 32nm výrobu, do procesoru se ale dále přesune I/O logika (tím se většinou myslí řadiče nějaké „pevné“ paměti a externích rozhraní jako USB – u Pineview bude tyto funkce zajišťovat „jižní můstek“ Langwell, jak ilustruje obrázek výše) a funkce pro přehrávání HD videa. Spíše než současnému Atomu se tak Medfield bude podobat čipům jako je například Nvidia Tegra, která však používá procesor ARM.

MMF24

Pro oba zástupce architektury Lincroft platí, že budou nabízeny v jednojádrové i dvoujádrové variantě a že integrované grafické jádro (spekuluje se, že by zde Intel mohl využít technologie od PowerVR) bude využíváno pouze v handheldových zařízeních, zatímco netbooky a nettopy (levné desktopové počítače s Atomem určené primárně pro prohlížení webových stránek) by používaly klasický čipset s výkonnějším grafickým akcelerátorem.

Zdroj: DailyTech, Cnet

Autor článku