Hlavní navigace

Naučte se žít s Windows 8: odhalujeme podstatu a okolnosti vzniku

14. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pakliže vám dosud pod stolem stál úplně normální počítač, nebo třeba docela běžný notebook naopak tiše seděl na stole, byli jste naučeni na jistý styl ovládání takového všemocného zařízení. Počítač vám pomůže prakticky s čímkoli. Jeho prostřednictvím si ráno přečtete důležité zprávy, podíváte se na zajímavá videa na YouTube, následně pomocí kancelářského softwaru odvedete kus práce.

Na závěr dne se pomocí stejného stroje nakonec ještě zrelaxujete u nějaké hry. Pracovní věci záleží na náplni vašeho povolání. Nemusíte nutně celý den zapisovat data do Excelu nebo tvořit barevné presentace. Zrovna tak můžete strávit den editací snímků ve Photoshopu, případně stříháním filmů. Vývojáři budou na svém stroji psát weby nebo produkovat užitečné aplikace.

 

Pevně věřím, že jakožto uživatelům osobních počítačů s Windows vám tyto činnosti nebudou neznámé. Sami jistě aspoň některé z nich vykonáváte, a proto víte, že tyto stroje zvládnou v podstatě cokoli a jejich pomoc je neocenitelná. Potřebuje však každý doma mašinu, která ve špičce spotřebuje pomalu tolik elektřiny, co pračka? Nikoli. I proto se koncept tabletu jako ultramobilního počítače skutečně ujal.

Tablet sice nemá tak velkou obrazovku, kterou si obvykle připojujeme ke stolním sestavám, avšak o to lépe poslouží jako osobní asistent, kterého můžete nosit všude s sebou. Mnohem lépe se s ním manévruje. Bedna pod stolem své stanoviště neopouští skoro nikdy.

Požadavky na mobilitu

Notebooky sice nedobrovolně zažívají všemožné akrobatické kousky, na nerozum majitelů ovšem následně doplácí především pevné disky, jimž se dělá nevolno. Protože se jedná o relativně lehké přístroje, člověk by je chtěl s sebou nosit do postele, do koupelny a na usedal by s nimi pohovku. Až tablet ale představuje skutečně lehké a vysoce mobilní zařízení, kterému navíc akrobacie problémy nedělá. Jeho komponenty ji vydrží.

Protože se tolik nezahřívají, nevadí jim ani pobyt v peřinách, jimiž v případě notebooků nezřídka zakryjeme výdechy teplého vzduchu. Není všechno o hmotnosti a rozměrech. Tablety na rozdíl od notebooků patří mezi přístroje, které od přírody disponují dotekovou obrazovkou. Nikdo při vývoji tabletu ani na chvíli nepomyslel, že by se snad uživatelé měli stresovat s připojováním myší a klávesnic.

Dotekové prvky, které pro PC nejsou charakteristické, ve Windows 8 budete vídat často
Dotekové prvky, které pro PC nejsou charakteristické, ve Windows 8 budete vídat často

Microsoft s tablety experimentoval mj. v době, kdy Apple spíše skomíral. Problém byl tehdy v technologii, která jednoduše nebyla tak daleko jako ta dnešní. Ostatně, i notebooky se dříve potýkaly s přerostlými komponenty, nevhodnými akumulátory atp. Jenže teď žijeme v době, kdy i chytré mobilní telefony obsahují vícejádrové procesory. Samsung se nebál osadit osmijádrovou bestií svůj model Galaxy S4. Výkon tedy zařízením podobné velikosti nechybí ani zdaleka.

Nevhodné kombinace softwaru a hardwaru

V době, kdy na trh uvedl Windows XP, experimentoval Microsoft s tablety. Opět neúspěšně. Ikspéčka byla a vždycky budou striktně desktopovým systémem s ovládáním, kde bez myši bude zažívat jedině nekonečný pocit frustrace. Tablety a počítače s dotekovými obrazovkami malinko vystrčily růžky rovněž v době Windows 7, přestože však Sedmičky ušly kus cesty a dotekové obrazovky podporovaly, ovládání se k lepšímu neposunulo. Změna přichází až s Windows 8.

Není pravda, že by společnost zahodila celé známé prostředí. Chytila se ale zajímavé myšlenky, kdy se chce zavděčit všem. Operační systém proto obsahuje standardní režim pracovní plochy, jak ho známé z dřívějška, ovšem s několika dobrými vylepšeními. (O nich později.) K tomu vás bude vždy provázet primárně dotekové rozhraní Metro, které je s Windows 8 úzce svázáno. Abyste pochopili, jak funguje symbióza mezi dvěma rozhraními, museli byste se stát majiteli hybridního počítače.

Někdy krok k dotekovému stylu ovládání nemá vliv na ovládání myší
Někdy krok k dotekovému stylu ovládání nemá vliv na ovládání myší

Notebook s odnímatelnou obrazovkou (či spíše tablet s možností připojení klávesnice?) dobře reprezentuje vlnu novinek, na které jsme dosud zvyklí nebyli. Výkonný počítač neměl nikdy obrazovku dotekovou, natož pak odnímatelnou. Sloužil k práci. Na druhé straně jsme tablety považovali za pouhé doplňky, které nám poslouží dobře ke konzumaci obsahu, nikoli k jeho tvorbě. Dva oddělené světy se ale Microsoft rozhodl spojit dohromady. Když překonáte počáteční šok, myšlenku chtě nechtě oceníte.

