Hlavní navigace

Návrat do reality: Jak úspěšně jsme na Cnews odhadli průběh letošního roku?

29. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple a Google

Kupodivu nám spousta střípků a předpovědí vyšla. Někdy přesně, někdy s jinými aktéry. Ale hybateli technologií byly firmy, od kterých jsme to čekali.

Původní článek: Víme, co se letos stane (předpověď pro rok 2011)

Standardním řezem budou opsány odstavce s předpověďmi, kurzívou realita.

Apple

Apple v průběhu roku koupí další společnosti zabývající se výrobou polovodičů. P.A. Semi a Intrinsity byly jen střípky, letos přijde něco velkého. Velkou budoucnost vidím v platformě Nvidia Tegra 2 a Cupertinští toho můžou využít. Vzhledem k ostatním hráčům na trhu je Nvidia poměrně levná (tržní hodnota 9 miliard dolarů). A protože Apple disponuje kapitálem okolo 50 miliard, zbyde akcionářům Nvidie i na nějaký bakšiš.

Utrácelo se méně. Nvidia si udržela samostatnost, hodnota ale klesla přibližně o miliardu. Tegra 2 byla letos velkým hitem, ale Apple si vystačit se svými procesory A4/A5, jež si nechává vyrábět u Samsungu. Velkým obchodem byl nákup C3 Technologies (3D mapy, asi 250 mil. USD). Nedávno se provalilo, že za půl miliardy koupil Apple izraelského producenta flash pamětí Anobit. Takže do polovodičů se přece jen investovalo.

Brzy bude oznámen iPad 2, v dubnu by se měl dostat na trh. Apple si zřejmě nedovolí žádný výstřelek a opět se dočkáme 10" úhlopříčky s rozlišením 1024 × 768 px. Rozdíl bude v designu. Tvar bude více připomínat iPhone 4, bude tenčí, lehčí s užším rámečkem kolem displeje a dostane už konečně 1 GB RAM. Dočkáme se dvoujádrového procesoru ARM Cortex-A9 (třeba Tegra 2). Apple nasadí kameru pro videohovory (zadní foťák by překvapil).

iPad byl oznámen a začal se prodávat o měsíc dříve, v březnu. Tvar tabletu zůstal zachován (ale je o půl centimetru tenčí), úhlopříčka a rozlišení také. Paměti nakonec bylo jen 512 MB, dvoujádrový procesor Apple A5 ale představen byl. A kromě přední kamerky dostal iPad 2 i zadní.

Na konci června se objeví iPhone 5. Nemůžeme čekat žádný velký pokrok, ostatně po iPhonu 4 už není příliš prostoru, kam jít. Také čekáme dvoujádrový procesor s nižší frekvencí, lepší optiku foťáku, jiný návrh antény, ale jinak bude vypadat stejně jako současný model. Hned z počátku bude i v bílé variantě (iPhone 4 se toho už asi nedočká) a možná už přijde i 64GB verze.

Nový iPhone se zdržel, dorazil až v půlce října. Nejmenuje se iPhone 5, nýbrž iPhone 4S. Jinak nám předpověď vyšla až ošklivě přesně. Má dvoujádrový procesor s nižší frekvencí, lepší optiku, jinou anténu a vypadá stejně jako iPhone 4. Přišla i 64GB verze. Nakonec se začal prodávat iPhone 4 v bílé variantě, bílé iPhone 4S byl dostupné hned od začátku.

iOS 5 obecně přinese možnost příjmu AV streamu z počítačů a jiných zařízení, resp. bude fungovat obousměrně. Z Macu na iPhone a z iPhonu na Apple TV. Díky novým čipům samozřejmě v 1080p. Vyšší výkon a delší výdrž budou zařízení s iOS ještě více formovat jako herní konzole.

iOS 5 přinesl bezdrátové streamování zrcadleného obrazu (AirPlay) z iPhonu 4S a iPadu 2 na Apple TV. Opačným směrem to zatím nejde. Nový čip Apple A5 si poradí s 1080p a přinesl i vyšší výkon. O lepší výdrži ale můžeme mluvit maximálně v případě iPadu 2, nový iPhone je na tom hůře.

V září se ukáže nová řada iPodů. Apple ukončí vývoj Shufflu i Classicu. Zato Nano dostane Wi-Fi a iTunes už bude možné bezdrátově synchronizovat. Aby se neřeklo, že novinek je málo, Apple konečně uvede streamovací službu, takže písničky budou uložené v cloudu. Ale s nějakým háčkem, aby si to nežádalo příliš velkou spotřebu. Plnohodnotné iTunes v Česku stále nebudou.

Nová řada přišla v říjnu. Apple už opravdu nepřinesl nový iPod Shufflu ani Classic. Vylepšení modelů Nano a Touch byla jen kosmetická, s Wi-Fi se dodává jen Touch. Ale iTunes je opravdu konečně bezdrátový, k synchronizaci není třeba USB, iPod může být v jiné místnosti. Streamovací služba chybí, ale v zamýšlené podobě ji dnes nabízí Google (Music). Plnohodnotné iTunes v Česku stále není, v katalogu chybí seriály a televizní tvorba. Nicméně Apple u nás spustil iTunes Store s nabídkou hudby, filmů a knih, což je více, než jsme doufali.

