Hlavní navigace

Náznaky budoucnosti SkyDrive

28. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávný příspěvek týmu Windows Live rekapituluje dosavadní éru SkyDrive. Místy Microsoft přiznává neúspěchy a naznačuje, co by rád změnil. Právě z těchto bodů si lze vydedukovat, jak se SkyDrive promění, případně, jak velkou úlohu bude hrát ve Windows 8. Microsoft by rád jednoduchou a bezpečnou cestu k synchronizaci osobních dokumentů a nastavení. Již déle víme, že osmičky budou naše data synchronizovat, takže v tomto překvapení nehledejme.

Tip: SkyDrive: jak jej použít jako běžný pevný disk

Pravděpodobně to pro nás znamená dobrou zprávu v tom, že nebudeme muset instalovat dodatečný software a pídit se po tom, proč se Windows Live Mesh ke SkyDrive chová, jak se chová. Pětadvacet gigabajtů pro uživatele je hodně prostoru, avšak Microsoft ví, jak jej efektivně využít. Své produkty propojuje, takže třeba při posílání zpráv v Hotmailu nemusíte (nebudete muset) nutně přidávat přílohy k e-mailu, odešle se akorát odkaz na soubor uložený ve vašem SkyDrive.

Vzhledem k tomu, že SkyDrive do pětadvaceti gigabajtového limitu zřejmě nebude počítat fotografie a dokumenty, mohlo by se stát, že nebude problém do cloudu zálohovat (a synchronizovat) de facto celý počítač. V kombinaci placenými plány a větším úložištěm by to už problém skutečně nebyl. SkyDrive samozřejmě čekají klienti pro všechny hlavní počítačové i mobilní platformy, v případě přístupu přes webové rozhraní si vystačíte s prohlížečem podporujícím HTML5. Budoucnost je každopádně o snadné přístupu.

MMF24

Veřejné API se zasadí o propojení SkyDrive s libovolnou aplikací, která bude takové spojení požadovat. O tomto potenciálu se není třeba více rozepisovat, cloudové úložiště pro nás ve výsledku nebude o nic méně důležité než lokální disky. Skoro určitě se také zjednoduší sdílení složek a souborů, stejně jako jejich nahrávání do cloudu. Jestli se všechny prognózy vyplní, teprve uvidíme.

Zdroj: LiveSide.net