Silný počítač, mobilní tablet

Jak může vypadat hybridní počítač, výborně ukazuje Surface z redmondských dílen. Microsoft jej částečně vyrobil právě proto, aby také ostatním producentům stolních sestav a notebooků ukázal, jak vlastně může vypadat zajímavé a neotřelé zařízení. Odnímatelná obrazovka je vlastně nadstandardně vybavený tablet i s konektory USB. S ním můžete dělat všechno to, co s iPadem.

Až na to, že v okamžiku, kdy potřebujete např. napsat delší kus textu, k němu připojíte normální klávesnici. V tu chvíli dostáváte sílu notebooku. Přirozeně se všemi jeho výhodami i nevýhodami. Když se dáte do pohybu, klávesnice se snadno zbavíte. V ten moment lze psát aspoň na softwarové klávesnici, což se hodí pouze pro občasné zadávání textu. Máte však v rukou lehké dotekové zařízení, po jehož obrazovce můžete s vysokým uspokojením a úsměvem na rtech patlat prstem.

Úvodní obrazovka sice jako nabídka Start nevypadá, funguje však dost podobně
Úvodní obrazovka sice jako nabídka Start nevypadá, funguje však dost podobně

Nad čím ale uživatelé často nepřemýšlí, je fakt, že se zařízením s Windows 8 získají na svou stranu sílu desktopu a jeho bohatého ekosystému. V něm můžete provozovat Photoshop, Word nebo jiná náročnější a na funkce bohaté nástroje. Apple vám s iPadem nic podobného neumožní. Microsoft otevřel bránu multifunkčním přístrojům. Při nenáročném nenáročném používání představují tablet, když od nich ale budete chtít víc, transformují se do plnohodnotného počítače.

Desktop s prvky tabletu

Zapojíte myš s klávesnicí a pak teprve začne pořádná zábava. Bez podpory ze strany softwaru by ale nebylo možné takové zařízení nikdy vyrobit. To je důvod proč si Windows 8 zaslouží bobříka odvahy. Objevila dosud neprobádané území a díky kombinaci dvou prostředí se jeví jako ideální operační systém pro použití v jakékoli situaci na jakékoli sestavě. Asi vám došlo, že kombinace obou prostředí je kompromisem.

Microsoft nám lhal, když o svém produktu tvrdil, že v souvislosti s ním nepřistoupí na žádné kompromisy. Osmičky už z dálky vypadají jako jeden velký kompromis. Není to jen zdání a podporuje to také fakt, že Microsoft nenapadlo uživatelům dovolit ovlivnit nastavení. Nemůžete se proto zbavit dotekového prostředí, přestože jste vlastníky obyčejného počítače bez dotekové obrazovky.

Nové se snoubí se starým, starší Windows jistě poznáte i ve vyhledávání
Nové se snoubí se starým, starší Windows jistě poznáte i ve vyhledávání

S tím se budete muset smířit. Nejzásadnější změna oproti Windows 7 je tedy v tom, že po zapnutí počítače na vás budou zostra koukat dlaždice. Nenechte se jejich ostrými rysy vyděsit, klepat na ně myší není o nic těžší než klepat na ikony na ploše. Oproti nim vám ale dlaždice budou ukazovat užitečné informace, což s přehledem ospravedlní prostor, který zabírají. Klasické ikony byly statické, dlaždice vám ale vždy ukáží, jaké je počasí nebo od koho vám zrovna přišel e‑mail.

Doteková nabídka Start

Hysterie z neznámého prostředí není na místě. Pouze se srovnejte faktem, že se nabídka Start v původní podobně odebrala na věčnost. Microsoft se rozhodl, že ji nahradí dlaždicemi. Přerod nabídky vyhlíží na pohled drasticky, jenže ve skutečnosti se o tak velký skok z hlediska fungování nejedná. I v této nabídce psaním začnete hledat programy podle názvu, stejně tak můžete zobrazit všechny nainstalované programy. Změnil se především vzhled.

Vše je upravené tak, abyste se v prostředí mohli pohybovat i za pomoci přirozeného ovladače, tedy vlastního prstu. Jedna z prvních věcí, která upoutá vaši pozornost, bude chybějící tlačítko Start. Microsoft ho šikovně skryl do levého dolního rohu obrazovky, kam musíte myší poctivě zajet. Proč? Tablety a hybridní stroje jsou vybaveny tlačítkem pro přechod na domovskou obrazovku, jejíž úlohu plní novodobá nabídka Start.

Windows zůstávají Windows, důvěrně známé prostředí pro pokročilé se nikam nechystá
Windows zůstávají Windows, důvěrně známé prostředí pro pokročilé se nikam nechystá

MMF24

Nebí tedy třeba funkci duplikovat. Windows kvůli dotekovým displejům ztratila jeden ze svých symbolů. Dualita prostředí vás bude zpočátku vyvádět z míry skoro pořád. Ostatně, Windows 8 jsou skutečně hybridním operačním systémem.

Příště se již naplno vrhneme do prozkoumávání principů dotekového rozhraní a skrytých ovládacích prvků. Poznejte s naším seriálem, jaké úskalí budete při přechodu z Windows 7 překonávat.