Hlavní navigace

Návod: přeneste si Office 2010 kamkoliv - na flashce

4. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

K celé akci nepotřebujete nic jiného, než rychlý flashdisk nebo paměťovou kartu s nějakými 500 MB volného místa. Rychlost je důležitá, protože aplikace se bude startovat přímo z přenosného zařízení, nikoliv z disku. Podle mých zkušeností stačí flash s rychlostí čtení okolo 20 MB/s a rychlostí zápisu okolo 10 MB/s. Office 2010 Starter budou z přenosného disku nebo karty fungovat úplně stejně, jako na původním počítači, nečekají vás žádná omezení.

Jakmile máte na přenosné zařízení Office nakopírován, můžete USB disk připojit k jinému počítači a spustit aplikace systému Office Starter bez ohledu na to, zda je v počítači nainstalován systém Microsoft Office. Po odpojení zařízení je systém Office Starter z počítače odebrán a nebudete jej moci spustit. Po celou dobu, co Office poběží, musí být flash nebo karta připojena, jinak Office „spadnou“ bez uložení nastavení a aktuálního dokumentu.

Poznámka: Tato funkce běží jen na Vistě se Service Packem 1 nebo Windows 7. Windows XP podporovány nejsou.

Instalace

Po vložení přenosného zařízení do počítače máte dvě možnosti. Pokud máte spuštěnou aplikaci Excel Starter nebo Word Starter, klepněte na kartu Soubor a potom na možnosti Nápověda a Mobilní použití systému Office. Pokud ani jednu z těchto aplikací spuštěnou nemáte, jděte do nabídky Start a postupně klepněte na volby Všechny programy | Microsoft Office Starter | Nástroje systému Microsoft Office 2010 a potom na příkaz Správce zařízení Microsoft Office Starter Na cestu.

Po odklepnutí tlačítka Spustit stáhne průvodce potřebné soubory z internetu a v dalším kroku si ze seznamu zvolíte jedno z dostupných mobilních zařízení. Pozor, nejsou podporovány přenosné pevné disky, takže nabídka možností, kam instalovat systém, je v tomto poněkud omezující a skutečně potřebujete flash nebo kartu. Po potvrzení volby bude provedena instalace Office na přenosné zařízení, což trvá v závislosti na jeho rychlosti desítky sekund až minut.

Používání

Po úspěšné instalaci vložte flashdisk nebo paměťovou kartu do počítače, v němž chcete Office 2010 spustit. V kořenové složce vyberte soubor Office 2010, zobrazí se jednoduchý dialog, z něhož si vyberete spuštění Wordu nebo Excelu. Poté se spustí krátká instalace trvající deset dvacet sekund, záleží na rychlosti vloženého flashdisku nebo karty. Následně odklepněte přijetí licenční smlouvy, zvolte, zda chcete instalovat aktualizace a konečně zvolte, zda budete jako primární chtít využívat pro ukládání dokumentů soubory Office 2010 (volba Otevřené formáty Office Open XML) nebo otevřené dokumenty OpenOffice (Otevřené formáty OpenDocument).

KL24

Poté už naběhne Word nebo Excel, podle toho, co jste zvolili. Základní aplikace Office 2010 zůstává spuštěná a můžete ji tlačítkem „ד minimalizovat do pravé části hlavního panelu mezi ostatní ikony. Tam zůstane „viset“ do doby, než vytáhnete přenosné zařízení z počítače. Zde si jen musíte dát pozor, abyste nevytáhli omylem flashdisk nebo kartu dříve, než ukončíte Office a uložíte soubory, jinak o ně přijdete. Office 2010 nemohou běžet, pokud v počítači není flash nebo karta vložena.

Tip: Používáte-li zařízení k ukládání souborů, ponechejte alespoň pět megabajtů volného místa pro uložení nastavení systému Office Starter. Tato nastavení zahrnují osobní preference, například vlastní slovník a barevné schéma. Maximální možné volné místo ponechejte také pro příjem aktualizací na pozadí pro zařízení Office Starter Na cestu, které jsou stahovány z internetu.

Byl pro vás článek přínosný?