Google

Chrome OS bude v první verzi propadák. Sice ukáže budoucnost a možnou symbiózu desktopu a cloudu, ale ve firmách, které nově přecházejí na Windows 7, se neuchytí. Domácí uživatele také příliš nepřesvědčí, naopak z nových funkcí může těžit prohlížeč Chrome. Tomu popularita roste jako v nejlepších dobách Firefoxu. Výrobci budou opatrní, Acer se Samsungem uvedou maximálně po jednom modelu „na zkoušku“.

Systém Chrome OS se stal propadákem, ještě pro něj nenastal ten správný čas. Samsung a Acer opravdu uvedli po jednom Chromebooku, ale další jsou zatím ve hvězdách. Naopak nejlepší rok zažil prohlížeč Chrome, v mnoha statistikách vystoupil ze stínu Firefoxu a IE a stal se prvním nebo druhým nejpoužívanějším browserem světa.

Firma bude dále kupovat menší firmičky a startupy, protože chytrých hlav je v Mountain View stále málo.

Dosud víme o 26 akvizicích (zatím rekord). A nebyly to jen milionové firmičky. Google je těsně před dokončením nákupu Motoroly Mobility. Nabídl 12,5 miliardy dolarů, ale čeká se na souhlas regulačních úřadů.

V polovině roku přijde Google Music, konkurence iTunes. A pokud budou TV stanice i nadále odmítat Google TV, nezbyde nic jiného než vytvořit i vlastní obchod s filmy a televizními pořady. Do jisté míry už tuto funkci zastupuje YouTube, o výraznějším vlivu ale mluvit nemůžeme.

Google Music přišel v polovině roku jako betaverze. Naostro ji Google spustil před měsícem jako obchod s možností stahování i streamování hudby online. Katalog je zatím chudší než u iTunes a služba je dostupná pouze v USA. Google TV je rovněž propadák a Google pomalu staví obchod s filmy a TV pořady na platformě YouTube.

V březnu se dočkáme Androidu Honeycomb. Lze očekávat nový skok v číslování a „plástev medu“ bude začínat jako 3.0. To proto, že oficiálně pokryje také tablety, různá rozlišení, výrazně aktualizovanou Google TV. Hlasové ovládání dostane výraznější roli i v dalších jazycích (včetně češtiny). To samé platí pro augmented reality. Namluvená slova se budou ihned překládat, ale spíš to bude součást Google Goggles než samotného Honeycombu.

Honeycomb dorazil už v únoru s tabletem Motorola Xoom. Poslední verze Android 3.2 vyšla v červenci. Na podzim vyšla upravené verze pro Google TV. Na hlasovém ovládání Google příliš nepracoval (nebo nejsou vidět výsledky), ale jinak velmi zlepšil hlasové rozpoznávání, a to včetně češtiny. K augmented reality jen tolik: nástroj Google Goggles je plně v češtině, zvládne v reálném čase rozpoznávat památky, překládat tištěný text apod.

Google Chrome OS zatím masy neosloví, naopak prohlížeč Chrome už tak činí. Mj. i povedenou českou TV reklamou.

Viz první bod. Letos se Google v reklamách zaměřil na služby místo konkrétních produktů. Na pozadí ale byl Chrome.

Nová sociální síť opravdu nebude. Buzz je propadák, trh už je dostatečně nasycen a maximálně se dočkáme plynulejšího překrytí současných služeb.

Nemohli jsme se více splést. Buzz skutečně pohořel a Google jej ukončil. Ale konkurence Facebooku opravdu přišla, jmenuje se Google+ a momentálně už může mít přes 60 milionů uživatelů. Za půl roku provozu to není špatné. Ale ambice jsou mnohem vyšší.

Vyhledávač bude chytřejší. Hlasové a obrazové vstupy (webkamera, externí soubor) bude zpracovávat i z PC. V angličtině bude možné dotazy hlasem zadávat a Google je bude i číst (něco na způsob rychlých odpovědí u počasí, převodů měn…).

Vyhledávač je chytřejší a rychlejší. Umí zpracovat hlasový vstup (i češtinu), s obrazem z webky v reálném čase si neporadí. Ale umí konečně vyhledávat podle vložených obrázků. Odpovědi zatím nečte. Snad až příští rok.

Ale Google bude mít v rukávu nějaký jeden velký projekt. Loni nakoupil mraky firem, ale až na Android jsme se žádné „bomby“ nedočkali. Spíše spousta zklamání (Wave, Buzz) a několika evolučních kroků ve stávajících službách.

Tou bombou nakonec bylo sjednocení vzhledu služeb a spuštění sítě Google+. Možná i překvapivý nákup Motoroly.

Microsoft a ostatní

Microsoft

CEO Steve Ballmer opustí Microsoft. Několik slepých projektů, stagnující akcie, ten tlak zkrátka nevydrží. Nemůžeme čekat, že by se vrátil sám velký Bill, ale s chytrými nápady by mohl přijít třeba Ray Ozzie nebo někdo z mladšího vedení (Don Mattrick?).

