Hlavní navigace

Navigaci Here od Nokie zřejmě koupí německé automobilky BMW, Audi a Mercedes

22. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všichni ostatní zájemci odstoupili, nokiáckou mapovou divizi Here pohltí skupina německých automobilek BMW, Mercedes-Benz (patřící koncernu Daimler AG) a Audi (koncern Volkswagen Group). Tak to alespoň tvrdí zdroje deníku Bloomberg.

Oznámení o dohodnutém obchodu by mělo přijít v průběhu příštího týdne. Cena akvizice by se měla pohybovat kolem 2,5 miliardy eur, Nokia údajně požadovala o miliardu více. Tak jako tak na obchodu ztratí. Když v roce 2008 koupila společnost Navteq (dnešní Here), tak za ní zaplatila 5,7 miliardy eur. Mapy přitom vydělávaly jen desítky milionů ročně.

Takhle vypadá HD mapa Here
Takhle vypadá HD mapa Here

Proč do obchodu jdou společně největší němečtí konkurenti? Zřejmě chtějí bojovat proti Googlu a jeho technologiím. Ten tvoří vlastní celosvětové mapy a také systémy umělé inteligence pro automatické řízení. Na tom pracují i Audi a spolů, ale potřebují k tomu pomoc. A právě Here tvoří tzv. HD mapy, které jsou přesnější a uzpůsobené pro autonomní vozy. Here také v současnosti dodává asi 80 % navigačních systémů instalovaných v autech v Evropě a Severní Americe.

 

CS24

Jakmile k obchodu dojde, jediným výrazným byznysem Nokie se stanou síťové technologie. V současnosti kupuje konkurenční Alcatel-Lucent za 15,6 miliardy eur. Dříve převzala druhou polovinu firmy Nokia Siemens Networks. Připravují se 5G sítě a Nokia chce být u toho. Kromě sítí ale rozjíždí ještě malé byznysy. Bude navrhovat a licencovat tablety, mobily a údajně také chystá brýle pro virtuální realitu.

Zdroj: Bloomberg