Hlavní navigace

Navštívili jsme: výroba serverů a datových center HP v Kutné Hoře

27. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Mít své výrobní kapacity ve vodnatém Thajsku není poslední dobou úplně bezpečné. Továrna Foxconnu proto stojí na bezpečném "stříbrném" podloží v Kutné Hoře. Píšu továrna Foxconnu, protože HP žádné budovy nevlastní a zde naplno využívá kapacitu svého partnera.

Od zahraničních novinářů padaly dotazy, proč právě Kutná Hora, která se nachází "uprostřed ničeho", když blízká Praha by byla logičtějším umístěním. Vedení HP však trvalo na tom, že i zde je dostatek kvalitních lidí. Všichni však musí umět anglicky.

Prošli jsme si celou výrobou a mohli vše fotit, určitě si tak nezapomeňte projít galerii na konci článku. Jediné, co jsem nefotil, byla závodní restaurace, ve které si sice zaměstnanci nosili velké porce z pultu české, asijské i nízkotučné kuchyně, ale rozmazleným jazýčkům novinářů chutnalo již méně.

Pro zajímavost, budova Foxconnu v Kutné Hoře je moderní zařízení se zhruba 1 500 zaměstnanci v těsném sousedství továrny ČKD, ve které se zastavil čas před desítkami let.

Téměř ruční výroba

Patrně byste si podobné zařízení představovali jako vysoce robotizované, případně jako jeden dlouhý pás, kde zaměstnanci montují stále stejnou součástku do nekonečné řady počítačů; v Číně jsme však opravdu nebyli. Nedělají se zde žádné obrovské série stejných serverů, ale často třeba i jeden jediný kus. Stručně řečeno, můžete zde vidět jediného člověka, jak montuje ručně celý server a druhého, který do něj nahraje požadovaný operační systém a spustí zátěžové testy. Není na to potřeba VŠ, protože ke všemu jsou návody, ale zaměstnanci musí být zruční a o počítačích něco vědět. Zdejší servery by se s nadsázkou daly označit jako "Hand Made", což nás zaujalo.

Továrna Foxconn na servery HPŽádné stroje, jen lidéOsadit komponenty není složité, přeto jsou na vše pečlivé postupyTovárna Foxconn na servery HPTovárna Foxconn na servery HP

V několika halách se zde osazují Blade servery, o kousek vedle montují skříňové racky. Nikde jsem neviděl delší řadu stejných počítačů, maximálně než pár desítek kusů. Častěji třeba jen jediného člověka, který ručně zapojoval paměti, procesor a kabely do jediného serveru. Ono to možná nezní jako efektivní práce, ale každý den takto továrna vychrlí několik stovek mašin.

Každý kablík se upevňuje ručně a pokud se přijde na chybu, je podrobeno testům až 50 serverů okolo chybného kusu. Dle tvrzení Denise Herdman (HP Supply Chain Operations) zde není žádný tlak na počet vyprodukovaných mašin, přednější je nulová tolerance chybovosti.

Výrobní kapacita
600 Blade serverů / den
50 skříňových racků / den
36 PODů / rok

Nelze říct, že se do serverů osazují komponenty konkrétních výrobců, nákupčí se rozhodují operativně, protože třeba Kingstone nemusí mít potřebné paměti skladem, a tak vezmou jiné. Operační systémy a software se do serverů stahuje přes satelit z holandské centrály, žádné instalační CD s UNIXem. Každý počítač má svůj kód, kterým si řekne, co se do něj má nahrát.

Přes velmi vysoký podíl lidské práce plánuje Foxconn nasadit do výroby až milion robotů, což se ale bude týkat spíše asijských továren, které vyrábí i pro jiné společnosti. Kutnohorský Foxconn je čistě Hewlett Packard.

Určitě jste zaznamenali případy sebevražd čínských dělníků z Foxconnu, které jsou mnohem častější, než u jiných továren. Například v jihočínském Šen-čenu žije v ubytovnách kolem 300 000 dělníků z nejchudších oblastí Číny. V areálu sice mají prý k dispozici i bazén, ale asi ani to je občas neodradí od skoku. S Kutnou Horou se to však nedá srovnávat, zdejší pracovní podmínky odpovídají evropským standardům, takže připomenutí Šen-čenu berte jen jako perličku.

Server velký jako dům

Od Blade serverů a racků (normálních skříní i velkých Superdomů) jsme přešli do části, kde se vyrábí PODy. POD (Performance Optimized Datacenter) je převozná železná konstrukce plná serverů, která slouží jako menší datacentrum. Je velká jako menší domek a plně soběstačná - tedy, k rozvodné síti se připojit musí, ale má vlastní chlazení (všimněte si velkých ventilátorů u stropu), napájení jednotlivých částí i bezpečnostní systém.

EcoPOD

Nejvíce zajímavý je model HP POD 240a, který byl poprvé představen v červnu minulého roku. Vejde se do něj až 2 200 racků typu U, které pojmou 24 000 pevných disků, nebo 7 000 serverů (nodů). HP jej představuje jako nejefektivnější datové centrum na světě, myšleno spotřebou. Každý rack přitom může mít příkon 44 kW.

HP POD 240c ve své kráseUvnitř HP POD 240cUvnitř HP POD 240cUvnitř HP POD 240c, Denise ukazuje ovládáníZadní strana HP POD 240c již tak zajímavá není

Na následující tabulce najdete orientační ceny, kdyby jste si chtěli datacentrum pořídit. Existují i levnější koníčky.

Běžné monolitické datacentrum HP POD 240a
cena 33 000 000 USD 8 300 000 USD
roční náklady na energie 1 540 000 USD 55 200 USD
doba výroby 24 měsíců 3 měsíce

 

Cesta od montáže serverů až k jejich instalaci do PODu a přepravu na místo určení

" width="640" frameborder="0" height="360">

HP se chlubí, že jeden takový POD je ekvivalentem běžného rozlehlého datacentra o velikosti 3 000 metrů čtverečních. POD (celé datacentrum) je vyroben na zakázku během šesti týdnů a poté přepraven k zákazníkovi na návěsu kamionu nebo lodí.

CS24

Server prostě není vždy jen o něco výkonnější počítač. Ale ani datacentrum nemusí zabírat celý areál s vlastní elektrárnou. PODy jsou zajímavé řešení "miniaturizace" datacenter, které navíc vyrábějí u nás. Chtěli byste jedno na dvorek?

HP POD 240a HP POD 20c HP POD 40c
kapacita pro racky 2200U 500U 1100U
počet serverů 7 000 1 600 3 520
nebo počet disků 24 000 5 400 12 000

Virtuální prohlídka EcoPODu (v angličtině, ale obrázky stačí)

Galerie:

Vedle montáže serverů skládají racky Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Denise Herdman z HP vykládala o serverech s velkým zaujetím, ví o nich téměř vše Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP Továrna Foxconn na servery HP HP POD 20c připravený na návěsu HP POD 240c HP POD 240c

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.