Hlavní navigace

Ncase M1, komunitou navržená Mini-ITX skříň snů, jde do prodeje za 185 USD

30. 5. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Počítačových skříní vzniká velké množství, nicméně model Ncase M1 typu Mini-ITX patřil loni k těm nejzajímavějším. Šlo totiž o skříň „vzniklou zdola“ na základě nápadů a přání hardwarové komunity, návrh měl představovat cosi jako „to nejlepší z možných světů“ pro počítač na bázi desky Mini-ITX. Vznikl tak propracovaný (a elegantní) návrh, který poté úspěšně získal financování skrze Indiegogo. Ncase M1 si v této kampani údajně pořídilo téměř tisíc zájemců.

Protože by ale byla škoda, kdyby zajímavá skříň po úspěšné kampani skončila, rozjíždí se výroba opět, přičemž skříň prošla i jistými mírnými revizemi. Na webu projektu byly otevřeny předobjednávky a za 185 USD si ji lze pořídit, a to i z našich zemí, byť s nepříjemně drahým poštovným. Opět ale zřejmě bude vyrobená jen omezená série, jelikož předobjednávky jsou prozatím otevřeny jen do 22. června (júna). Výroba by pak měla proběhnout v červnu či červenci (júli). Je trošku škoda, že se skříň nezačala vyrábět skutečně sériově, ideální by také bylo, kdyby byla dostupná skrze standardní distribuční kanály (třeba firmy Lian Li, která zajišťuje výrobu).

Skříň Ncase M1
Skříň Ncase M1

Ncase M1 má velmi malé rozměry (32,8 × 24 × 16 cm, objem je 12,6 litru), ale vejdou se do ní překvapivě silné i rozměrné komponenty. Vnitřní uspořádání bylo totiž koncipováno velmi promyšleně. Dovnitř se tak vejdou velmi dlouhé (až 31,75 cm) dvouslotové grafiky, ATX zdroje (i když doporučen je typ SFX), velké chladiče CPU i radiátory vodního chlazení. Do bočnice lze dokonce dostat radiátor o rozměru 240 mm. Konstrukce byla navržena tak, aby skýtala vícero možností k umístění disků, ventilátorů a radiátorů, takže skříň je velmi flexibilní a umožňuje efektivně využít omezený prostor. V galerii se můžete podívat na snímek M1 vedle BitFenixu Prodigy, kde kompaktnost komunitní skříně skutečně vynikne.

Skříň Ncase M1
Skříň Ncase M1

Ncase M1 používá jako materiál hliníkový plech o tloušťce 1,5 mm, provedení může být buď černé, nebo stříbrné. Do různých pozic či modulárních držáků lze nainstalovat až tři disky, a to nejen rozměru 2,5", ale i klasická 3,5" zařízení. Pro ventilátory lze použít až čtyři 120mm pozice, osaditelné jsou ale i 92mm a 80mm větráky. Tvůrci přes velmi kompaktní rozměry dokázali najít i místo pro optickou mechaniku, která je uložena vertikálně, skryta za čelním panelem a disky se do ní vkládají z horní strany. Seznam vymožeností doplňují například perforace prakticky ze všech stran, prostor pro vyvedení hadic vodního chlazení ven, prachové filtry a podobně.

 

KL24

Pokud uvažujete, zda přes poměrně vysoké pořizovací náklady M1 objednat, můžete si pro lepší informaci přečíst recenze na webech PC Perspective nebo Silent PC Review. Atraktivitu bohužel kazí zmíněné poštovné. Do ČR je v nabídce jen letecká přeprava za 65 USD, což asi většinu zájemců odradí.

Zdroj: Ncase M1