Hlavní navigace

Neaktualizujte Windows těsně před zápasem. Váš tým to může poslat do nižší ligy

27. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

To je příběh jak z anekdoty. Německý tým Paderborn Baskets hrající druhou nejvyšší basketbalovou ligu sestoupí do nižší soutěže kvůli aktualizaci počítače s Windows. Notebook, který řídí tabuli s časomírou a výsledky, nebyl kvůli Windows Update připraven včas na zápas, takže domácí tým kontumačně prohrál. Přišel o dva důležité body, které potřeboval na záchranu v soutěži.

 

Přesné detaily nejsou známy, ale manažer klubu Patrick Seidel v rozhovoru pro Die Zeit popsal, že hodinu a půl před zápasem zapnuli počítač, všechno běželo jako obvykle. Deset minut před zápasem se spustila automatická aktualizace. Ta by sama o sobě neměla počítač hned restartovat, ale nabídne uživateli odklad. Seidel neřekl přesně, co se stalo. Zápas nakonec začal až 25 minut po původním plánu, tak dlouho trvalo, než systém opět naběhnul.

Domácí Paderborn nakonec porazil soupeře z Chemnitzu 69:62. Hosté však podali protest, protože podle pravidel soutěže se může zápas odložit nanejvýš o 15 minut. Bylo jim vyhověno, takže byl zápas zkontumován na 0:20 ve prospěch Chemnitzu.

O zápasech může rozhodnout i Windows

Paderborn je v tabulce předposlední, takže je už jistým sestupujícím. Hrát se bude pouze jediný zápas, ani se dvěma body za vítězství by tým nemohl poskočit o příčku nahoru, protože tým nad ním má tříbodový náskok. Kontumace připravila Paderborn nejen o dva body za jisté vítězství, ale také o jeden bod navíc jako penalizaci za organizační problémy. Nebýt toho, měl by tým 20 bodů stejně jako Cuxhaven nad ním.

Shodou okolností právě s Cuxhavenem bude Paderborn zítra hrát. Pokud by jej porazil, Paderborn se mohl zachránit a sestoupil by Cuxhaven. Jestli k tomu opravdu dojde, Seidel hodlá podat odvolání, které by kontumaci zvrátilo.

MMF24

PS: Ke kontumaci došlo v 27. kole, takže Padeborn měl už dva zápasy na reparát, v obou ale prohrál. A ne, vinu nelze házet na výrobce počítače ani Windows. Jako obvykle selhal lidský faktor. Někdo zkrátka neuměl dobře nastavit počítač.

Zdroj: Die Zeit via Ars Technica