Hlavní navigace

Názvy Athlon II a Sempron se vrací, ponesou je APU

8. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD a značení, to je tragikomedie na pokračování. Sjednocení grafických akcelerátorů Radeon pod vlajku AMD vyvolalo mezi hráči rozporuplné pocity; zrušení zavedených jmen procesorů, možná vyjma nepříliš zvučného a v první generaci ani nepříliš povedeného Phenomu, nepochopil snad vůbec nikdo. AMD nám naservírovalo procesory řad E, A6, A8, FX… a teď opět obrací, jak nasvědčuje zpráva serveru Guru3D odkazující se na CPU World.

V seznamu podporovaných procesorů nové základní desky od Biostaru pro socket FM1 (ten používají pouze APU Llano) se objevily čtyři následující záznamy:

  • Athlon II X4 641X (čtyřjádro, 2,8 GHz)
  • Athlon II X4 631X (čtyřjádro, 2,6 GHz)
  • Athlon II 221X (dvoujádro, 2,8 GHz)
  • Sempron 198X (dvoujádro, 2,5 GHz)

O těchto čtyřech APU také víme, že dva čtyřjádrové modely budou mít 1 MB L2 cache na jádro a TDP 100 W, zatímco dvojice dual-core má L2 cache poloviční (512 kB na jádro) a TDP 65 wattů. Tyto procesory budou s největší pravděpodobností určeny pouze pro OEM segment (mimochodem to prý byli právě OEM výrobci, kdo Intel donutil exhumovat oblíbené označení Pentium, které se udrželo dodnes).

Ostatně, AMD do konce roku plánuje vydání pěti nových APU, z nichž všechny budou označeny dle nového schématu. Mezi chystanými je mimo jiné AMD A8-3870 Black Edition, nový top model platformy FM1 s taktem 3,1 GHz a integrovaným Radeonem HD 6550D.

CS24

Další, nepříliš pravděpodobná varianta je, že chystaná trojice Athlonů II a jeden Sempron jsou procesory s deaktivovaným integrovaným grafickým jádrem, a nebudou proto označovány stejným stylem jako APU.

Zdroj: Guru3D