Hlavní navigace

Nearby: Google najde v okolí kamarády pomocí Wi-Fi, Bluetooth a „písknutí“

15. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spolu s Play Services 7.8 dostane Google do Androidu 2.3 a novějších funkci Nearby. Ta slouží ke snadnému nalezené a propojení více zařízení. Smartphone nebo tablet v okolí systém najde pomocí kombinace Wi-Fi, Bluetooth a pro lidi neslyšitelného zvuku. Díky tomu nebude třeba dávat zařízení k sobě kvůli NFC či je párovat jen čistě přes zaheslované Bluetooth.

Google Nearby
Google Nearby

Google pro tuto funkci našel dvojí využití: jednak posílání zpráv a jednak spojení v reálném čase. V prvním případě lze takto poslat pozvánku, hlasovat v anketě, odeslat odkaz apod. Ve druhém se zařízení spárují a zůstanou připojená. To se bude hodit především ve hrách u lokálního multiplayeru, ať už na dvou zařízeních proti sobě nebo při splitscreenu na Androidu TV, kdy mobil/tablet bude sloužit jako ovladač.

 

V Play Storu už jsou čtyři aplikace, které Nearby API podporují. Edjing bude umět do okolí poslat tracklisty vytvořené DJ. Úkolovník Trello odešle zápisky, Pocket Casts Nearby využije k porovnávání odběrů podcastů a Trulia dá okolí vědět, že dům je na prodej či k pronájmu. Nearby nevyžaduje účet u Googlu a navíc bude fungovat i na iOS.

KL24

V souvislosti s Nearby Google představil i nový formát pro Bluetooth beacony. Jmenuje se Eddystone, je otevřený pod licencí Apache 2.0 a umožňuje tvůrcům zařízení i aplikací zajistit, aby jejich produkty byly na veřejně viditelné. Takový vysílač (beacon) by vám pak mohl na tramvajové zastávce poslat vzkaz, že za chvíli vám to pojede. Když vstoupíte do obchodu, u dveří dostanete upozornění na zajímavé akce atd.

Zdroj: Google (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?