Chyba lávky. Obrovská. Ballmer byl jedním z mála výkonných ředitelů, který setrval. Šéfa vyměnili v Yahoo, Carol Bartzová byla nahrazena spoluzakladatelem firmy, Jerrym Yangem. Střídalo se v HP, neschopného Léa Apothekera nahradila Meg Whitmanová. Z vedení Googlu odstoupil Eric Schmidt a ke kormidlu se vrátil Larry Page. AMD se zbavilo Dirka Meyera. Otěže Applu dočasně převzal Tim Cook. Když už to bylo se zdravím Steva Jobse nahnuté, z dočasné Cookovy pozice se stala trvalá. Nakonec 5. října Steve Jobs podlehl dlouhé nemoci.

Windows Phone 7 bude mít pomalejší rozjezd, než se čekalo. S druhým updatem dostane spoustu nových funkcí, ale platforma neporoste tak rychle jako konkurence. Je to vlastně takový iPhone po redmondsku, ale s menším boomem. Půl miliardy dolarů za promo se příští rok nevrátí a i to bude jeden z důvodů, proč Ballmer odejde.

Z Windows Phone (Mango) jsme měli radost. Systém vypadá úplně jinak než konkurenční platformy, letos získal důležité partnery, ale stále to není prodejní trhák. Až příští rok se dozvíme, jak se Microsoftu dařilo přes Vánoce. V létě měl WP globální podíl pod dvě procenta. Větší byla i Bada od Samsungu.

Možná už v říjnu bude spuštěna beta verze Windows 8. Bude opět nejstahovanější v historii, hodně funkcí se přenese do cloudu (viz střípky na ExtraWindows) a instalace bude ještě lehčí. V základu se nainstaluje nejnutnější vrstvy a aplikace, zbytek bude stahován přes Marketplace for PC. Ano, i Microsoft přejde v desktopu na portály se softwarem. Windows 8 dostane i druhé GUI, konečně už přizpůsobené dotykovým obrazovkám. Ale s architekturou ARM, jak uvádějí některé spekulace, kompatibilní nebude. Další tříštění nebo naopak nabalování ovladačů a částí systémů už Windows 8 jenom uškodilo. Od toho bude Windows Phone 7.

Beta nikoliv, ale v září jsme se dočkali Windows 8 Developer Preview. Je určena hlavně vývojářům, aby se naučili s novinkou pracovat a mohli už připravovat aplikace. Zatím připomíná Windows 7 na steroidech s novým rozhraním a aplikacemi Metro. Ty jsou tvořeny s ohledem na dotykové ovládání. Microsoft nakonec bude podporovat také procesory ARM, byť omezeně. Obchod se softwarem nechybí, zatím se jmenuje Windows Store.

To spíš se dočkáme nástupce Windows CE, který bude podporovat x86 i ARM a bude směřovat na tablety i lehké netbooky. Ale s tím, jak se bude snižovat spotřeba nových čipů AMD a Intelu bych tento krok vyloučil. Windows 7/8 bude stačit všem.

Viz předchozí bod.

Nový Kinect ani Xbox se ještě neobjeví, obojí přijde až v roce 2012.

Nový Xbox ještě nebyl představen. Ale Kinect byl zpřístupněn pro PC a už je potvrzeno, že příští rok přijde nová verze, která bude pro potřeby stolních počítačů lépe přizpůsobena.

Ostatní

2011 bude opět rokem velkých akvizicí. Cisco koupí Skype. Twitter bude odkoupen Applem, Microsoftem nebo Googlem, případně vstoupí na veřejný akciový trh.

Rok 2011 byl ve znamení obřích akvizicí, utrácely se desítky miliard dolarů. Skype byl nakonec odkoupen Microsoftem za 8,5 miliardy dolarů. Twitter si ale zachoval výsadní postavení. Aktuálně má hodnotu asi 8 miliard dolarů, investice do něj vkládají ze všech stran a je jedinou sociální sítí, kterou široce podporuje Google, Apple i Microsoft. Ani Facebook s ní nemá problém.

McAfee, Symantec a AVG vydají bezpečnostní aplikace pro mobilní telefony (Androidy předpokládám) a budou se nás snažit přesvědčit, že útoky a ztráta dat opravdu hrozí.

Mobilní bezpečnostní balíky pro Android vydali Symantec (Norton), McAfee, AVG, Avast Kaspersky a další firmy :-).


KL24

Na to, že jsme před rokem stříleli od pasu, nám vyšlo překvapivě mnoho předpovědí. Velkých omylů bylo několik: prodej Nvidie, odstoupení Ballmera, Google+ nebo Windows 8 pro ARM, většinou se nám ale podařilo odhadnout směr, i když se nakonec jelo jinou cestou.

Detailní zhodnocení celého roku si necháme na víkend. Na začátku ledna se pak znovu pokusíme odhadnout, jak bude vypadat nový rok, tentokrát 2012.

Byl pro vás článek přínosný?